Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoensaus

Pompoen1

Ingrediënten

pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
gouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De (verse) oranje hoeft alleen maar geborsteld te worden, tenzij de schil hard geworden is. Dan wel schillen, net als de groene en de butternut.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.
Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

Serveersuggestie

Pompoensaus is niet alleen lekker bij granen zoals rijst of gierst, maar ook erg smakelijk met pasta.

Veganisme - een manier van leven

categorieën: boeken

veganisme

Auteur: Mirjam Vaes
Uitgeverij: De Zeepkist, Utrecht 2005
ISBN 978 90 810160 1 8

Van de uitgever:

Dit is een boek voor iedereen die geïnteresseerd is in het veganisme. Het is zowel een persoonlijk verslag als een naslagwerk met veel informatie over vrijwel alles wat met veganisme te maken heeft.
210 bladzijden, wit kringlooppapier, met hoofdstukken over onder andere voeding en gezondheid, dilemma’s waar je tegen aan kan lopen, dierenrechten, het milieu en de aanschaf van schoenen.
Heb je altijd al willen weten wat er nou eigenlijk mis is met honing of hoe je om moet gaan met vervelende opmerkingen? Waar je allemaal op moet letten als je om wil schakelen naar een veganistische levensstijl, en waarom je dat eigenlijk zou doen?
In dit boek staan antwoorden. Niet per se dé antwoorden, maar informatie en ervaringen die je kunnen helpen om jouw antwoorden te vinden. En hoewel het dus geen kookboek is, staan er ook recepten in. Die kunnen je op weg helpen in de veganistische keuken. Ook lekker voor niet-veganisten.

Het boek is inmiddels niet meer te koop.