Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: ovenschotel met misome

Misome

Ingrediënten

aardappels
misome
broccoli

voor de saus:
plantaardige margarine
rozemarijn (de blaadjes)
bloem of gebuild meel
sojamelk
zout
gistvlokken
chilipoeder
nootmuskaat

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes. De misome wassen en in stukken snijden. De broccoli in roosjes verdelen en de steel (geschild) in plakken snijden.
Al deze stukken groente in een ovenschaal leggen.

saus maken:
Margarine in een pannetje smelten. De rozemarijnblaadjes meebakken.
De bloem of het gebuild meel erbij strooien en goed roeren met een garde. Zorg dat er niets meer onder aan de randjes van de pan klontert.

De sojamelk rustig erbij gieten onder voortdurend roeren. Als de saus de gewenste dikte heeft de overige ingrediënten toevoegen. De saus mag wat dunner zijn dan normaal omdat de groenten hierin gaar moeten koken.

De saus over de groenten verdelen, zorg voor ruim voldoende saus.

De oven voorverwarmen op 175 graden. De schaal erin zetten en ongeveer 30 à 45 minuten bakken. Prik-met-de-vork-test doen en opdienen als de aardappels goed gaar zijn.

Veganist

categorieën: filosofie

Een veganist is iemand die uitsluitend gebruik maakt van niet-dierlijke voeding en materialen. Of iemand die hier naar streeft en al heel ver is. Hij/zij is tegen elk gebruik van dieren door de mens. Dit gaat van proefdieren tot circusdieren, van zijden lakens tot leren schoenen.

Een veganist eet dus niet alleen geen vlees, vis, gevogelte, schaaldieren en gelatine maar hij/zij eet ook geen zuivel (melk en melkproducten zoals yoghurt, karnemelk, kaas, wei-(poeder) en vla), geen eieren en geen honing. En ook geen producten waar een dierlijk ingrediënt in verwerkt is.