Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zomerstamppotaardappelsalade

Zevenblad1

Stamppot is niet alleen een lekkere maaltijd in de winter, ook in de lente en zomer kan deze gegeten worden. Vooral bij een groot aanbod van spinazie, raapsteeltjes, postelein, zevenblad, snijbiet, bietenloof of andere groene blaadjes is dit een goed idee.

Als er een restje overblijft en je die liever niet opwarmt - vanwege het voorkomen van nitriet in opnieuw opgewarmde bladgroente - kan je dit de volgende dag koud eten als aardappelsalade.

De hoeveelheden zijn afhankelijk van het restje dat over is.

Ingrediënten

- restje stamppot
- augurken
- bosui
- komkommer
- bospeen
- elke andere groente die voorhanden is
- zout
- scheutje (balsamico)-azijn of citroensap
- mayo- of veganaise of yofuknoflooksaus

Bereiding

Snij alle groenten in kleine stukjes.
Meng alles door elkaar.

Vegucated

categorieën: films, Vlees en veeteelt

Vegucated is a feature-length documentary that follows three meat- and cheese-loving New Yorkers who agree to adopt a vegan diet for six weeks. There’s Brian, the bacon-loving bachelor who eats out all the time, Ellen, the single mom who prefers comedy to cooking, and Tesla, the college student who avoids vegetables and bans beans. They have no idea that so much more than steak is at stake and that the fate of the world may fall on their plates. Lured with true tales of weight lost and health regained, they begin to uncover hidden sides of animal agriculture and soon start to wonder whether solutions offered in films like Food, Inc. go far enough. Before long, they find themselves risking everything to expose an industry they supported just weeks before.

But can their conviction carry them when times get tough? What about on family vacations fraught with skeptical step-dads, carnivorous cousins, and breakfast buffets?

Part sociological experiment, part science class, and part adventure story, Vegucated showcases the rapid and at times comedic evolution of three people who share one journey and ultimately discover their own paths in creating a kinder, cleaner, greener world, one bite at a time.