Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bloemkoolcurry

Gember

Een recept van Andy McDonald, de tv-kok van wijlen omroep Llink.

Ingrediënten voor 4 personen

- 4 el olie  
- grote bloemkool, in roosjes
- 1 ui, in halve ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 50 g verse gemberwortel, geraspt (of 1 tl gemberpoeder)
- 2 aardappels, geschild, in blokjes
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl komijnzaad
- ½ tl chilipoeder of cayennepeper
- 1 tl kurkuma
- eventueel 1 tl garam masala (curry specerijenmengsel, kant-en-klaar te koop)
- 1 blik kokosmelk
- zout
- peper
- 200 gram basmatirijst

Bereiding

Verhit 2 el olie in een koekenpan en bak de bloemkoolroosjes ± 5 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en bak ± 10 minuten op middelhoog vuur. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan 1 minuut.

Verhit ondertussen een andere koekenpan met 2 el olie, voeg de uien, knoflook en gember toe, en bak zachtjes 10 minuten. Voeg nu het komijnzaad, korianderpoeder, chilipoeder, kurkuma en evt. de garam masala toe. Bak 2 minuten mee. Voeg de bloemkoolroosjes, aardappelblokjes en kokosmelk toe.

Breng op smaak met zout en peper. Laat nog 10 minuten zachtjes koken.

Serveer met basmatirijst.

Verborgen suikers

categorieën: producten

Verborgen suikers zijn zoetstoffen waarvan niet direct duidelijk is dat het ook suikers zijn, en die dus ook veel dezelfde eigenschappen van suikers hebben. Zoals het bevatten van veel calorieën en het snel doen stijgen en weer dalen van de bloedsuikerspiegel. Vooral mensen met suikerziekte, hypoglykemie, candida en mensen die om wat voor reden dan ook op hun gewicht en gezondheid (moeten) letten, zouden ook op deze verborgen suikers bedacht moeten zijn.

De termen 'ongezoet', 'geen suiker toegevoegd', '0% suiker' en 'uitsluitend gezoet met natuurlijke suikers' willen niet zeggen dat er ook daadwerkelijk geen suiker in het product zit.

Verborgen, maar ook openlijke, suikers komen niet alleen voor in producten waarin je ze zou verwachten, zoals jam, sap en hagelslag. Maar ze komen ook veel voor in producten waarin je dat helemaal niet zou verwachten.
In ketchup, pindakaas en mayonaise, maar ook in potjes doperwten en in pasta.

Onderstaande termen zijn allemaal een vorm van suiker:

dextrose (druivesuiker)
glucose
fructose (vruchtensuiker)
lactose (melksuiker)
maissiroop
sacharose
stevia (verboden in Europa)
sucrose