Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: blote billetjes in het gras

Miniwieners

Blote billetjes in het gras is een oudhollands gerecht van aardappels, snijbonen, witte bonen en rookworst. De snijbonen zijn dan het gras en de witte bonen de billetjes. Vaak worden er voor dit gerecht witte bonen uit een potje gebruikt, dat kan je doen maar het hoeft niet. Als je snijbonen vers kan krijgen en ze zelf in stukken snijdt blijken er al witte bonen in te zitten.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 500 gram aardappels
- 500 gram verse snijbonen
- flinke scheut sojaroom (sojacuisine)
- zout
- witte peper
- olie
- 6 miniwieners (tofuknakworstjes van Taifun)

Bereiding

Kook de aardappels (in stukken) samen met de in grove stukken gesneden snijbonen.

Als de aardappels gaar zijn het water afgieten. Terug op een klein vuur zetten. Een klein scheutje olie en een flinke scheut sojaroom toevoegen. Het zout en peper naar smaak erbij.
Goed doorroeren zonder dat het aanbrandt.

Bak ondertussen de miniwieners in een beetje olie en op hoog vuur. Dien deze tegelijk met de stamppot op.

Verborgen suikers

categorieën: producten

Verborgen suikers zijn zoetstoffen waarvan niet direct duidelijk is dat het ook suikers zijn, en die dus ook veel dezelfde eigenschappen van suikers hebben. Zoals het bevatten van veel calorieën en het snel doen stijgen en weer dalen van de bloedsuikerspiegel. Vooral mensen met suikerziekte, hypoglykemie, candida en mensen die om wat voor reden dan ook op hun gewicht en gezondheid (moeten) letten, zouden ook op deze verborgen suikers bedacht moeten zijn.

De termen 'ongezoet', 'geen suiker toegevoegd', '0% suiker' en 'uitsluitend gezoet met natuurlijke suikers' willen niet zeggen dat er ook daadwerkelijk geen suiker in het product zit.

Verborgen, maar ook openlijke, suikers komen niet alleen voor in producten waarin je ze zou verwachten, zoals jam, sap en hagelslag. Maar ze komen ook veel voor in producten waarin je dat helemaal niet zou verwachten.
In ketchup, pindakaas en mayonaise, maar ook in potjes doperwten en in pasta.

Onderstaande termen zijn allemaal een vorm van suiker:

dextrose (druivesuiker)
glucose
fructose (vruchtensuiker)
lactose (melksuiker)
maissiroop
sacharose
stevia (verboden in Europa)
sucrose