Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: houmous

Houmous

Synoniemen: hummus, humus.

Een soort paté van kikkererwten. Overige ingrediënten zijn in ieder geval: tahin, citroensap, olijfolie, (soms verse koriander) en (vaak) knoflook. Het wordt vaak gegeten met pitabroodjes en salade, maar het is ook geschikt als dipsaus, als broodbeleg en als bijgerecht bij de warme maaltijd.

Houmous wordt veel gegeten in de keukens uit het Midden-Oosten, Zuid-Europa en Noord-Afrika maar tegenwoordig is het bij ons (West-Europa) ook steeds bekender.

Het is kant-en-klaar te koop van onder andere de (biologische) merken: Florentin, Johannesmolen en Lima.

Ingrediënten

kikkererwten (een nacht weken en daarna nog ongeveer anderhalf uur koken. Hoe ouder ze zijn hoe langer ze moetn koken. Proef er af en toe eentje om te kijken of ze al gaar zijn. Of koop een potje.)
olijfolie
tahin
knoflook
zout
iets zuurs zoals citroensap of een klein scheutje azijn
sojaroom of tomatenpuree (twee varianten, ieder met een eigen smaak)

Bereiding

Gooi alles in de keukenmachine. Malen tot een gladde massa onstaan is. Af en toe proeven of er nog iets aan de smaak gedaan moet worden, meer zout of zuur. Pas op je vingers.
Trouwens, voor iedereen zonder zo'n geweldig apparaat, kleine hoeveelheden kunnen ook met de hand en een vork geprakt worden. Ik heb het ook vaak met de staafmixer gedaan, maar die hebben bij mij de neiging om te gaan roken, en dan doen ze het vaak niet meer.

Ook voor dit recept geldt: gooi erbij wat je lekker lijkt, laat weg wat je vies lijkt. Experimenteer.
Suggesties: kruiden als (verse of gedroogde) koriander, bieslook, selderij, munt, peper en dergelijke. Gedroogde tomaatjes en wat je verder zoal lekker lijkt.

Verborgen suikers

categorieën: producten

Verborgen suikers zijn zoetstoffen waarvan niet direct duidelijk is dat het ook suikers zijn, en die dus ook veel dezelfde eigenschappen van suikers hebben. Zoals het bevatten van veel calorieën en het snel doen stijgen en weer dalen van de bloedsuikerspiegel. Vooral mensen met suikerziekte, hypoglykemie, candida en mensen die om wat voor reden dan ook op hun gewicht en gezondheid (moeten) letten, zouden ook op deze verborgen suikers bedacht moeten zijn.

De termen 'ongezoet', 'geen suiker toegevoegd', '0% suiker' en 'uitsluitend gezoet met natuurlijke suikers' willen niet zeggen dat er ook daadwerkelijk geen suiker in het product zit.

Verborgen, maar ook openlijke, suikers komen niet alleen voor in producten waarin je ze zou verwachten, zoals jam, sap en hagelslag. Maar ze komen ook veel voor in producten waarin je dat helemaal niet zou verwachten.
In ketchup, pindakaas en mayonaise, maar ook in potjes doperwten en in pasta.

Onderstaande termen zijn allemaal een vorm van suiker:

dextrose (druivesuiker)
glucose
fructose (vruchtensuiker)
lactose (melksuiker)
maissiroop
sacharose
stevia (verboden in Europa)
sucrose