Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken spruiten met hazelnoten

Hazelnootblad

Ingrediënten

- 450 gram spruiten
- 60 ml olijfolie
- 60 ml water
- zout en peper
- 75 gram hazelnoten, gehakt
- 1 el balsamicoazijn of vers citroensap
- 20 gram verse munt, dille en/of peterselie, fijngehakt

Bereiding

Snij de onderkant van de spruiten en verwijder eventuele gele blaadjes, snij de spruiten in plakken. Doe de helft van de olie in een grote hapjespan en zet op matig vuur. Doe de spruiten erbij als de olie heet is en voeg 60 ml water toe. Voorzichtig.
Zout en peper toevoegen en vuur laag zetten. Met deksel op de pan ongeveer 5 minuten koken.

Verhit ondertussen de rest van de olie in een andere pan op matig vuur. Voeg dan de noten toe en bak ze, onder voortdurend roeren tot ze geuren maar nauwelijks verkleurd zijn.

Haal het deksel van de pan met spruitjes en zet het vuur weer hoog. Bak nog 5 à 10 minuten tot het water is verdampt en de spruiten zacht zijn. Roer de azijn of het citroensap door de spruiten en garneer met de noten en hun olie en de kruiden.

Suggestie

Spruiten en noten gaan goed samen met pompoengerechten.

Bron

De dikke vegetariër

Vergeten groenten

categorieën: producten

palmkool

Met deze term worden groenten aangeduid die ‘vroeger’ heel normaal waren in het Nederlandse menu maar tegenwoordig vrijwel niet meer voorkomen en zelfs onbekend zijn bij een groot publiek. Het aanbod van groenten in de supermarkt en bij de groenteboer is steeds schaarser geworden. Er liggen wel het hele jaar door sperziebonen, tomaten en bloemkool maar steeds minder groenten die van oudsher in Nederland geteeld werden.

Volgens Jac Nijskens, oprichter van de Stichting Vergeten Groenten, zijn er twee soorten vergeten groenten. De eerste zijn de soorten die we nu nog gewoon kennen maar waarvan de oude rassen vervangen zijn door nieuwere die een hogere opbrengst hebben. Dit is het geval bij vrijwel al onze tegenwoordige groenten, zoals kolen, wortels, bieten, bonen en tomaten. Van veel van deze producten zijn de sterke smaken, zoals bitter en zuur, weggekweekt. Dit is onder andere gebeurd bij witlof en spruitjes, deze groenten smaken tegenwoordig veel minder bitter dan vroeger.

De tweede soort bestaat uit groenten die we bijna helemaal niet meer kennen of kunnen kopen. Zoals pastinaak en schorseneren. Deze zijn niet alleen uit de handel vanwege de te lage opbrengst maar vaak ook vanwege een te uitgesproken smaak. Vaak zijn ze ietsje bitter.

Vrijwel niemand weet nog dat er honderden of zelfs duizenden soorten tomaten, wortels, bonen en aardappelen bestaan. Of bestonden.

Er zijn nog enkele telers en zaadhandelaren die zich bezighouden met het in stand houden van deze groenten. Zie De Historische Groentehof en De Bolster.
Hier kun je zaad bestellen om zelf je groenten te kweken.

De beste manier om aan vergeten groenten te komen is om ze zelf te kweken, sommige soorten zijn te koop bij de natuurvoedingswinkel of direct bij een (biologische) tuinder.

Enkele vergeten groenten

Aardbeispinazie
Aardpeer
Amarant (klaroen)
Andoorn
Barbarakruid
Bataviasla
Biefstuktomaat
Bindsla
Blauwe aardappels
Blije bietjes
Blonde Pluklof
Brave Hendrik
Broccoletto
Bruinrode jaarrondsla
Groenlof
Haverwortel
Heilig Boontje
Kardoen
Kardonzen
Klaroen (amarant, incatarwe)
Kliswortel
Knolkervel
Koolraap
Koolrabi
Krootjes
Lathyrus-peultjes
Liefdesappel-paprika
Malvablad
Melde
Mierikswortel
Naaldenkervel
Oeraugurkje
Paarse spekbonen
Palmkool
Pastinaak
Platte peterselie
Purperen artisjok
Raapjes
Rammenas
Rettich
Rode spruitjes
Roodlof
Schorseneren
Slobber- of smeltkool
Snijbiet
Stoppelknol
Suikerwortel
Topinamboer
Victoriaanse kool
Wilde peertomaatjes
Wilde spinazie
Winterkers
Winterkervel
Winterpostelein
Witte raapjes
Wonderboon
Wortelpeterselie
Zebratomaatjes
Zeekool