Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broccolistamppot

Aardappel

Stamppot is een simpel maar ondergewaardeerd gerecht.
 
Er worden steeds minder aardappels gegeten in Nederland. Omdat het te veel werk en moeite en tijd kost. Denken mensen tenminste. Okee, je moet de aardappels schillen, tenzij ze er nog goed uitzien, dan hoef je ze alleen maar te borstelen. En dan moet je ze ook nog koken of anders bereiden. Dat kost allemaal tijd.
Maar aardappels zijn lekker en bovendien gezond. Ze bevatten meer vitamine C dan de gemiddelde citrusvrucht. Alle reden dus om ze regelmatig te eten. Een stamppot bereiden is makkelijk, je kan er eventueel restjes groente in verwerken en het is superlekker.

Ingrediënten

aardappels
bouillonblokje of -poeder
broccoli
sojaroom
plantaardige margarine
zout
peper

Bereiding

Schil of borstel de aardappels en snijd ze in blokjes van ongeveer twee cm². Op deze manier zijn ze veel eerder gaar.
Voeg zoveel water toe dat ze net onder staan, en breng aan de kook. Voeg bouillon toe.

Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stam in stukjes (schillen). Dit is het lekkerste onderdeel van deze groente. Doe de broccoli bij de aardappels als het water kookt.

Als de aardappels gaar zijn (prik-met-de-vork-test), het water afgieten.
Een klont margarine, zout, peper en een flinke scheut sojaroom toevoegen. Stampen of roeren met een houten lepel.

Serveersuggestie

Gebakken courgette en ui met wat juspoeder en/of ketchup.

Vermindering vleesconsumptie Nederland

categorieën: Vlees en veeteelt

De Nederlander eet gemiddeld bijna 85 kilo vlees per jaar. 42% van de Nederlanders eet elke dag vlees en 81% minstens 5 dagen per week. Dit is behoorlijk veel in vergelijking met andere landen in Europa. De laatste jaren lijkt dit minder te worden. Hiervoor zijn een aantal mogelijk oorzaken aan te wijzen..

Gezondheid

Steeds meer mensen denken over hun gezondheid na en besluiten daarom minder vlees te eten.

Snacken

Vrijwel iedereen komt de hele dag mogelijkheden om te snacken tegen. Hierdoor wordt de warme maaltijd, en dus vaak een stuk vlees, aan het eind van de dag minder belangrijk.

Ander werk

Tegenwoordig werken mensen vaker met het hoofd dan met de handen; ze hebben hierdoor minder behoefte aan zware eiwitten.

Opvoeding

Het wordt voor steeds meer mensen minder vanzelfsprekend om elke dag vlees te eten; dit geven zij ook door aan hun kinderen, waardoor die het ook weer minder vanzelfsprekend gaan vinden.

Verandering eetgewoonten

Er wordt steeds minder aardappelen, vlees en groente gegeten, en vaker 'buitenlandse' maaltijden. Hierin is het vlees minder nadrukkelijk aanwezig.

Vergrijzing

Er komen steeds meer oudere mensen, en die eten over het algemeen minder en dus ook minder vlees.

Klimaat

De productie en consumptie van vlees wordt steeds vaker gezien als milieubelastend.

Welvaart

Door de recessie hebben mensen minder geld te besteden. De consument ervaart vlees nog steeds als een luxe, dus als duur. Ook wordt er in slechte economische tijden minder vaak in restaurants gegeten, waar vlees vaak een hoofdbestanddeel van het menu vormt.

Dierenwelzijn

Een groep consumenten maakt zich zorgen om het welzijn van dieren in Nederland. Zij worden vaak vleesverlater of vegetariër.