Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met pompoensaus

Pompoen1

Pasta wordt meestal gegeten met een tomaten- en/of groentesaus, het kan ook anders. Met pompoensaus bijvoorbeeld.

Ingrediënten

voor de pompoensaus:
pompoen
olijfolie
sjalot of bosui
knoflook
kerriepoeder
kurkuma
koriander
gember vers (eventueel)
bouillon
shoyu (zoute sojasaus)
water
pindakaas en/of sambal

Pasta

Bereiding

Elke soort pompoen is hiervoor geschikt. De groene is wat zoeter dan de oranje en de butternut. De oranje hoeft niet geschild maar alleen geborsteld te worden. Tenzij die al heel lang geleden geoogst is, de schil kan dan wat taai en bitter worden. De groene pompoen en de butternut wel schillen.

Met een lepel de pitten verwijderen. Deze kan je drogen en pellen. Een lastig karweitje, maar ze zijn erg lekker en gezond.

In de pan een beetje olijfolie verwarmen en hierin heel fijn gesnipperde sjalot of bosui en uitgeperste knoflook doen. Goed blijven roeren zodat de knoflook niet aanbrandt. Kerriepoeder, kurkuma, koriander en eventueel wat heel klein gesneden verse gember toevoegen.
Snijd de pompoen in kleine stukken. Doe deze in de pan en voeg water toe. De pompoen mag onder water staan.

Voeg bouillon en een scheutje shoyu toe en laat aan de kook komen. Tijdens het koken regelmatig roeren, zodat de pompoen stuk gaat en de saus zacht en romig wordt. Eventueel meer water toevoegen.
Op het laatst kan er naar smaak pindakaas en/of sambal toegevoegd worden.

De pasta koken volgens voorschrift. Als deze gaar is kan hij door de saus gemengd worden. Ze kunnen ook apart op het bord opgediend worden.

Let op: in sambal zit vaak suiker en vaak ook iets van garnalen of visextract.

Vermindering vleesconsumptie Nederland

categorieën: Vlees en veeteelt

De Nederlander eet gemiddeld bijna 85 kilo vlees per jaar. 42% van de Nederlanders eet elke dag vlees en 81% minstens 5 dagen per week. Dit is behoorlijk veel in vergelijking met andere landen in Europa. De laatste jaren lijkt dit minder te worden. Hiervoor zijn een aantal mogelijk oorzaken aan te wijzen..

Gezondheid

Steeds meer mensen denken over hun gezondheid na en besluiten daarom minder vlees te eten.

Snacken

Vrijwel iedereen komt de hele dag mogelijkheden om te snacken tegen. Hierdoor wordt de warme maaltijd, en dus vaak een stuk vlees, aan het eind van de dag minder belangrijk.

Ander werk

Tegenwoordig werken mensen vaker met het hoofd dan met de handen; ze hebben hierdoor minder behoefte aan zware eiwitten.

Opvoeding

Het wordt voor steeds meer mensen minder vanzelfsprekend om elke dag vlees te eten; dit geven zij ook door aan hun kinderen, waardoor die het ook weer minder vanzelfsprekend gaan vinden.

Verandering eetgewoonten

Er wordt steeds minder aardappelen, vlees en groente gegeten, en vaker 'buitenlandse' maaltijden. Hierin is het vlees minder nadrukkelijk aanwezig.

Vergrijzing

Er komen steeds meer oudere mensen, en die eten over het algemeen minder en dus ook minder vlees.

Klimaat

De productie en consumptie van vlees wordt steeds vaker gezien als milieubelastend.

Welvaart

Door de recessie hebben mensen minder geld te besteden. De consument ervaart vlees nog steeds als een luxe, dus als duur. Ook wordt er in slechte economische tijden minder vaak in restaurants gegeten, waar vlees vaak een hoofdbestanddeel van het menu vormt.

Dierenwelzijn

Een groep consumenten maakt zich zorgen om het welzijn van dieren in Nederland. Zij worden vaak vleesverlater of vegetariër.