Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gebakken pastinaak met groene pompoen en spinazie

Pastinaak 2

Ingrediënten

- olijfolie
- pastinaak
- groene pompoen
- wilde spinazie
- knoflook
- gomasio

Bereiding

De pastinaak goed schrobben en eventuele slechte plekjes wegsnijden. In de lengte in plakken snijden.
De groene pompoen halveren, de pitten er met een lepel uitscheppen en de uitgeholde helft in plakken van maximaal een centimeter dik snijden. Hier de schil af halen. Daarna de plakken halveren.
De spinazie wassen en drogen in een slacentrifuge of droogdeppen met een theedoek. Hele grote bladeren scheuren in kleinere stukken.

In een bakpan olijfolie gieten en even laten verwarmen.
De pastinaak en pompoenplakken erin doen en lekker bakken. Regelmatig keren. Bij dreigend aanbranden kan iets water toegevoegd worden. Als je met een vork makkelijk door de plakken heen kan prikken zijn ze gaar. Dit duurt afhankelijk van de dikte van de plakken tien tot twintig minuten. Nu de gomasio erover strooien en de knoflook erbij. Roeren en dan de spinazie er bovenop leggen. Deksel op de pan. Na ongeveer vijf minuten deksel eraf, even doorroeren.

Serveersuggestie

Serveren met een sojaknoflooksaus of appelmoes.

Vermindering vleesconsumptie Nederland

categorieën: Vlees en veeteelt

De Nederlander eet gemiddeld bijna 85 kilo vlees per jaar. 42% van de Nederlanders eet elke dag vlees en 81% minstens 5 dagen per week. Dit is behoorlijk veel in vergelijking met andere landen in Europa. De laatste jaren lijkt dit minder te worden. Hiervoor zijn een aantal mogelijk oorzaken aan te wijzen..

Gezondheid

Steeds meer mensen denken over hun gezondheid na en besluiten daarom minder vlees te eten.

Snacken

Vrijwel iedereen komt de hele dag mogelijkheden om te snacken tegen. Hierdoor wordt de warme maaltijd, en dus vaak een stuk vlees, aan het eind van de dag minder belangrijk.

Ander werk

Tegenwoordig werken mensen vaker met het hoofd dan met de handen; ze hebben hierdoor minder behoefte aan zware eiwitten.

Opvoeding

Het wordt voor steeds meer mensen minder vanzelfsprekend om elke dag vlees te eten; dit geven zij ook door aan hun kinderen, waardoor die het ook weer minder vanzelfsprekend gaan vinden.

Verandering eetgewoonten

Er wordt steeds minder aardappelen, vlees en groente gegeten, en vaker 'buitenlandse' maaltijden. Hierin is het vlees minder nadrukkelijk aanwezig.

Vergrijzing

Er komen steeds meer oudere mensen, en die eten over het algemeen minder en dus ook minder vlees.

Klimaat

De productie en consumptie van vlees wordt steeds vaker gezien als milieubelastend.

Welvaart

Door de recessie hebben mensen minder geld te besteden. De consument ervaart vlees nog steeds als een luxe, dus als duur. Ook wordt er in slechte economische tijden minder vaak in restaurants gegeten, waar vlees vaak een hoofdbestanddeel van het menu vormt.

Dierenwelzijn

Een groep consumenten maakt zich zorgen om het welzijn van dieren in Nederland. Zij worden vaak vleesverlater of vegetariër.