Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rodekoolsalade

Venkel

Ingrediënten

voor de salade:
rode kool
appel
venkel
geweekte rozijnen
kiemen

voor de dressing:
milde olijfolie
sojaroom
zout
knoflook
chilimosterd
citroensap of azijn
ahornsiroop

Bereiding

De rode kool raspen. De appel en de venkel in kleine stukjes snijden. De kiemen eventueel ook klein snijden. Dit alles mengen en de geweekte rozijnen toevoegen.

2 keer zoveel sojaroom als olijfolie bij elkaar voegen. De rest er ook bij en met de staafmixer mixen. Even proeven en eventueel iets toevoegen. Het zuur van de citroen of azijn is nodig om de room en de olie te binden tot een consistente massa.

De dressing door de salade mengen.

Vermindering vleesconsumptie Nederland

categorieën: Vlees en veeteelt

De Nederlander eet gemiddeld bijna 85 kilo vlees per jaar. 42% van de Nederlanders eet elke dag vlees en 81% minstens 5 dagen per week. Dit is behoorlijk veel in vergelijking met andere landen in Europa. De laatste jaren lijkt dit minder te worden. Hiervoor zijn een aantal mogelijk oorzaken aan te wijzen..

Gezondheid

Steeds meer mensen denken over hun gezondheid na en besluiten daarom minder vlees te eten.

Snacken

Vrijwel iedereen komt de hele dag mogelijkheden om te snacken tegen. Hierdoor wordt de warme maaltijd, en dus vaak een stuk vlees, aan het eind van de dag minder belangrijk.

Ander werk

Tegenwoordig werken mensen vaker met het hoofd dan met de handen; ze hebben hierdoor minder behoefte aan zware eiwitten.

Opvoeding

Het wordt voor steeds meer mensen minder vanzelfsprekend om elke dag vlees te eten; dit geven zij ook door aan hun kinderen, waardoor die het ook weer minder vanzelfsprekend gaan vinden.

Verandering eetgewoonten

Er wordt steeds minder aardappelen, vlees en groente gegeten, en vaker 'buitenlandse' maaltijden. Hierin is het vlees minder nadrukkelijk aanwezig.

Vergrijzing

Er komen steeds meer oudere mensen, en die eten over het algemeen minder en dus ook minder vlees.

Klimaat

De productie en consumptie van vlees wordt steeds vaker gezien als milieubelastend.

Welvaart

Door de recessie hebben mensen minder geld te besteden. De consument ervaart vlees nog steeds als een luxe, dus als duur. Ook wordt er in slechte economische tijden minder vaak in restaurants gegeten, waar vlees vaak een hoofdbestanddeel van het menu vormt.

Dierenwelzijn

Een groep consumenten maakt zich zorgen om het welzijn van dieren in Nederland. Zij worden vaak vleesverlater of vegetariër.