Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boskip in tomatensaus, nassa con pomodori

Handboek paddestoelen zoeken en bereiden

Boskip is een andere naam voor zwavelzwam, een in Nederland en België voorkomende paddestoel die met name groeit op oude eiken maar ook op andere loofbomen. De smaak doet denken aan die van kip, vandaar de benaming.
Dit recept heb ik (iets gewijzigd) overgenomen uit het Handboek paddestoelen van Mark Janssen. Hij heeft het weer van de Amerikaanse auteur Joe Maruca.

Ingrediënten

- 350 gram zwavelzwam
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 4 tomaten
- rode wijn
- tijm
- basilicum
- oregano
- eventueel iets van room

Bereiding

Snijd de zwam in reepjes. Bak ze 10 tot 15 minuten met de knoflook op matig vuur (de zwam kleurt dan dieporanje).

Ontvel de tomaten, snijd ze klein en laat ze met de kruiden en het sjalotje sudderen in de wijn.

Voeg deze tomatensaus toe aan de zwam en  laat nog 10 tot 15 minuten sudderen.

Voeg eventueel een scheutje room toe.

Serveersuggestie

Serveer als voorgerecht met brood of als een bijgerecht bij de maaltijd.

VersVoko

categorieën: Koken en eten

Een VersVoKo is een groep mensen die samen verswaar zoals groenten, fruit, zuivel en brood inkopen. Door rechtstreeks van lokale producenten te kopen, wordt de lokale economie gesteund en betaal je een eerlijke prijs zonder tussenhandel en overbodige verpakkingen.

VersVoKo's kopen seizoensproducten en bieden producten zonder pesticiden en bewaarmiddelen.

A SEED wil graag VersVoKo's naar het model van VoedselTeams België van de grond krijgen, georganiseerd in kleine groepen met buren of collega's. Hiermee kunnen we werken aan duurzame landbouw: kleinschalig, ecologisch en sociaal.