Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: witlofschuitjes

Sinaasappel

Ingrediënten

3 struikjes witlof
1 grote sinaasappel
½ citroen
cayennepeper
1 rode grapefruit
200 gram gemengde notenpasta (van Horizon of Monki)

Bereiding

Van de witlof 20 mooie blaadjes wassen en droogdeppen. Sinaasappel en citroen uitpersen en het sap zeven. Dit beetje bij beetje door de notenpasta roeren.
Op smaak brengen met de cayennepeper.

De grapefruit dik schillen en de partjes tussen de vliezen uitsnijden.

De witlofblaadjes vullen met de notenpuree en garneren met partjes grapefruit.

Verzadiging

categorieën: Afvallen algemeen, Gezondheid algemeen, lichaam

Het gevoel genoeg te hebben gegeten.

In de hypothalamus wordt de eetlust geregeld. Het hormoon leptine speelt hierbij een belangrijke rol. Dit regelt de eetlust op de langere termijn doordat het in vetcellen, en niet in de maag of ingewanden, aangemaakt wordt. Het laat je dus niet tijdens een maaltijd weten dat je vol zit.
Stoffen die wel tijdens de maaltijd werken reageren vooral op hartig voedsel, zodat je je daarmee eerder verzadigd voelt dan met zoetigheid.

Een ander belangrijk hormoon is ghreline, dit zorgt voor een grotere eetlust. Als de maag leeg is wordt dit aangemaakt en naar de hypothalamus gezonden. Is de maag vol en de maagwand gespannen, dan neemt de aanmaak van dit hormoon af.

Verzadigingsindex

Dit is een schaal waarop de mate van verzadiging van verschillende voedingsmiddelen gemeten worden. Elk type voedsel krijgt hierop een cijfer, het verzadigingscijfer. Wit brood staat op 100, gebak en overige zoetigheden scoren tussen de 70 en 80. Aardappelen 320 en groente en fruit tussen de 160 en 200.
Kortom: hoe hoger, hoe minder je ervan nodig hebt om vol te zitten en te kunnen stoppen met eten. En hoe langer het duurt voordat je weer honger krijgt.

Voedsel met veel vezels zorgt voor een hogere score, net als eiwitten. Noten, bonen en tofu zijn goede voorbeelden van voedsel waar je minder snel veel van hoeft te eten. Ze bevatten zowel veel eiwit als vezels en het eten van deze producten kan dus helpen bij het afvallen en het op gewicht blijven.

Valkuilen

Mensen eten makkelijk te veel, dus nadat ze eigenlijk al verzadigd zijn, als er meer verschillende keuzes zijn. Bv. bij een buffet, of als ze afgeleid worden, bv. door tv. Ook als de porties groter zijn dan waar ze behoefte aan hebben eten mensen door. Het is dus niet altijd goed om je bord leeg te eten.