Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Hopping John

Blackeyedpeas

Het eten van Hopping John op nieuwjaarsdag is een traditie in het zuiden van Amerika. Onderstaand recept is een (vegetarische) versie van het originele Caribische gerecht.

Het zou een voorspoedig jaar moeten brengen. De bonen symboliseren een muntstuk, de koolbladeren hebben de kleur van geld (In Amerika staat groen voor geld).
Het originele recept is met varkensvlees maar dat kan goed vervangen worden door b.v. knapperig gebakken rooktofu.
Het gerecht smaakt nog lekkerder als het een dag van tevoren wordt gemaakt. Het schijnt ook goed te werken tegen een kater. Als de restjes gegeten worden op de dag na nieuwjaar heet het gerecht Skipping Jenny.

Ingrediënten

(voor 6 porties of 2 dagen)
- 1 kop zwartoogbonen ((zwarte) oogbonen, black eyed peas)
- 1 theelepel bonenkruid
- 3 koppen water
- 6 tenen knoflook
- 1 gedroogde rode peper
- 1 laurierblad
- 2 koppen vegetarische bouillon
- 1 kop bruine rijst, halfgaar
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 grote ui, gesnipperd
- 1 jalapeno peper
- 3 stengels bleekselderij in stukjes
- Een flinke bos koolbladeren (boerenkool, groene kool), kleingesneden (in het originele Amerikaanse recept worden collard greens gebruikt. Het is niet helemaal duidelijk wat de precieze Nederlandse vertaling hiervoor is en of het hier ook te krijgen is.)
- sap van 1 limoen of citroen
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Week de bonen een nacht. Afgieten.
3 koppen vers water aan de kook brengen en daar de bonen bij doen samen met het bonenkruid, 2 hele tenen knoflook (gepeld), de rode peper en het laurierblad. De bonen die boven komen drijven verwijderen en weggooien.

Ze zijn klaar als de bonen zacht maar nog niet tot moes gekookt zijn.

Voeg de rijst en de bouillon toe. 20 minuten met het deksel op de pan op een laag vuur laten sudderen. Het deksel ondertussen niet verwijderen. Het vuur doven maar de pan onaangeroerd laten staan.

Verhit ondertussen de olijfolie in een bakpan op een niet te hoog vuur. Voeg hierbij de ui, de jalapeno, de selderij en de overige knoflook (geperst). Bak ongeveer 5 minuten tot de groenten zacht zijn en zet dan het vuur laag.
Voeg nu de koolbladeren er handje voor handje bij en bak ongeveer 10 minuten onder voortdurend roeren.

De pan met rijst en bonen zo nodig afgieten en de pan schudden zodat alles goed mengt. Verwijder de knoflooktenen, het laurierblad en de peper.

Meng de groentemix door de rijst met bonen, voeg het limoen- of citroensap en eventueel zout en peper toe, en roer alles door elkaar.

Serveersuggesties

- Opdienen met een (hete) chilisaus.
- Knapperig gebakken blokjes rooktofu op het laatst toevoegen voor een hartige smaak.

Vlees en zuivel: van 18% naar 51% van het klimaatprobleem!

categorieën: , Klimaatverandering, Meningen, Vlees en veeteelt

VOEDSELVOET_BANNER livestock-climate

Door Jan Juffermans - november 2009

De titel van het artikel is intrigerend: ‘Wat als de hoofdrolspelers van de klimaatverandering... koeien, varkens en kippen zijn?’ Dat artikel werd onlangs gepubliceerd in World Watch (uitgave van het World Watch Institute, november/december 2009) en is geschreven door de onderzoekers Robert Goodland en Jeff Anhang. Zij komen met het bijna ongelooflijke nieuws dat de bijdrage van vlees en zuivel aan het mondiale klimaatprobleem niet 18% is, maar wel 51%! Als dat echt zo is, dan zou het noodzakelijk zijn flink het mes in die sector te zetten, en natuurlijk ook in onze consumptie.

Goodland en Anhang hebben eerder onderzoek op dit gebied kritisch bekeken en ontdekten dat er diverse onderdelen van de ketens van vlees en zuivel over het hoofd zijn gezien, en dat andere aspecten nog ondergewaardeerd zijn. Bijvoorbeeld de uitademing van methaan door de beesten blijkt een grote factor te zijn. Maar ook zaken als de koeling van de producten, de extra energie voor de bereiding van vlees en het medicijngebruik voor de dieren, waren aanvankelijk niet meegeteld. De onderzoekers komen tot de conclusie dat alle koeien, varkens en kippen samen voor meer dan de helft verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering!

Meer argumenten

Al zeker 35 jaar zijn er in Nederland en wereldwijd acties rond de consumptie van (te) veel vlees, onder andere door De Kleine Aarde, Lekker/Wakker Dier en Milieudefensie. Naast de argumenten dierenwelzijn en gezondheid speelden vooral de eiwitverliezen, het wereldvoedselvraagstuk en de miljoenen hectares veevoer in ontwikkelingslanden (ten koste van oerwoud) daarbij een belangrijke rol. Later kwamen daar de waterverspilling en -vervuiling, de mestoverschotten en de klimaatgassen bij, met name methaan, dat een extra groot effect heeft op de klimaatverandering, wel 23 tot 25 keer sterker dan CO2.

In 2006 bracht de FAO (de Food and Agriculture Organization van de Verenigde Naties) het rapport Livestock’s Long Shadow uit dat opzien baarde. Daarin werd uiteengezet dat de productie van vlees en zuivel op aarde verantwoordelijk is voor 18% van de versnelde klimaatverandering. Die 18% is al veel, zeker als je het vergelijkt met de bijdrage van het verkeer, namelijk 13,5%. De filmMeat the Truth’ van Marianne Thieme is geheel gebaseerd op dat rapport. In de film wordt de nadruk gelegd op vlees, waardoor de spotlights niet op zuivelproducten gericht werden, terwijl we daar meer kilo’s van consumeren dan van vlees. Vooral kaas heeft een relatief grote voetafdruk.

Mede door alle commotie rond de genoemde film, werden er verwoede pogingen gedaan af te dingen op die 18% en voor de Nederlandse situatie kwam een onderzoeker enkele procenten lager uit. Maar de essentie van het FAO-rapport is overeind gebleven. Mede daardoor roepen ook steeds meer politieke partijen en grote organisaties, zoals Oxfam/Novib en het Wereld Natuur Fonds, op om minder dierlijke producten te gebruiken.

Geen dure infrastructuur

Ook op de 51% uit dit nieuwe onderzoek zal ongetwijfeld afgedongen worden. De belangen zijn groot, en het is voor velen geen prettig nieuws. Maar al zou ‘t 45% zijn, of 40%, dan nog vraagt dit onderdeel van het klimaatprobleem toch veel meer aandacht dan tot nu toe het geval is. En naast vlees gaat het dus uitdrukkelijk ook over zuivel; dat wordt nog te vaak vergeten!
Er zal een nationaal en lokaal voedselbeleid gevoerd moeten worden, met dalende vlees- en zuivelbudgetten per persoon. Een halvering van de vlees- en zuivel-consumptie zou in Europa in principe geen probleem zijn qua gezondheid, zelfs integendeel: van beide eten we nu ruwweg 50% te veel. En voor deze verandering is geen dure infrastructuur nodig, wel heel goede communicatie, samen met bijvoorbeeld de supermarken. Want, net zoals met  wind- en zonne-energie het geval is, liggen de oplossingen gelukkig al op de plank, en in dit geval in de schappen van de biologische winkels en de supermarkten. De laatste jaren zijn er vele lekkere plantaardige vervangers voor vlees op de markt gekomen, en vele recepten doen de ronde waarin je het vlees niet meer mist.

Klimaat-chaos

Er is haast geboden. De klimaatveranderingen gaan (veel) sneller dan zelfs de klimaatdeskundigen hebben kunnen voorzien. Al vele klimaatrampen vinden plaats. Daarom wordt tegenwoordig in plaats van klimaatverandering de term klimaat-chaos gebruikt. Zie bijvoorbeeld de orkanen, stormen en overstromingen die de laatste maanden de Filipijnen teisterden. Samen met andere drama’s vallen er nu gemiddeld al 300.000 doden per jaar door de chaos die het veranderde klimaat veroorzaakt, zoals via een rapport van het Global Humanitarian Forum bekend werd. En per jaar is er nu gemiddeld 125 miljard dollar schade, oplopend naar gemiddeld 325 miljard dollar schade per jaar in 2030.

De twee onderzoekers van het artikel in World Watch - Robert Goodland en Jeff Anhang – zijn niet de eersten de besten. Beiden zijn milieukundigen, de eerste was voorheen en de tweede is nu nog verbonden aan de World Bank Group.
Het artikel 'Livestock and Climate Change. What if the key actors in climate change are ... cows, pigs and chickens?' is te vinden op: www.worldwatch.org > in World Watch Magazine.