Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: brandnetel-bataatschotel

Bataat

Ingrediënten voor 1 persoon

- olijfolie
- kokosvet
- 1 bataat, geschild en in blokjes gesneden
- 1 rode ui, in ringen
- 1/2 rode paprika, in stukken
- 1 handje ongeroosterde cashewnoten
- Flinke berg brandnetel, liefst toppen maar er mag best wat blad en stengel bijzitten
- 1 teen knoflook
- gomasio
- peper
- kerriepoeder
- verse gember, geraspt of zeer klein gesneden
- verse kurkuma, geraspt of zeer klein gesneden (poeder mag ook)
- geraspte kokos

Bereiding

Zet de brandnetels een tijdje in koud water zodat alle stof en aarde eruit kan vallen. Daarna heel even blancheren in kokend water en uit laten lekken.

Verwarm in een bakpan een combinatie van olijfolie met kokosvet. Bak hierin de bataat. Na 10 minuten de ui en paprika toevoegen. Na nog eens 10 minten de rest behalve de brandnetel toevoegen.

Als de groenten gaar zijn de brandnetel erdoor roeren. Zorgen dat alles goed warm is.

 

Vleestax

categorieën: Vlees en veeteelt

De vleestax (vleesbelasting, biefstukbelasting) is een vermeerdering van de prijs van vlees vanwege de hoge kosten die gepaard gaan met de productie ervan. Die kosten zitten nu niet in de prijs verwerkt.

Vlees is het meest belastende onderdeel van het menu van de meeste mensen. Er komen steeds meer bewijzen dat het produceren van vlees, en andere dierlijke producten, bijdraagt aan onder andere de klimaatverandering, ontbossing, dierziekten, vermindering van de biodiversiteit, gezondheidsproblemen, zoetwatercrisis en voedselschaarste.

De voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), Dr. Rajendra Pachauri, onderstreept in Trouw ook de noodzaak van een vleestax. Volgens hem moet de westerse menukaart worden herschreven: minder vlees en meer vegetarische maaltijden.