Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: herfsttoetje

Ingrediënten (voor 4 personen)

- 8 speculaasjes
- 1 rijpe peer, doyenne de comice
- 1 pakje sojaslagroom
- scheutje ahornsiroop

Bereiding

Het pakje slagroom ongeopend een uur in de koelkast of, met koud weer, buiten zetten.

De speculaasjes verkruimelen.

De peer schillen en in kleine blokjes snijden.

Meng alle ingrediënten, behalve de ahornsiroop, met elkaar in een schaal en zet dit nog minimaal een uur in de koelkast.

Hierna kan je er bolletjes van scheppen en deze opdienen met ahornsiroop eroverheen gegoten.

Vleestax

categorieën: Vlees en veeteelt

De vleestax (vleesbelasting, biefstukbelasting) is een vermeerdering van de prijs van vlees vanwege de hoge kosten die gepaard gaan met de productie ervan. Die kosten zitten nu niet in de prijs verwerkt.

Vlees is het meest belastende onderdeel van het menu van de meeste mensen. Er komen steeds meer bewijzen dat het produceren van vlees, en andere dierlijke producten, bijdraagt aan onder andere de klimaatverandering, ontbossing, dierziekten, vermindering van de biodiversiteit, gezondheidsproblemen, zoetwatercrisis en voedselschaarste.

De voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), Dr. Rajendra Pachauri, onderstreept in Trouw ook de noodzaak van een vleestax. Volgens hem moet de westerse menukaart worden herschreven: minder vlees en meer vegetarische maaltijden.