Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: appeltaart

Appel2

Ingrediënten

voor de bodem:
250 gram tarwemeel
250 gram bloem
150 gram plantaardige margarine
wijnsteenbakpoeder
zout
1 theelepel kaneel
¼ liter diksap
1 dl water

voor de vulling:
800 gram appels
250 gram rozijnen
2 theelepels kaneel

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de bodem en kneed ze goed door elkaar. Bekleed hiermee een springvorm.

Schil de appels en meng ze met de rozijnen en de kaneel. Vul hiermee de springvorm.

Verwarm de oven voor op 200 graden, en bak de taart in ongeveer 45 minuten.

Vleestax

categorieën: Vlees en veeteelt

De vleestax (vleesbelasting, biefstukbelasting) is een vermeerdering van de prijs van vlees vanwege de hoge kosten die gepaard gaan met de productie ervan. Die kosten zitten nu niet in de prijs verwerkt.

Vlees is het meest belastende onderdeel van het menu van de meeste mensen. Er komen steeds meer bewijzen dat het produceren van vlees, en andere dierlijke producten, bijdraagt aan onder andere de klimaatverandering, ontbossing, dierziekten, vermindering van de biodiversiteit, gezondheidsproblemen, zoetwatercrisis en voedselschaarste.

De voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), Dr. Rajendra Pachauri, onderstreept in Trouw ook de noodzaak van een vleestax. Volgens hem moet de westerse menukaart worden herschreven: minder vlees en meer vegetarische maaltijden.