Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige slasoep

Bieslookbloem

Tegenwoordig wordt sla (kropsla, romeinse sla, bataviasla of ijsbergsla) voornamelijk rauw gegeten, in een salade. Maar vroeger werd er ook vaak soep van gemaakt. Mensen met een tuin hebben vaak veel kroppen tegelijk die snel kunnen doorschieten. In de vroege zomer kost deze groente ook vaak bijna niets. Sla in de soep is een manier om veel hiervan te verwerken.

Ingrediënten

- scheut olie
- 1 (bos-, of rode) ui
- 1 teentje knoflook
- 1 krop sla
- 2 bouillonblokjes
- liter water
- 50 gram aardappel
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Stoof de ui (in ringen) en de gewassen of geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappels met de olie in een pan. Voeg na een paar minuten de uitgeperste knoflook en de gewassen en grof gesneden sla toe.

Daarna het water met de bouillon erbij doen en alles nog zo'n 10 minuten doorkoken. In een stukje aardappel prikken of die gaar is en als dat het geval is met de staafmixer de soep pureren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Serveersuggesties

- Op het bord kleingeknipte bieslook over de soep strooien.
- In plaats van aardappel kan ook sojaroom of bloem gebruikt worden om een romige structuur te krijgen.

Vleestax

categorieën: Vlees en veeteelt

De vleestax (vleesbelasting, biefstukbelasting) is een vermeerdering van de prijs van vlees vanwege de hoge kosten die gepaard gaan met de productie ervan. Die kosten zitten nu niet in de prijs verwerkt.

Vlees is het meest belastende onderdeel van het menu van de meeste mensen. Er komen steeds meer bewijzen dat het produceren van vlees, en andere dierlijke producten, bijdraagt aan onder andere de klimaatverandering, ontbossing, dierziekten, vermindering van de biodiversiteit, gezondheidsproblemen, zoetwatercrisis en voedselschaarste.

De voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), Dr. Rajendra Pachauri, onderstreept in Trouw ook de noodzaak van een vleestax. Volgens hem moet de westerse menukaart worden herschreven: minder vlees en meer vegetarische maaltijden.