Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bietensaus

Bietjes

Koop bieten zo mogelijk met het blad er nog aan. Dit is namelijk erg lekker als salade - en gezond, net als de hele biet trouwens.
Deze saus doet het goed over pasta, rijst en gierst.

Ingrediënten

bieten
ui
knoflook
olijfolie
gistvlokken (eventueel)
paprikapoeder
chilipoeder
oregano (liefst vers)
basilicum (liefst vers)
tomatenpuree
eventueel wat water

Bereiding

De bieten schoonborstelen en zo fijn mogelijk raspen. Olijfolie in een sauspan gieten en warm laten worden, niet te heet. De ui in ringen snijden en zachtjes stoven.
Dan de geraspte bieten en knoflook erbij.
Alle kruiden, behalve de verse, meebakken.
Tomatenpuree en eventueel gistvlokken (voor een hartige, kaasachtige smaak) erdoor roeren. Als het te droog is, steeds een beetje water toevoegen.

Op het laatst de verse kruiden erdoor roeren.

Vleesverlangen

categorieën: films, Vlees en veeteelt

vleesverlangen

Vleesjunk Marijn (bekend als presentator van de Keuringsdienst van Waarde) probeert van haar verslaving aan vlees af te komen met een stage bij een koeienslachterij en een bezoek aan 100.000 plofkippen. Door haar biefstukje recht in de ogen te kijken hoopt ze een gezondere morele relatie op te bouwen met het lapje vlees op haar bord. Dat blijkt nog een hele emotionele, soms komisch-erotische tour, waarin ze wordt bijgestaan door een psycholoog. Terwijl Marijn dapper vordert langs de slachtlijn, vindt ze antwoorden op haar vragen bij onder andere vleesfokkers en -kwekers, geheel-onthouders en de wel heel appetijtelijke chef-kok Joris Bijdendijk. Over beeldvorming, diervriendelijkheid, lust en hypocrisie.