Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Chinese groentesoep met tofoe

Paksoy

Een recept uit Het 2 dagen dieet van Michelle Harvie & Tony Howell.

Ingrediënten, voor 1 persoon

- 250 ml (zoutarme) bouillon
- 1 kleine stronk paksoi (paksoy), schoongemaakt (ongeveer 60 gram)
- 3 champignons, in dunne plakken
- 3 lente-uitjes, schoongemaakt en in dunne ringen
- 1 teen knoflook, gepeld
- 1 stukje verse gemberwortel, geschild (ongeveer 6 cm)
- 150 gram stevige tofoe
- scheutje sojasaus

Bereiding

Breng de bouillon aan de kook.

Haal de bladeren van de paksoi uit elkaar en snijd de stengels in staafjes en de bladeren in dunne reepjes. Doe de stengels bij de bouillon samen met de champignons en de lente-uitjes en laat alles pruttelen op een laag vuur.

Rasp de knoflook en de gember boven de pan en laat ze 3 minuten meekoken.

Snijd de tofoe in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Voeg dan de kleingesneden bladeren en de tofoe toe aan de bouillon. Laat alles nog 2 minuten pruttelen.

Neem de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de groenten en de tofoe in een kom. Giet er voorzichtig de bouillon over en voeg een scheutje sojasaus toe.

Vleesvervanger

categorieën: producten

paranoot (foto: Gwen Rijsdijk)

Het begrip vleesvervanger impliceert eigenlijk dat vlees vervangen zou moeten/kunnen worden. Dat een maaltijd zonder vlees-(vervanger) niet compleet zou zijn. Dit is natuurlijk onzin. Vlees is geen basisvoedsel, alle stoffen die in vlees zitten en die noodzakelijk zijn voor de mens zijn ook te vinden in andere (plantaardige) voedingsmiddelen. Eiwitten, mineralen en vitaminen komen ruimschoots voor in peulvruchten, granen en (verse) groenten. De enige uitzondering is wellicht vitamine B12, maar ook daar is een oplossing voor.
Toch is er blijkbaar een behoefte bij veel mensen (die af en toe of altijd) geen vlees eten om het vlees te vervangen door iets hartigs. Vanwege de gezondheid, of gewoon vanwege de smaak en structuur.

Vleesvervangers worden gegeten om een aantal redenen:

Gezondheid

Mensen die bang zijn voor een tekort aan eiwitten eten vaak peulvruchten, noten en/of zuivel of producten die hiervan gemaakt zijn.
De meest voorkomende peulvrucht die (onder andere) gebruikt wordt voor het maken van vleesvervangers is soja. Bekende sojaproducten zijn tofu, tempeh en sojabrokjes. Deze producten lijken niet erg op vlees.
Een bekende zuiveltoepassing is bv. Valess.

Smaak

Anderzijds heb je producten die op vlees lijken qua uiterlijk en smaak. In deze categorie kan je van alles tegenkomen; van worstjes tot hamburgers en van schnitzels tot gyros. Meestal hebben ze een hartige smaak en een uiterlijk en structuur die enigzins aan vlees doen denken.

Psychologische en sociale aspecten

Om vast te houden aan gewoonten (aardappelen, vlees en groente) of tradities, of omdat mensen niet weten hoe ze zonder vlees moeten koken, kiezen sommigen ervoor het vlees te vervangen door iets dat daar uiterlijk veel op lijkt.

Enkele voorbeelden van vleesvervangers zijn:
falafel
gyros
seitan
soja-schnitzels, -worstjes, -gehaktballen enz.
tempeh
tofu (tahoe)