Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensoep

Oregano1

Ingrediënten

- flinke scheut olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 of 5 tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- paprikapoeder
- oregano
- 2 handjes taugé
- 2 eetlepels kokos
- 2 dl water

Bereiding

Olijfolie verwarmen. Hierin de ui fruiten en na een paar minuten de knoflook toevoegen. Goed roeren zodat het niet aanbrandt. De kruiden erdoor doen.
Dan de tomaten, de tomatenpuree en het water erbij. Aan de kook laten komen. Ongeveer 10 à 15 minuten laten pruttelen. Als het te droog dreigt te worden, nog een beetje water toevoegen. Vlak voor opdienen taugé en kokos erdoor.

Vleesvervanger

categorieën: producten

paranoot (foto: Gwen Rijsdijk)

Het begrip vleesvervanger impliceert eigenlijk dat vlees vervangen zou moeten/kunnen worden. Dat een maaltijd zonder vlees-(vervanger) niet compleet zou zijn. Dit is natuurlijk onzin. Vlees is geen basisvoedsel, alle stoffen die in vlees zitten en die noodzakelijk zijn voor de mens zijn ook te vinden in andere (plantaardige) voedingsmiddelen. Eiwitten, mineralen en vitaminen komen ruimschoots voor in peulvruchten, granen en (verse) groenten. De enige uitzondering is wellicht vitamine B12, maar ook daar is een oplossing voor.
Toch is er blijkbaar een behoefte bij veel mensen (die af en toe of altijd) geen vlees eten om het vlees te vervangen door iets hartigs. Vanwege de gezondheid, of gewoon vanwege de smaak en structuur.

Vleesvervangers worden gegeten om een aantal redenen:

Gezondheid

Mensen die bang zijn voor een tekort aan eiwitten eten vaak peulvruchten, noten en/of zuivel of producten die hiervan gemaakt zijn.
De meest voorkomende peulvrucht die (onder andere) gebruikt wordt voor het maken van vleesvervangers is soja. Bekende sojaproducten zijn tofu, tempeh en sojabrokjes. Deze producten lijken niet erg op vlees.
Een bekende zuiveltoepassing is bv. Valess.

Smaak

Anderzijds heb je producten die op vlees lijken qua uiterlijk en smaak. In deze categorie kan je van alles tegenkomen; van worstjes tot hamburgers en van schnitzels tot gyros. Meestal hebben ze een hartige smaak en een uiterlijk en structuur die enigzins aan vlees doen denken.

Psychologische en sociale aspecten

Om vast te houden aan gewoonten (aardappelen, vlees en groente) of tradities, of omdat mensen niet weten hoe ze zonder vlees moeten koken, kiezen sommigen ervoor het vlees te vervangen door iets dat daar uiterlijk veel op lijkt.

Enkele voorbeelden van vleesvervangers zijn:
falafel
gyros
seitan
soja-schnitzels, -worstjes, -gehaktballen enz.
tempeh
tofu (tahoe)