Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tapenade

Oregano1

De wikipedia zegt over tapenade:

'De tapenade is een van oorsprong Provençaals product. Het is een puree van olijven en kappertjes. Het wordt echter ook vaak gebruikt in de keuken in andere Europese landen. De naam is afkomstig van tapéno, Provençaals voor kappertjes.
Tapenade is een van de vele dikke koude sauzen die gebruikt worden in de mediterrane keuken. Veelal worden al deze sauzen (bijvoorbeeld pesto, tomatentapenade) verkocht onder de noemer tapenade.
N.B. pesto is een saus op basis van basilicum.'

Omdat al deze variaties zeer lekker zijn, typisch zomers en makkelijk zelf te maken staan hieronder een aantal mogelijkheden.
Ze kunnen niet alleen gebruikt worden op toastjes, maar ook als broodbeleg (heerlijk op geroosterd olijvenbrood, bijvoorbeeld), als saus voor de pasta, als saus op een pizza of als dressing in een salade (dan moet je er meer olie indoen zodat het wat vloeibaarder wordt).

Allerlei combinaties van ingrediënten kunnen gebruikt worden, maar vrijwel altijd zit er in ieder geval olijfolie in. Om het dikker te maken kan je er pijnboompitten indoen, eventueel geroosterd. Dit geeft ook een wat hartigere smaak, net als bv. gistvlokken.

Ingrediënten

er kan een keus gemaakt worden uit bijvoorbeeld:
olijfolie
gedroogde en geweekte tomaten
paprika (eventueel geroosterd, ook zo te koop)
kappertjes
olijven (zonder pit)
tomatenpuree
pijnboompitten
walnoten
zonnebloempitten
sojaroom

als smaakmakers kunnen toegevoegd worden:
knoflook
zout
(chili)-peper
gistvlokken
citroensap
basilicum (vers)
bieslook
bonekruid (vers)
oregano (vers)
dille
tijm
andere kruiden naar eigen smaak

Bereiding

De bereiding is vrijwel altijd hetzelfde: maal alles met een staafmixer of keukenmachine glad. Afhankelijk van de toepassing dunner (meer olie) of dikker (meer pijnboompitjes of ander noten).

Vier suggesties:

tomatentapenade: Meng met de staafmixer gedroogde en geweekte tomaatjes, olijfolie, knoflook, peper, verse basilicum en verse oregano.

pasta/pizzasaus: Meng met de staafmixer gedroogde tomaatjes in olie (potje, gebruik zowel de olie als de tomaten), knoflook, gistvlokken, tomatenpuree, sojaroom, tijm.

pesto: Meng met de staafmixer veel verse basilicum met pijnboompitjes, knoflook, gistvlokken, olijfolie en zout.

olijventapenade: Meng met de staafmixer: olijfolie, olijven (zonder pit), knoflook, pijnboompitten en zout.

Voedsel uit het wild

categorieën: Alternatieve landbouw, filosofie, Koken en eten, producten

zuring

Een manier om gratis voedsel te verzamelen is je voedsel direct uit de natuur te halen. Overal groeien eetbare planten, kruiden, vruchten, noten en paddestoelen. Langs de kust, in bermen en weilanden, in het bos en in de tuin. Let er wel altijd op dat wat je plukt niet te dicht in de buurt van vervuilende wegen en industrieën groeit. Helaas is het in onze streken vrijwel niet meer mogelijk om niet-vervuilde grond te vinden. Maar pluk in ieder geval niet iets dat zichtbaar in een vieze omgeving groeit. Let er ook altijd op dat je niet alles of te veel van een populatie weghaalt. Laat altijd minimaal de helft staan. Het zou jammer zijn als er daardoor op die plek niets meer zou groeien.

Koop een boekje of volg een cursus om planten te leren herkennen en te weten welke delen je hoe kan eten. Vooral bij het zoeken naar wilde paddestoelen is dit een aanrader omdat sommige eetbare soorten nogal lijken op giftige en zelfs dodelijke soorten.

Wat valt er zoal te vinden in het wild:

Vruchten 

   
Aalbes
Aardbei
Appel
Braam
Bosaardbei
Bosbes (rood, blauw)
Cranberry
Elsbes
Framboos
Jeneverbes
Kers
Krenteboom
Kriek
Kruisbes
Lijsterbes
Meidoorn
Mispel
Moerbei
Rozebottel
Vlierbes
Zwarte bes
     
Paddestoelen    
Akkerchampigon
Baardige melkzwam
Biefstukzwam
Bos-champignon
Cantharel
Eekhoorntjesbrood
Fluweelpootje
Gele stekelzwam
Geschubde inktzwam
Grote sponszwam
Honingzwam
Judasoor
Morielje
Oesterzwam
Paarse schijnridderzwam
Paarssteelschijnridder
Parasolzwam
Slanke anijs-champignon
Sponszwam
Weidekringzwam
     
Planten en kruiden    
Adderwortel
Appelmunt
Berkeblad (jong)
Boerenwormkruid
Brandnetel
Brave Hendrik
Daslook
Distelwortel
Dovenetel (paars, wit)
Fluitekruid
Gagel
Groot hoefblad
Groot kaasjeskruid
Heermoes
Hoenderbeet (= soort dovenetel)
Hondspeterselie
Hondsroos
Hop
Klaproos
Klaverzuring
Kleefkruid
Klis (gewone)
Knoflook (wilde)
Kraailook
Kruizemunt
Lindeblad (jong)
Lindebloesem
Look-zonder-look
Maarts viooltje
Madeliefje
Mariadistel
Marjolein (wilde)
Meelbes
Meidoorn
Melde
Melganzevoet
Mierikswortel
Molsla (= paardebloem)
Morgenster (geel, blauw, paars)
Mosterd, zwarte
Munt
Muur (vogel-, kippe-)
Oregano
Paardebloem
Pimpernel
Pinksterbloem
Rapunzelklokje
Roomse kervel
Slangelook
Smeerwortel
Spinazie (wilde)
Speenkruid
Strandbiet
Tijm (wilde)
Veldkers
Veldzuring
Venkel
Vlier (bloesem en knoppen)
Weegbree
Zeeaster of zulte
Zevenblad
Zilverschoon
Zuring
Zwartmoeskervel
     
Uit het water    
Dulse
Iers mos
Lamsoor
Suikerwier
Waterkers
Watermunt
Zeeaster
Zeekool
Zeekraal
Zeesla
Zeevenkel
     
Noten en zaden    
Beukenoot
Eikel
Hazelnoot
Kastanje
Slaapbol (blauwmaanzaad)
Walnoot (okkernoot)
Waternoot


Bronnen:

- Eetbare paddestoelen (Ekologische Alternatieven 5), De Kleine Aarde, Boxtel, ISBN 90 6454 255 4
- Eetbare planten, snel-zoek natuurgids, Forey, P. uitgeverij: Elmar, ISBN 90 389 0429 0
- Eetbare planten (oorspronkelijke titel: The Illustrated Guide to Edible Plants), Lánská, R & B Lisse, ISBN 90 396 0045 7
- Eetbare wilde planten (mini), Winkler Prins/Het Spectrum, ISBN 90274 9602 1
- Eetbare wilde Vruchten, Zaden en Noten (Ekologische Alternatieven 11), De Kleine Aarde, Boxtel, ISBN 90 6454 261 9
- Groente uit 't wild (Ekologische Alternatieven 8), De Kleine Aarde, Boxtel, ISBN 90 6454 258 9
- Groenten uit de natuur (oorspronkelijke titel: Wildsalate - Wildgemüse), Quinche/Bossard, Uitgeverij: Westland, Schoten (B), ISBN 90 246 7031 4
- Lekker Landschap Smullen van bos en veld, Michiel Bussink, uitgeverij wAarde, ISBN 90 76661 12X
- Paddestoelen (oorspronkelijke titel: Champignons), Becker, R & B Lisse, ISBN 90 396 0024 4
- Paddestoelen, snel-zoek natuurgids, Forey, Uitgeverij Elmar