Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rostipannenkoekjes van aardappel en pompoen

Aardappel

Ingrediënten

200 gram aardappel
200 gram oranje pompoen
het witte deel van een grote prei, in ringetjes gesneden
zout en peper
olie

Bereiding

De aardappels schillen en raspen. De pompoen borstelen of als die oud is schillen, en op dezelfde manier raspen.

Meng alle ingrediënten in een ruime schaal goed door elkaar.

Op een laag vuur de olie verwarmen in een grote koekepan met dikke bodem.

Maak kleine pannenkoekjes van het groentemengsel en leg er zoveel van in de pan dat je er nog bij kunt om ze te draaien. Wacht ongeveer 10 minuten met draaien. Laat het vuur de hele tijd zo laag mogelijk staan.

Na 10 minuten de pannenkoekjes draaien en de andere kant op dezelfde manier bakken.

Opmerking

Het aan elkaar plakken van de ingrediënten hangt af van de soort aardappel en pompoen. Als er geen kleine pannenkoekjes gemaakt kunnen worden kan de massa in z'n geheel gebakken worden. Als een dikke plak. Omdraaien kan ook een probleem zijn. Als het niet lukt: de groenten af en toe omscheppen en langzaam laten garen. De smaak wordt er niet minder om.

Serveersuggestie

De pannenkoekjes kunnen als hoofdgerecht gegeten worden of als bijgerecht.
Serveer ze bv. met knoflooksaus.

Voedsel uit het wild

categorieën: Alternatieve landbouw, filosofie, Koken en eten, producten

zuring

Een manier om gratis voedsel te verzamelen is je voedsel direct uit de natuur te halen. Overal groeien eetbare planten, kruiden, vruchten, noten en paddestoelen. Langs de kust, in bermen en weilanden, in het bos en in de tuin. Let er wel altijd op dat wat je plukt niet te dicht in de buurt van vervuilende wegen en industrieën groeit. Helaas is het in onze streken vrijwel niet meer mogelijk om niet-vervuilde grond te vinden. Maar pluk in ieder geval niet iets dat zichtbaar in een vieze omgeving groeit. Let er ook altijd op dat je niet alles of te veel van een populatie weghaalt. Laat altijd minimaal de helft staan. Het zou jammer zijn als er daardoor op die plek niets meer zou groeien.

Koop een boekje of volg een cursus om planten te leren herkennen en te weten welke delen je hoe kan eten. Vooral bij het zoeken naar wilde paddestoelen is dit een aanrader omdat sommige eetbare soorten nogal lijken op giftige en zelfs dodelijke soorten.

Wat valt er zoal te vinden in het wild:

Vruchten 

   
Aalbes
Aardbei
Appel
Braam
Bosaardbei
Bosbes (rood, blauw)
Cranberry
Elsbes
Framboos
Jeneverbes
Kers
Krenteboom
Kriek
Kruisbes
Lijsterbes
Meidoorn
Mispel
Moerbei
Rozebottel
Vlierbes
Zwarte bes
     
Paddestoelen    
Akkerchampigon
Baardige melkzwam
Biefstukzwam
Bos-champignon
Cantharel
Eekhoorntjesbrood
Fluweelpootje
Gele stekelzwam
Geschubde inktzwam
Grote sponszwam
Honingzwam
Judasoor
Morielje
Oesterzwam
Paarse schijnridderzwam
Paarssteelschijnridder
Parasolzwam
Slanke anijs-champignon
Sponszwam
Weidekringzwam
     
Planten en kruiden    
Adderwortel
Appelmunt
Berkeblad (jong)
Boerenwormkruid
Brandnetel
Brave Hendrik
Daslook
Distelwortel
Dovenetel (paars, wit)
Fluitekruid
Gagel
Groot hoefblad
Groot kaasjeskruid
Heermoes
Hoenderbeet (= soort dovenetel)
Hondspeterselie
Hondsroos
Hop
Klaproos
Klaverzuring
Kleefkruid
Klis (gewone)
Knoflook (wilde)
Kraailook
Kruizemunt
Lindeblad (jong)
Lindebloesem
Look-zonder-look
Maarts viooltje
Madeliefje
Mariadistel
Marjolein (wilde)
Meelbes
Meidoorn
Melde
Melganzevoet
Mierikswortel
Molsla (= paardebloem)
Morgenster (geel, blauw, paars)
Mosterd, zwarte
Munt
Muur (vogel-, kippe-)
Oregano
Paardebloem
Pimpernel
Pinksterbloem
Rapunzelklokje
Roomse kervel
Slangelook
Smeerwortel
Spinazie (wilde)
Speenkruid
Strandbiet
Tijm (wilde)
Veldkers
Veldzuring
Venkel
Vlier (bloesem en knoppen)
Weegbree
Zeeaster of zulte
Zevenblad
Zilverschoon
Zuring
Zwartmoeskervel
     
Uit het water    
Dulse
Iers mos
Lamsoor
Suikerwier
Waterkers
Watermunt
Zeeaster
Zeekool
Zeekraal
Zeesla
Zeevenkel
     
Noten en zaden    
Beukenoot
Eikel
Hazelnoot
Kastanje
Slaapbol (blauwmaanzaad)
Walnoot (okkernoot)
Waternoot


Bronnen:

- Eetbare paddestoelen (Ekologische Alternatieven 5), De Kleine Aarde, Boxtel, ISBN 90 6454 255 4
- Eetbare planten, snel-zoek natuurgids, Forey, P. uitgeverij: Elmar, ISBN 90 389 0429 0
- Eetbare planten (oorspronkelijke titel: The Illustrated Guide to Edible Plants), Lánská, R & B Lisse, ISBN 90 396 0045 7
- Eetbare wilde planten (mini), Winkler Prins/Het Spectrum, ISBN 90274 9602 1
- Eetbare wilde Vruchten, Zaden en Noten (Ekologische Alternatieven 11), De Kleine Aarde, Boxtel, ISBN 90 6454 261 9
- Groente uit 't wild (Ekologische Alternatieven 8), De Kleine Aarde, Boxtel, ISBN 90 6454 258 9
- Groenten uit de natuur (oorspronkelijke titel: Wildsalate - Wildgemüse), Quinche/Bossard, Uitgeverij: Westland, Schoten (B), ISBN 90 246 7031 4
- Lekker Landschap Smullen van bos en veld, Michiel Bussink, uitgeverij wAarde, ISBN 90 76661 12X
- Paddestoelen (oorspronkelijke titel: Champignons), Becker, R & B Lisse, ISBN 90 396 0024 4
- Paddestoelen, snel-zoek natuurgids, Forey, Uitgeverij Elmar