Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bulghursalade

Munt2

Deze salade wordt lekkerder naarmate hij langer staat. Alle smaken trekken er dan goed in.
Als je een grotere hoeveelheid maakt kan je er een paar dagen van eten.

Ingrediënten

(voor 2 personen)
- 100 gram bulghur
- 200 ml water
- 1/2 bouillonblokje

- 2 stengels bleekselderij
- 2 bosuien
- 1/2 rode paprika
- 6 cherry- of 3 gewone tomaten
- 1/2 komkommer
- 50 gram olijven (zonder pit)
- flinke scheut olijfolie, liefst extra vierge
- klein handje verse muntblaadjes
- klein handje vers bonenkruid (blaadjes) of theelepel (gedroogd)
- 1 knoflookteentje
- zout en peper naar smaak

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon. Als het kookt de bulghur toevoegen, even doorroeren en ongeveer 10 minuten laten koken. Vuur uitzetten en laten staan tot al het water opgenomen is.

In een grote schaal de olijfolie, de munt, bonenkruid, het uitgeperste knoflookteentje en eventueel zout en peper mengen. Op deze manier kunnen de kruiden in de olie trekken

De groenten wassen en in kleine stukjes snijden, en de olijven halveren. Dit alles bij de olie doen.

Als de bulghur, min of meer, afgekoeld is deze ook toevoegen. Goed roeren.

Gekoeld blijft deze salade ongeveer 2 dagen goed.

Serveersuggestie

Eet deze salade op warme dagen als je geen zin in brood hebt, maar wel iets hartigs en voedzaams wilt eten.
Ook is hij handig mee te nemen als lunchpakket. Wel in een goed afsluitend bakje doen.

Voedsel uit het wild

categorieën: Alternatieve landbouw, filosofie, Koken en eten, producten

zuring

Een manier om gratis voedsel te verzamelen is je voedsel direct uit de natuur te halen. Overal groeien eetbare planten, kruiden, vruchten, noten en paddestoelen. Langs de kust, in bermen en weilanden, in het bos en in de tuin. Let er wel altijd op dat wat je plukt niet te dicht in de buurt van vervuilende wegen en industrieën groeit. Helaas is het in onze streken vrijwel niet meer mogelijk om niet-vervuilde grond te vinden. Maar pluk in ieder geval niet iets dat zichtbaar in een vieze omgeving groeit. Let er ook altijd op dat je niet alles of te veel van een populatie weghaalt. Laat altijd minimaal de helft staan. Het zou jammer zijn als er daardoor op die plek niets meer zou groeien.

Koop een boekje of volg een cursus om planten te leren herkennen en te weten welke delen je hoe kan eten. Vooral bij het zoeken naar wilde paddestoelen is dit een aanrader omdat sommige eetbare soorten nogal lijken op giftige en zelfs dodelijke soorten.

Wat valt er zoal te vinden in het wild:

Vruchten 

   
Aalbes
Aardbei
Appel
Braam
Bosaardbei
Bosbes (rood, blauw)
Cranberry
Elsbes
Framboos
Jeneverbes
Kers
Krenteboom
Kriek
Kruisbes
Lijsterbes
Meidoorn
Mispel
Moerbei
Rozebottel
Vlierbes
Zwarte bes
     
Paddestoelen    
Akkerchampigon
Baardige melkzwam
Biefstukzwam
Bos-champignon
Cantharel
Eekhoorntjesbrood
Fluweelpootje
Gele stekelzwam
Geschubde inktzwam
Grote sponszwam
Honingzwam
Judasoor
Morielje
Oesterzwam
Paarse schijnridderzwam
Paarssteelschijnridder
Parasolzwam
Slanke anijs-champignon
Sponszwam
Weidekringzwam
     
Planten en kruiden    
Adderwortel
Appelmunt
Berkeblad (jong)
Boerenwormkruid
Brandnetel
Brave Hendrik
Daslook
Distelwortel
Dovenetel (paars, wit)
Fluitekruid
Gagel
Groot hoefblad
Groot kaasjeskruid
Heermoes
Hoenderbeet (= soort dovenetel)
Hondspeterselie
Hondsroos
Hop
Klaproos
Klaverzuring
Kleefkruid
Klis (gewone)
Knoflook (wilde)
Kraailook
Kruizemunt
Lindeblad (jong)
Lindebloesem
Look-zonder-look
Maarts viooltje
Madeliefje
Mariadistel
Marjolein (wilde)
Meelbes
Meidoorn
Melde
Melganzevoet
Mierikswortel
Molsla (= paardebloem)
Morgenster (geel, blauw, paars)
Mosterd, zwarte
Munt
Muur (vogel-, kippe-)
Oregano
Paardebloem
Pimpernel
Pinksterbloem
Rapunzelklokje
Roomse kervel
Slangelook
Smeerwortel
Spinazie (wilde)
Speenkruid
Strandbiet
Tijm (wilde)
Veldkers
Veldzuring
Venkel
Vlier (bloesem en knoppen)
Weegbree
Zeeaster of zulte
Zevenblad
Zilverschoon
Zuring
Zwartmoeskervel
     
Uit het water    
Dulse
Iers mos
Lamsoor
Suikerwier
Waterkers
Watermunt
Zeeaster
Zeekool
Zeekraal
Zeesla
Zeevenkel
     
Noten en zaden    
Beukenoot
Eikel
Hazelnoot
Kastanje
Slaapbol (blauwmaanzaad)
Walnoot (okkernoot)
Waternoot


Bronnen:

- Eetbare paddestoelen (Ekologische Alternatieven 5), De Kleine Aarde, Boxtel, ISBN 90 6454 255 4
- Eetbare planten, snel-zoek natuurgids, Forey, P. uitgeverij: Elmar, ISBN 90 389 0429 0
- Eetbare planten (oorspronkelijke titel: The Illustrated Guide to Edible Plants), Lánská, R & B Lisse, ISBN 90 396 0045 7
- Eetbare wilde planten (mini), Winkler Prins/Het Spectrum, ISBN 90274 9602 1
- Eetbare wilde Vruchten, Zaden en Noten (Ekologische Alternatieven 11), De Kleine Aarde, Boxtel, ISBN 90 6454 261 9
- Groente uit 't wild (Ekologische Alternatieven 8), De Kleine Aarde, Boxtel, ISBN 90 6454 258 9
- Groenten uit de natuur (oorspronkelijke titel: Wildsalate - Wildgemüse), Quinche/Bossard, Uitgeverij: Westland, Schoten (B), ISBN 90 246 7031 4
- Lekker Landschap Smullen van bos en veld, Michiel Bussink, uitgeverij wAarde, ISBN 90 76661 12X
- Paddestoelen (oorspronkelijke titel: Champignons), Becker, R & B Lisse, ISBN 90 396 0024 4
- Paddestoelen, snel-zoek natuurgids, Forey, Uitgeverij Elmar