Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensoep

Oregano1

Ingrediënten

- flinke scheut olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 of 5 tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- paprikapoeder
- oregano
- 2 handjes taugé
- 2 eetlepels kokos
- 2 dl water

Bereiding

Olijfolie verwarmen. Hierin de ui fruiten en na een paar minuten de knoflook toevoegen. Goed roeren zodat het niet aanbrandt. De kruiden erdoor doen.
Dan de tomaten, de tomatenpuree en het water erbij. Aan de kook laten komen. Ongeveer 10 à 15 minuten laten pruttelen. Als het te droog dreigt te worden, nog een beetje water toevoegen. Vlak voor opdienen taugé en kokos erdoor.

Voedselteam

categorieën: filosofie, Koken en eten, Landbouw algemeen, organisaties

voedselteam

Voedselteams vzw is een (Belgische) vzw (vereniging zonder winstoogmerk) die bestaat uit lokale teams, boeren en producenten, vrijwilligers en betaalde medewerkers.

Een voedselteam is een groep mensen uit een zelfde buurt die gezamenlijk verse groenten, fruit, vlees, brood, zuivel, Wereldwinkelproducten … aankopen bij producenten uit de streek.
Iedereen kan lid worden nadat hij/zij een introductie heeft gekregen in de principes en aanpak door een lokale verantwoordelijke. Als lid kan je wekelijks bestellen via de webwinkel, je haalt je bestellingen af in het depot in je buurt en betaalt de maandelijkse afrekening via een overschrijving bij de bank. Lidmaatschap van de vzw kost € 10  per jaar, per gezin.

Als team bepaal je wat je koopt, bij wie je het koopt en welke criteria belangrijk zijn. Je komt minstens één keer per jaar samen om de gang van zaken te bespreken, en bezoekt of ontvangt producenten die je team bevoorraden. Daarvoor werk je samen met de regioverantwoordelijke.

Een team bestaat uit minstens twaalf huishoudens, liefst meer, zodat de gereden kilometers voor de bevoorrading zoveel mogelijk renderen. Het team organiseert zelf de bestellijst, de betalingen, het depot (distributie van het voedsel), het overleg en de onderlinge afspraken.

Bron:

- http://www.voedselteams.be/