Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zijdetofu-dressing of -saus

Gedroogde tomaten

Dit sausje kan gebruikt worden als dressing over (groene blaadjes) salade of als saus over de pasta.

Ingrediënten

Ongeveer eenderde pakje zijdetofu (een pakje bevat 400 gram)
5 gedroogde tomaten, uit een zakje (droog) of uit een potje (in de olie)
1 teentje knoflook
4 eetlepels olijfolie of olie uit het potje tomaten
een beetje vers citroensap

Bereiding

Bij het gebruik van droge tomaten: deze eerst een paar uur weken.

Alle ingrediënten met de staafmixer pureren tot een gladde saus ontstaat. De dikte is te beïnvloeden door meer of minder olie te gebruiken, maar hij mag best redelijk dik zijn.

Serveersuggestie

De tomaten kunnen vervangen of aangevuld worden door olijven. Let er wel op dat deze echt ontpit zijn, ook als dat vermeld wordt, want een pit in de staafmixer kan ellende opleveren.

In de lente en zomer kunnen verse kruiden, bieslook, oregano, tijm, toegevoegd worden.

Voedselteam

categorieën: filosofie, Koken en eten, Landbouw algemeen, organisaties

voedselteam

Voedselteams vzw is een (Belgische) vzw (vereniging zonder winstoogmerk) die bestaat uit lokale teams, boeren en producenten, vrijwilligers en betaalde medewerkers.

Een voedselteam is een groep mensen uit een zelfde buurt die gezamenlijk verse groenten, fruit, vlees, brood, zuivel, Wereldwinkelproducten … aankopen bij producenten uit de streek.
Iedereen kan lid worden nadat hij/zij een introductie heeft gekregen in de principes en aanpak door een lokale verantwoordelijke. Als lid kan je wekelijks bestellen via de webwinkel, je haalt je bestellingen af in het depot in je buurt en betaalt de maandelijkse afrekening via een overschrijving bij de bank. Lidmaatschap van de vzw kost € 10  per jaar, per gezin.

Als team bepaal je wat je koopt, bij wie je het koopt en welke criteria belangrijk zijn. Je komt minstens één keer per jaar samen om de gang van zaken te bespreken, en bezoekt of ontvangt producenten die je team bevoorraden. Daarvoor werk je samen met de regioverantwoordelijke.

Een team bestaat uit minstens twaalf huishoudens, liefst meer, zodat de gereden kilometers voor de bevoorrading zoveel mogelijk renderen. Het team organiseert zelf de bestellijst, de betalingen, het depot (distributie van het voedsel), het overleg en de onderlinge afspraken.

Bron:

- http://www.voedselteams.be/