Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde groenekoolstamppot met tempeh

Groenekool

Ingrediënten

groene kool
aardappels
paprika
ui
wortel
tempeh
water
shoyu
ketchup (optioneel)
zout
olie

Bereiding

De tempeh in plakken van ongeveer een halve centimeter of minder snijden. In een diep bord marineren in shoyu en eventueel ketchup.

Bladeren van de groene kool loshalen, eventueel wassen en de harde nerf er uitsnijden. De rest in zo klein mogelijke reepjes snijden.
Beetje olie in een pan met dikke bodem, daar de reepjes kool inleggen. Het gas laag houden. Na een paar minuten een scheutje shoyu toevoegen en wat water. Deksel op de pan en laten stoven. Regelmatig even omroeren en zorgen dat het vochtig genoeg blijft. Niet nat, het moet niet koken maar stoven.

In een bakpan de paprika, ui en wortel bakken in olie.

De aardappels eventueel schillen en wassen. In kleine blokjes snijden en koken.

De tempeh bakken in olie op redelijk hoog vuur. Regelmatig keren. Ze zijn in een paar minuten klaar.

De aardappels als ze gaar zijn afgieten en bij de groene kool doen. Ook de gebakken groente erdoor. Zout toevoegen. Stampen.

Opdienen met de tempeh apart.

Voedselteam

categorieën: filosofie, Koken en eten, Landbouw algemeen, organisaties

voedselteam

Voedselteams vzw is een (Belgische) vzw (vereniging zonder winstoogmerk) die bestaat uit lokale teams, boeren en producenten, vrijwilligers en betaalde medewerkers.

Een voedselteam is een groep mensen uit een zelfde buurt die gezamenlijk verse groenten, fruit, vlees, brood, zuivel, Wereldwinkelproducten … aankopen bij producenten uit de streek.
Iedereen kan lid worden nadat hij/zij een introductie heeft gekregen in de principes en aanpak door een lokale verantwoordelijke. Als lid kan je wekelijks bestellen via de webwinkel, je haalt je bestellingen af in het depot in je buurt en betaalt de maandelijkse afrekening via een overschrijving bij de bank. Lidmaatschap van de vzw kost € 10  per jaar, per gezin.

Als team bepaal je wat je koopt, bij wie je het koopt en welke criteria belangrijk zijn. Je komt minstens één keer per jaar samen om de gang van zaken te bespreken, en bezoekt of ontvangt producenten die je team bevoorraden. Daarvoor werk je samen met de regioverantwoordelijke.

Een team bestaat uit minstens twaalf huishoudens, liefst meer, zodat de gereden kilometers voor de bevoorrading zoveel mogelijk renderen. Het team organiseert zelf de bestellijst, de betalingen, het depot (distributie van het voedsel), het overleg en de onderlinge afspraken.

Bron:

- http://www.voedselteams.be/