Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spaghetti met rucola

Rucola

Ingrediënten

200 gram spaghetti
2 teentjes knoflook
200 gram rucola
2 tomaten
2 eetlepels olijfolie
60 milliliter groentebouillon
3 eetlepels balsamicoazijn
0,5 theelepel zout
gemalen peper
eventueel 80 gram gistvlokken
60 gram pijnboompitten

Bereiding

Kook de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing. Giet 'm af en laat 'm uitlekken. Doe terug in de pan en houd 'm warm.

Pel en pers de teentjes knoflook, was de rucola en slinger 'm droog. Scheur de blaadjes in stukken.

Was de tomaten en snij ze in stukken.

Verhit de olijfolie en bak hierin de knoflook. Voeg de bouillon, de azijn, peper en zout toe en breng alles aan de kook.

Neem de pan van het vuur en roer er de pasta, rucola en blokjes tomaat door.

Verdeel de spaghetti over vier borden en bestrooi 'm met gistvlokken en pijnboompitten; serveer direct.

Voedselvoetafdruk

categorieën: filosofie, natuur en milieu

VOEDSELVOET_BANNER

Je voedselvoetafdruk is de hoeveelheid grond die nodig is om jou van voedsel te voorzien. Het is dus een onderdeel van de ecologische voetafdruk, maar dan alleen voor voeding.

Je kan je voedselvoetafdruk op verschillende manieren verkleinen:
- het eten van biologisch geproduceerd voedsel kost minder hectaren, net als het eten van voedsel van het seizoen;
- eet voedsel van de koude grond in plaats van uit een verwarmde kas;
- eet lokaal geproduceerd voedsel;
- doe je boodschappen op de fiets of lopend, in ieder geval niet met de auto;
- neem zelf een tas mee, zodat je niet elke keer een plastic tasje hoeft te gebruiken;
- let op overbodige verpakkingen;
- eet minder dierlijk en meer plantaardig voedsel, dit scheelt echt heel veel;
- kweek groenten, fruit en kruiden in eigen of volkstuin, op het balkon of binnen in potten;
- zoek eetbare planten in het wild;
- maak zelf compost, handig als je zelf groenten kweekt, en het scheelt een hoop afval.