Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: kastanjepuree

Tamme kastanje

Ingrediënten

kastanjes
water met daarin opgelost bouillon (poeder of blokje)
sojaroom

Bereiding

Voor dit recept moet je de (tamme) kastanjes minimaal 12 minuten koken zonder ze van te voren in te kruisen. (Dit doe je normaal gesproken wel omdat ze dan makkelijker te pellen zijn.)
Na het koken afgieten en de kastanjes overdwars doorsnijden. Als ze lang genoeg gekookt hebben kan je het vruchtvlees er makkelijk uit scheppen of peuteren.
Al het vruchtvlees weer in een pan met bouillon doen zodat het net onder water staat.

Ongeveer 40 minuten op een laag vuurtje koken, het moet net niet droogkoken. Gas uitzetten.
Sojaroom toevoegen en met de staafmixer, of een vork, lekker smeuïg maken.

Serveersuggestie

Je kan deze puree zien als vervanging voor aardappels of graan. Serveer hem dan met gekookte of gestoofde groenten en gebakken tofu.

Ook lekker is het om kastanjepuree met stoofpeertjes te combineren. En misschien wat vanillevla, dan wordt het wel echt een snoeppartijtje.

Voetprintcooking

categorieën: Klimaatverandering, Koken en eten

voetprint_kookboek1

Op de website www.voetprintcooking.nl van Dorien Soons kan je per recept berekenen wat de voetafdruk is, hoeveel energie er dus gemoeid is met het kweken en vervoeren van de ingrediënten.
Met tips hoe je energiezuiniger kunt koken door bewuster voedingsmiddelen te kiezen, en ruim 100 milieuvriendelijke recepten.

Er is ook een kookboek met recepten en hun voetprint, het VoetprintCooking-kookboek, Fontaine Uitgevers, 2012.

De voetafdruk indirecte energie (uitgedrukt in Megajoules) die gehanteerd wordt op deze website is niet hetzelfde als de mondiale voetafdruk. Beide geven de milieubelasting van het consumptiegedrag aan. Het verschil is echter dat de voetafdruk indirecte energie op deze website enkel 1 onderdeel van het consumptiegedrag in acht neemt, namelijk de keuzes die je maakt ten aanzien van voedingsmiddelen. Nu is het wel zo dat voedsel een groot deel van de voetafdruk in beslag neemt: meer dan een derde (37%) van de mondiale voetafdruk wordt bepaald door voedsel.