Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: doperwten met sla

Verse doperwtjes in peul

Ingrediënten voor 2 personen

- 1 1/2 kilo verse doperwten
- 50 gram margarine
- 1 teen knoflook in grove stukken
-1 krop sla, gewassen en in stukken gescheurd
- basilicum, vers of gedroogd
- tijm, vers of gedroogd
- zout
- ongeveer 175 ml water

Bereiding

Smelt de margarine in een grote bakpan en fruit hierin de stukken knoflook eventjes. Verwijder dan de knoflook en voeg de doperwten bij de margarine. Roeren.
Schep de slablaadjes erdoor.

Voeg de kruiden en het water toe.

Zet het vuur laag en laat ongeveer15 à 20 minuten koken, het liefst tot al het vocht ingekookt is. Proef af en toe een erwtje om te testen of ze gaar zijn.
Breng de erwten op smaak met zout en peper.

Serveersuggestie

Dien deze schotel op met gebakken nieuwe aardappeltjes.

Een deel van de doperwten kan vervangen worden door peultjes of verse jonge boontjes.

Voetprintcooking

categorieën: Klimaatverandering, Koken en eten

voetprint_kookboek1

Op de website www.voetprintcooking.nl van Dorien Soons kan je per recept berekenen wat de voetafdruk is, hoeveel energie er dus gemoeid is met het kweken en vervoeren van de ingrediënten.
Met tips hoe je energiezuiniger kunt koken door bewuster voedingsmiddelen te kiezen, en ruim 100 milieuvriendelijke recepten.

Er is ook een kookboek met recepten en hun voetprint, het VoetprintCooking-kookboek, Fontaine Uitgevers, 2012.

De voetafdruk indirecte energie (uitgedrukt in Megajoules) die gehanteerd wordt op deze website is niet hetzelfde als de mondiale voetafdruk. Beide geven de milieubelasting van het consumptiegedrag aan. Het verschil is echter dat de voetafdruk indirecte energie op deze website enkel 1 onderdeel van het consumptiegedrag in acht neemt, namelijk de keuzes die je maakt ten aanzien van voedingsmiddelen. Nu is het wel zo dat voedsel een groot deel van de voetafdruk in beslag neemt: meer dan een derde (37%) van de mondiale voetafdruk wordt bepaald door voedsel.