Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: snelle pizza

Pizzabodem

Ingrediënten

pizzabodem
tomatenpuree (of pastasaus)
gistvlokken
spinazie (uit een potje en goed uitgelekt)
ui
courgette
cherrytomaatjes (gehalveerd)
aubergine (voorgebakken)
knoflook
oregano
paprikapoeder
tijm
olijfolie

Bereiding

Een laag tomatenpuree of pastasaus is de basis. Daaroverheen komt de spinazie en daarop wat gistvlokken voor de hartige smaak.
Hierop de groenten in schijfjes, en de kruiden. Op het laatst wat olijfolie overheen sprenkelen (niet te zuinig).

In de oven bakken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de bodem.

Voorgebakken bodems

Er zijn in de natuurvoedingswinkels heel lekkere voorgebakken pizzabodems te krijgen. Van volkoren, wit of speltmeel. Van bijvoorbeeld de merken La Bioidea, Terra Sana of Biona. Ze zijn heel handig om in huis te hebben voor een snelle maaltijd.

Voetprintcooking

categorieën: Klimaatverandering, Koken en eten

voetprint_kookboek1

Op de website www.voetprintcooking.nl van Dorien Soons kan je per recept berekenen wat de voetafdruk is, hoeveel energie er dus gemoeid is met het kweken en vervoeren van de ingrediënten.
Met tips hoe je energiezuiniger kunt koken door bewuster voedingsmiddelen te kiezen, en ruim 100 milieuvriendelijke recepten.

Er is ook een kookboek met recepten en hun voetprint, het VoetprintCooking-kookboek, Fontaine Uitgevers, 2012.

De voetafdruk indirecte energie (uitgedrukt in Megajoules) die gehanteerd wordt op deze website is niet hetzelfde als de mondiale voetafdruk. Beide geven de milieubelasting van het consumptiegedrag aan. Het verschil is echter dat de voetafdruk indirecte energie op deze website enkel 1 onderdeel van het consumptiegedrag in acht neemt, namelijk de keuzes die je maakt ten aanzien van voedingsmiddelen. Nu is het wel zo dat voedsel een groot deel van de voetafdruk in beslag neemt: meer dan een derde (37%) van de mondiale voetafdruk wordt bepaald door voedsel.