Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: roerbak-paksoy

Paksoy

Ingrediënten

1 paksoy
1 pak rooktofu
2 wortels
1 rode paprika in blokjes
100 gram rijst
olie
sojasaus

Bereiding

Kook de rijst.

Bak de tofu in blokjes lekker knapperig.

Snij de paksoy en de paprika in reepjes en de wortel in blokjes. Bak deze in een wok met olie.
Voeg sojasaus toe.

De gare rijst en de tofublokjes op het laatst even meebakken.

Serveersuggestie

Pindasaus erbij.

Voetprintcooking

categorieën: Klimaatverandering, Koken en eten

voetprint_kookboek1

Op de website www.voetprintcooking.nl van Dorien Soons kan je per recept berekenen wat de voetafdruk is, hoeveel energie er dus gemoeid is met het kweken en vervoeren van de ingrediënten.
Met tips hoe je energiezuiniger kunt koken door bewuster voedingsmiddelen te kiezen, en ruim 100 milieuvriendelijke recepten.

Er is ook een kookboek met recepten en hun voetprint, het VoetprintCooking-kookboek, Fontaine Uitgevers, 2012.

De voetafdruk indirecte energie (uitgedrukt in Megajoules) die gehanteerd wordt op deze website is niet hetzelfde als de mondiale voetafdruk. Beide geven de milieubelasting van het consumptiegedrag aan. Het verschil is echter dat de voetafdruk indirecte energie op deze website enkel 1 onderdeel van het consumptiegedrag in acht neemt, namelijk de keuzes die je maakt ten aanzien van voedingsmiddelen. Nu is het wel zo dat voedsel een groot deel van de voetafdruk in beslag neemt: meer dan een derde (37%) van de mondiale voetafdruk wordt bepaald door voedsel.