Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boekweitpannenkoek met cacao en kaneel

Kokosolie

Dit recept is naar een voorbeeld uit het boek Oersterk van Richard de Leth

Ingrediënten

- 150 gram boekweit
- 100 gram speltbloem
- 1 liter (soja-, rijste-, amandel-, haver-) melk
- 1 eetlepel rauwe cacao
- 1 theelepel kaneel
- kokosolie

Bereiding

Mix alle ingrediënten behalve de kokosolie in een kom.

Bak de pannenkoeken in de kokosolie.

Voetprintcooking

categorieën: Klimaatverandering, Koken en eten

voetprint_kookboek1

Op de website www.voetprintcooking.nl van Dorien Soons kan je per recept berekenen wat de voetafdruk is, hoeveel energie er dus gemoeid is met het kweken en vervoeren van de ingrediënten.
Met tips hoe je energiezuiniger kunt koken door bewuster voedingsmiddelen te kiezen, en ruim 100 milieuvriendelijke recepten.

Er is ook een kookboek met recepten en hun voetprint, het VoetprintCooking-kookboek, Fontaine Uitgevers, 2012.

De voetafdruk indirecte energie (uitgedrukt in Megajoules) die gehanteerd wordt op deze website is niet hetzelfde als de mondiale voetafdruk. Beide geven de milieubelasting van het consumptiegedrag aan. Het verschil is echter dat de voetafdruk indirecte energie op deze website enkel 1 onderdeel van het consumptiegedrag in acht neemt, namelijk de keuzes die je maakt ten aanzien van voedingsmiddelen. Nu is het wel zo dat voedsel een groot deel van de voetafdruk in beslag neemt: meer dan een derde (37%) van de mondiale voetafdruk wordt bepaald door voedsel.