Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: herfstovenschotel

Herfstovenschotel

Ingrediënten

oranje pompoen
bataat
pastinaak
knolselderie
olie
knoflook
kerriepoeder
gomasio
chilipoeder

Bereiding

De groenten wassen of eventueel schillen en in niet al te grote stukken snijden. In een ovenschaal doen.
Mengen met de overige ingrediënten. Ruim olie gebruiken.

De oven voorverwarmen op ongeveer 175 graden. Schaal erin zetten. Na een kwartier de boel omscheppen.
Na nog een kwartier de prik-met-de-vork-test doen. Als het gaar is opeten, anders nog even laten staan.

Serveersuggestie

Gierst erbij koken en een yofuknoflooksaus, met verse korianderblaadjes erdoor, erbij serveren.

Walrecht, Ruurd

categorieën: personen

eeuwigemoes2

Na veertig jaar gaf Ruurd Walrecht zijn levenswerk op: het behouden van zeldzame en met uitsterven bedreigde gewassen. Moegestreden, tegengewerkt vanuit de overheid, emigreerde hij naar Zweden.

Met hem verdween een schat aan unieke kennis, essentieel voor onze toekomstige voedselvoorziening. In de film 'Eternal Mash' (Eeuwige moes) worden de achterblijvers aan het woord gelaten. Mensen die samen met Walrecht jarenlang dezelfde droom koesterden.

Meer over de film en over Ruurd Walrecht: www.bakkeveen.nl.
De website van Ruurd zelf in Zweden.