Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: italiaanse aardappelschotel

Aardappel

Ingrediënten

olie
ui
aardappels (in blokjes)
boontjes (breek- of sperzie-boontjes)
knoflook
courgette
lavas of selderie (vers)
bonekruid (liefst vers)
Italiaanse of Provencaalse kruidenmix
zwarte-olijventapenade
zout (naar behoefte)
peper (naar behoefte)
water

Bereiding

In een bakpan de olie verwarmen, meteen al de ui in ringen erbij doen en een paar minuten op een laag vuurtje bakken tot de ui glazig wordt.

De aardappels en de overige groenten, ongekookt en in handzame blokjes of schijfjes gesneden, toevoegen. Even, hooguit een paar minuten, bakken op een wat hoger vuur. Blijven roeren en zorgen dat het niet aanbakt.

De knoflook, de kruiden en de tapenade toevoegen.
Een bodempje water erbij. Aan de kook brengen met deksel erop.

Regelmatig kijken of het niet droogkookt, desnoods extra water toevoegen.

Het is klaar als de aardappels gaar zijn.

Serveersuggestie

Lekker met een yofuknoflooksaus.

Waste

categorieën: boeken, Klimaatverandering

waste

Waste, uncovering the global food scandal

Auteur:Tristram Stuart
Uitgever: Penguin books 2009

Recensie door Joop Boer (16-12-09)

Stuart toont aan hoe 50% van al het voedsel op zijn weg van producent naar consument verloren gaat. Door uitvoerig onderzoek in vele landen ontdekt hij hoe dat gaat.

In ontwikkelingslanden gaat na de oogst veel verloren gedurende opslag en vervoer. In rijke landen wordt veel weggegooid tijdens de verwerking van de producten, o.a. omdat het niet voldoet aan de eisen van de supermarkten.
De VS spannen de kroon qua verspilling: er wordt 2 keer zoveel voedsel verkocht als er opgegeten wordt.
De supermarkten zelf gooien ook veel weg, bijvoorbeeld omdat het over datum is. Tenslotte gooit de consument 20-25% van het gekochte voedsel weg, omdat het niet meer vers is of te veel.
Een deel van het weggegooide voedsel wordt als afval gedumpt, de rest wordt verbrand, als veevoer gebruikt of vergist.

De auteur gaat ook uitvoerig in op de gevolgen van die voedselverspilling voor klimaat, milieu, natuur en de wereld-voedselverdeling. Zonder voedselverspilling kan een groot deel van het landbouwareaal herbebost worden. Daardoor kunnen grote hoeveelheden CO2 vastgelegd worden, zodat de klimaatverandering gestopt kan worden. Met het voedsel dat nu weggegooid wordt kunnen 3 miljard mensen gevoed worden.

Veel cijfers, maar ook heel veel nuttige informatie. Zelf is hij veefokker en vindt hij hergebruik van het afval als veevoer een goede optie: er hoeft dan minder soja en tarwe verbouwd te worden voor veevoer. Als veganist vind ik dat natuurlijk geen goede zaak. Zonder vee blijft er nog meer voedsel over en kan nog meer landbouwgrond herbebost worden.

Stuart doet een groot aantal voorstellen om de situatie te verbeteren. Als een voorbeeld van zijn degelijkheid: er zijn 106 pagina’s met noten en geraadpleegde literatuur.