Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pittige lentekoolstoofschotel

Kokosolie

Ingrediënten voor 2 personen:

- flinke scheut olijf- of sesamolie
- 1 eetlepel kokosvet (kokosolie)
- 8 bladeren palmkool
- 4 grote bladeren spitskool
- 2 bosuien, in ringetjes
- 2 flinke handen snijbiet
- 1 eetlepel gomasio
- 1 eetlepel currypasta (let op ze zijn lang niet allemaal vega, die op de foto iig wel )
- 1 hand ongezouten cashewnootjes
- 300 gram verse doperwten (in de dop)
- 20 gram santen (coconut creamed, biona organic)
- snufje zout naar smaak

Bereiding

Verwarm de olie en kokosvet langzaam in een hapjespan, voeg de bosui meteen toe en laat dit zachtjes garen.
De doperwten doppen.

Van de de bladeren van de palmkool en spitskool de nerven verwijderen, de bladeren in repen snijden en wassen. Deze dan met het aanhangende water in de pan doen. Even roeren. Daarna hetzelfde met de snijbiet.
de (rauwe) doperwten, gomasio, cashewnootjes, currypasta, santen en het zout toevoegen. Eventueel wat extra water als het droog lijkt te staan.

Vuur even hoog zetten zodat alles goed heet wordt, blijven roeren. Dan vuur laag, deksel op de pan.
Het is klaar als de ertjes gaar zijn.

Wie dat wil kan een salade, rijst en/of aardappelen erbij eten. Of iets anders natuurlijk.

Waste

categorieën: boeken, Klimaatverandering

waste

Waste, uncovering the global food scandal

Auteur:Tristram Stuart
Uitgever: Penguin books 2009

Recensie door Joop Boer (16-12-09)

Stuart toont aan hoe 50% van al het voedsel op zijn weg van producent naar consument verloren gaat. Door uitvoerig onderzoek in vele landen ontdekt hij hoe dat gaat.

In ontwikkelingslanden gaat na de oogst veel verloren gedurende opslag en vervoer. In rijke landen wordt veel weggegooid tijdens de verwerking van de producten, o.a. omdat het niet voldoet aan de eisen van de supermarkten.
De VS spannen de kroon qua verspilling: er wordt 2 keer zoveel voedsel verkocht als er opgegeten wordt.
De supermarkten zelf gooien ook veel weg, bijvoorbeeld omdat het over datum is. Tenslotte gooit de consument 20-25% van het gekochte voedsel weg, omdat het niet meer vers is of te veel.
Een deel van het weggegooide voedsel wordt als afval gedumpt, de rest wordt verbrand, als veevoer gebruikt of vergist.

De auteur gaat ook uitvoerig in op de gevolgen van die voedselverspilling voor klimaat, milieu, natuur en de wereld-voedselverdeling. Zonder voedselverspilling kan een groot deel van het landbouwareaal herbebost worden. Daardoor kunnen grote hoeveelheden CO2 vastgelegd worden, zodat de klimaatverandering gestopt kan worden. Met het voedsel dat nu weggegooid wordt kunnen 3 miljard mensen gevoed worden.

Veel cijfers, maar ook heel veel nuttige informatie. Zelf is hij veefokker en vindt hij hergebruik van het afval als veevoer een goede optie: er hoeft dan minder soja en tarwe verbouwd te worden voor veevoer. Als veganist vind ik dat natuurlijk geen goede zaak. Zonder vee blijft er nog meer voedsel over en kan nog meer landbouwgrond herbebost worden.

Stuart doet een groot aantal voorstellen om de situatie te verbeteren. Als een voorbeeld van zijn degelijkheid: er zijn 106 pagina’s met noten en geraadpleegde literatuur.