Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: geroosterde wortel en biet

Geroosterde biet en wortel

Een ovenschotel die zowel als bij- als als hoofdschotel gegeten kan worden.

Ingrediënten (hoofdschotel voor 2 personen of bijgerecht voor 4 personen)

- 400 gram biet
- 400 gram wortel
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
- zout naar smaak
- 2 eetlepels ahornsiroop of agavesiroop

Bereiding

Borstel de bieten en wortels tot ze schoon zijn, en snijd de wortels in de lengte een aantal keer door - afhankelijk van de dikte van de wortel. Het moeten smalle repen worden. Snijd de bieten in plakjes van ongeveer een 1/2 cm dikte.
Kook de groenten ongeveer 5 minuten, ze hoeven niet gaar te worden. Afgieten.

In een platte ovenschaal de overige ingrediënten mengen en daar de groenten in wentelen, zodat overal olie zit.

De oven op ongeveer 200 graden zetten en de schaal erin doen. Na een kwartier de temperatuur verlagen tot 100 graden. Nu nog een kwartier laten staan.

Serveersuggesties

- Bij de groenten kunnen ook nog stukken pompoen gevoegd worden, deze hoeven niet eerst gekookt te worden. Met meer groenten wel meer olie gebruiken.
- Dit gerecht combineert goed met een graan- of peulvruchtgerecht.
- Serveren met appelmoes of knoflooksaus.

Waste

categorieën: boeken, Klimaatverandering

waste

Waste, uncovering the global food scandal

Auteur:Tristram Stuart
Uitgever: Penguin books 2009

Recensie door Joop Boer (16-12-09)

Stuart toont aan hoe 50% van al het voedsel op zijn weg van producent naar consument verloren gaat. Door uitvoerig onderzoek in vele landen ontdekt hij hoe dat gaat.

In ontwikkelingslanden gaat na de oogst veel verloren gedurende opslag en vervoer. In rijke landen wordt veel weggegooid tijdens de verwerking van de producten, o.a. omdat het niet voldoet aan de eisen van de supermarkten.
De VS spannen de kroon qua verspilling: er wordt 2 keer zoveel voedsel verkocht als er opgegeten wordt.
De supermarkten zelf gooien ook veel weg, bijvoorbeeld omdat het over datum is. Tenslotte gooit de consument 20-25% van het gekochte voedsel weg, omdat het niet meer vers is of te veel.
Een deel van het weggegooide voedsel wordt als afval gedumpt, de rest wordt verbrand, als veevoer gebruikt of vergist.

De auteur gaat ook uitvoerig in op de gevolgen van die voedselverspilling voor klimaat, milieu, natuur en de wereld-voedselverdeling. Zonder voedselverspilling kan een groot deel van het landbouwareaal herbebost worden. Daardoor kunnen grote hoeveelheden CO2 vastgelegd worden, zodat de klimaatverandering gestopt kan worden. Met het voedsel dat nu weggegooid wordt kunnen 3 miljard mensen gevoed worden.

Veel cijfers, maar ook heel veel nuttige informatie. Zelf is hij veefokker en vindt hij hergebruik van het afval als veevoer een goede optie: er hoeft dan minder soja en tarwe verbouwd te worden voor veevoer. Als veganist vind ik dat natuurlijk geen goede zaak. Zonder vee blijft er nog meer voedsel over en kan nog meer landbouwgrond herbebost worden.

Stuart doet een groot aantal voorstellen om de situatie te verbeteren. Als een voorbeeld van zijn degelijkheid: er zijn 106 pagina’s met noten en geraadpleegde literatuur.