Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rodekoolsalade

Venkel

Ingrediënten

voor de salade:
rode kool
appel
venkel
geweekte rozijnen
kiemen

voor de dressing:
milde olijfolie
sojaroom
zout
knoflook
chilimosterd
citroensap of azijn
ahornsiroop

Bereiding

De rode kool raspen. De appel en de venkel in kleine stukjes snijden. De kiemen eventueel ook klein snijden. Dit alles mengen en de geweekte rozijnen toevoegen.

2 keer zoveel sojaroom als olijfolie bij elkaar voegen. De rest er ook bij en met de staafmixer mixen. Even proeven en eventueel iets toevoegen. Het zuur van de citroen of azijn is nodig om de room en de olie te binden tot een consistente massa.

De dressing door de salade mengen.

Wat is er mis met vis

categorieën: boeken, Gezondheid algemeen,

mismetvis_voorkaft

Ondertitel: en visolie ... en wat U kunt doen

Auteur: Dos Winkel
Uitgever: ELMAR
ISBN: 978 90 389 1857 0
20 x 20 cm
240 pagina´s
Prijs: € 14,95

Van de site index.php?option=com_content&task=view&id=276&Itemid=80" target="blank">dos-bertie-winkel.com:

In dit boek bespreekt Dos Winkel wat er mis is met onze oceanen en zeeën. Niet alleen de bekende problematiek van de (ernstige) overbevissing, de gigantische bijvangsten - die zwaar verminkt of dood weer overboord gekieperd worden - en de illegale visserij; maar vooral ook het feit dat de consument gehersenspoeld wordt als het gaat over hoe gezond vis en visolie zijn, en dat we aan allerlei ziekten ten onder kunnen gaan als we geen vis eten.

Niets is echter minder waar: natuurlijk bevat vis proteïnen en EPA en DHA, belangrijke bestanddelen van Omega-3, maar die kunnen we perfect ook uit andere voeding halen. In het rijke Europa is aanvulling van eiwitten en meervoudig onverzadigde vetten trouwens nauwelijks een issue.
Wat niemand vertelt, of wat gebagatelliseerd wordt, is het feit dat vis en met name vette vis, veel contaminanten (gifstoffen) bevat, vooral in de vorm van dioxines, pcb´s en zware metalen. De meest recente studies tonen aan dat het bepaald NIET meevalt met de hoeveelheden van deze gifstoffen in vis.

Vele voedingsdeskundigen, maar vooral de visbranche zelf, blijft roepen dat 'de voordelen van het eten van vis de nadelen nog overstijgen'. Dit is echter onzin, want er zijn uitstekende alternatieven, waar helemaal geen gifstoffen inzitten!
Het boek is geïllustreerd met prachtige onderwaterfotografie, maar ook met afschuwelijke beelden over hoe de mens met de zeebewoners omgaat. Ook worden oplossingen van de vele problemen aangedragen.
Met bijdragen van het WWF, IUCN, Greenpeace, Stichting De Noordzee en nog veel meer 'zee- en visbeschermers'. Een 'must' voor iedereen die de zee en zijn eigen gezondheid een warm hart toedraagt.