Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: preisoep

Prei

Ingrediënten

olie
prei
knolselderij
aardappel
knoflook
bouillon
paprikapoeder
tomatenpuree
pasta bv. mie, vermicelli of macaroni
water

Bereiding

Olie in de pan gieten. Even warm laten worden en dan de in kleine blokjes gesneden (rauwe) aardappel erin. Vuur even hoog zetten, maar na een minuut of vijf laag. In die paar minuten wel opletten dat het niet aanbrandt. Dan de in ringetjes gesneden en gewassen prei toevoegen, net als de knoflook en de in stukjes gesneden knolselderij. Dit alles vrij lang laten stoven, een minuut of 20, wel er bij blijven om te roeren.

Paprikapoeder en knoflook erbij. Even meebakken.

Dan heet water, met daarin opgelost de bouillon, toevoegen. Tomatenpuree en pasta erdoor. Aan de kook brengen en laten koken tot alles (aardappels en pasta) goed gaar is.

Wat is er mis met vis

categorieën: boeken, Gezondheid algemeen,

mismetvis_voorkaft

Ondertitel: en visolie ... en wat U kunt doen

Auteur: Dos Winkel
Uitgever: ELMAR
ISBN: 978 90 389 1857 0
20 x 20 cm
240 pagina´s
Prijs: € 14,95

Van de site index.php?option=com_content&task=view&id=276&Itemid=80" target="blank">dos-bertie-winkel.com:

In dit boek bespreekt Dos Winkel wat er mis is met onze oceanen en zeeën. Niet alleen de bekende problematiek van de (ernstige) overbevissing, de gigantische bijvangsten - die zwaar verminkt of dood weer overboord gekieperd worden - en de illegale visserij; maar vooral ook het feit dat de consument gehersenspoeld wordt als het gaat over hoe gezond vis en visolie zijn, en dat we aan allerlei ziekten ten onder kunnen gaan als we geen vis eten.

Niets is echter minder waar: natuurlijk bevat vis proteïnen en EPA en DHA, belangrijke bestanddelen van Omega-3, maar die kunnen we perfect ook uit andere voeding halen. In het rijke Europa is aanvulling van eiwitten en meervoudig onverzadigde vetten trouwens nauwelijks een issue.
Wat niemand vertelt, of wat gebagatelliseerd wordt, is het feit dat vis en met name vette vis, veel contaminanten (gifstoffen) bevat, vooral in de vorm van dioxines, pcb´s en zware metalen. De meest recente studies tonen aan dat het bepaald NIET meevalt met de hoeveelheden van deze gifstoffen in vis.

Vele voedingsdeskundigen, maar vooral de visbranche zelf, blijft roepen dat 'de voordelen van het eten van vis de nadelen nog overstijgen'. Dit is echter onzin, want er zijn uitstekende alternatieven, waar helemaal geen gifstoffen inzitten!
Het boek is geïllustreerd met prachtige onderwaterfotografie, maar ook met afschuwelijke beelden over hoe de mens met de zeebewoners omgaat. Ook worden oplossingen van de vele problemen aangedragen.
Met bijdragen van het WWF, IUCN, Greenpeace, Stichting De Noordzee en nog veel meer 'zee- en visbeschermers'. Een 'must' voor iedereen die de zee en zijn eigen gezondheid een warm hart toedraagt.