Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: moussaka met dupuislinzen

Dupuis linzen-1

Moussaka is een Griekse ovenschotel met als basisingrediënten aardappels en aubergine.

Ingrediënten

voor de moussaka:
100 gram (dupuis)-linzen
100 gram aardappels
1 grote aubergine
genoeg (frituur)-olie
1 ui, in ringen
1 courgette, in plakjes
bouillonblokje
chilipoeder, paprikapoeder, zout

voor de saus:
klont margarine
2 eetlepels gebuild meel
1 eetlepel gistvlokken
soja- of rijstemelk
nootmuskaat, peper, zout

Bereiding

Kook de linzen met een bouillonblokje in 2 keer zoveel water tot het water op is en/of de linzen gaar zijn. N.B. Dupuislinzen blijven stevig.

Schil de aardappels en snij ze in schijfjes. kook ze een paar minuten in, laat ze in het water staan. Ze moeten niet helemaal gaar zijn als ze in de oven gaan. Giet het water dus af voor het zover is.

Bak de aubergine in schijfjes in olie die goed heet is, tot ze zacht is. Voeg op het laatst de ui en de courgette toe. Haal alles uit de pan en bestrooi met zout..

Maak een witte saus door de margarine te smelten en daarna het meel erdoor te roeren. Voeg telkens een beetje melk toe onder goed roeren. Als een gladde saus is ontstaan, de overige ingrediënten toevoegen.

In een ovenschaal eerst de aardappels, dan de linzen en dan de groenten scheppen. Hierover de saus gieten. Het mag goed onder staan.

Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden. Ongeveer 20 minuten.

Wat zit er in uw eten?

categorieën: boeken, Gezondheid algemeen

watziterinuweten

Auteur: Corinne Gouget
Uitgever: Bouillon!
ISBN: 978 90 777882 8 8
Oorspronkelijke titel: Additifs Alimentaires

Van de site www.bouillonmagazine.nl:
Begin 2007 was Will Jansen voor een culinaire reis in Frankrijk en zag in een boekwinkel het boekje Additifs Allimentaires liggen. Hij was toen druk bezig met de Culinaire Almanak en vooral de wikkels van de kant-en-klaarmaaltijden die getest werden, hadden zijn aandacht getrokken. Op internetsites als www.aspartaam.com las hij een verontrustend verhaal over E-nummers die zonder enige terughouding aan zijn eten toegevoegd worden. Terug in het hotel begon hij het boekje te lezen.

Het is geschreven door Corinne Gouget en het benoemt alle tot nu toe bekende E-nummers en hun bijwerkingen. Veertien jaar heeft Gouget onderzoeken en literatuur bestudeerd en dat alles opgenomen in een handzaam boekje.

Will Jansen besloot de gids te vertalen voor de Nederlandse markt. Regelmatig kwam hij geschokt vertellen dat er zoutzuur, chloor of aluminium in zijn - en uw - eten zit. Gewoon eten dat we nietsvermoedend bij onze goedgesorteerde supermarkt kopen. En we eten zo gezond en bewust en we kopen biologisch, maar het zit echt overal in.