Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: abrikoos-chocolade-balletjes

Abrikoos

Ingrediënten

250 gram gedroogde abrikozen
100 gram gedroogde kokos
50 gram hazelnoten
citroenrasp
75 gram pure chocola (reep)

Bereiding

De abrikozen koken in een beetje water en daarna pureren. De hazelnoten fijnhakken en mengen met de abrikozen en de citroenrasp.

Een uur af laten koelen en balletjes van draaien.
De chocolade raspen en de balletjes erdoor rollen.

Watergebruik voor voedsel

categorieën: Landbouw algemeen, natuur en milieu, Vlees en veeteelt, water

Mondiaal wordt 80% van het water in de landbouw gebruikt. Het overgrote deel hiervan is bestemd voor de veeteelt. De productie van vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen kost veel meer water dan de productie van plantaardige voedingsmiddelen.

Zo kost de productie van:

een kilo rundvlees 100.000  liter
een kilo kippenvlees     3.500  liter
een kilo sojabonen     2.000  liter
een kilo rijst     2.000  liter
een kilo tarwe        900  liter
een kilo aardappelen        500  liter


De hoeveelheid water die nodig is voor het produceren van één portie rundvlees staat gelijk aan de dagelijkse waterbehoefte van 548 mensen. Met het water dat gebruikt wordt voor alleen de Nederlandse rundvleesconsumptie kan een derde van de wereldbevolking een jaar lang in zijn drinkwaterbehoefte voorzien!