Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met pompoenschotel

Pompoen1

Ingrediënten

gierst

groene pompoen
ui
prei
wortel
knoflook
cashewnoten (het liefst ongezouten en ongebrand)
bouillon
kerrie
currypasta (naar eigen smaak pittig of minder pittig)
koriander (gedroogd)
olie

Bereiding

De gierst aan de kook brengen met ruim twee keer zoveel water met bouillon. Na tien minuten koken wegzetten in hooikist of bed.

Groene pompoen schillen en in stukken snijden, ongeveer een vierkante cm, het luistert niet heel erg nauw. Opzetten met niet te veel water. De bedoeling is dat al het water verdwenen is op het moment dat de pompoen heel zacht is geworden. Eventueel tijdens het koken water toevoegen. Bouillon, kerry, koriander en currypasta meekoken. Af en toe roeren zodat alle stukken pompoen regelmatig onder water komen te staan en alles gelijktijdig gaart.

In een bakpan olie doen en vrijwel meteen de kleingesneden ui, prei en wortel toevoegen. Iets later de knoflook erbij. Het vuur laag laten en onder af en toe omscheppen in ongeveer een kwartier gaar laten worden zonder het echt te bakken, eventueel wat vocht toevoegen als het te hard gaat. Op het laatst de gehakte cashewnoten erbij.

Tenslotte de supergare, uit elkaar vallende, pompoenprut hierbij doen en alles goed door elkaar roeren. De gierst uit bed halen en alles opdienen.

Watergebruik voor voedsel

categorieën: Landbouw algemeen, natuur en milieu, Vlees en veeteelt, water

Mondiaal wordt 80% van het water in de landbouw gebruikt. Het overgrote deel hiervan is bestemd voor de veeteelt. De productie van vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen kost veel meer water dan de productie van plantaardige voedingsmiddelen.

Zo kost de productie van:

een kilo rundvlees 100.000  liter
een kilo kippenvlees     3.500  liter
een kilo sojabonen     2.000  liter
een kilo rijst     2.000  liter
een kilo tarwe        900  liter
een kilo aardappelen        500  liter


De hoeveelheid water die nodig is voor het produceren van één portie rundvlees staat gelijk aan de dagelijkse waterbehoefte van 548 mensen. Met het water dat gebruikt wordt voor alleen de Nederlandse rundvleesconsumptie kan een derde van de wereldbevolking een jaar lang in zijn drinkwaterbehoefte voorzien!