Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: witlof met tofu en tomaten

Tomaatjes

Ingrediënten

1 kg witlof
6 kleine tomaten
400 gram tofu fijngehakt
1 ui, in ringen of gesnipperd
olie
peper
zout
peterselie
paneermeel
margarine

Bereiding

De witlof in kleine stukjes snijden en in weinig water gaar koken (ongeveer 10 min.).
De ui in olie op een laag vuur lichtbruin laten worden, en daarna de tofu toevoegen en even bakken op hoog vuur.
Zout, peper en de peterselie toevoegen.

De oven voorverwarmen op 200 graden.
In een ingevette vuurvaste schaal laag om laag witlof, tofu en schijfjes tomaat leggen. Paneermeel en klontjes margarine bovenop leggen, en in de oven bruin laten worden.

Watergebruik voor voedsel

categorieën: Landbouw algemeen, natuur en milieu, Vlees en veeteelt, water

Mondiaal wordt 80% van het water in de landbouw gebruikt. Het overgrote deel hiervan is bestemd voor de veeteelt. De productie van vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen kost veel meer water dan de productie van plantaardige voedingsmiddelen.

Zo kost de productie van:

een kilo rundvlees 100.000  liter
een kilo kippenvlees     3.500  liter
een kilo sojabonen     2.000  liter
een kilo rijst     2.000  liter
een kilo tarwe        900  liter
een kilo aardappelen        500  liter


De hoeveelheid water die nodig is voor het produceren van één portie rundvlees staat gelijk aan de dagelijkse waterbehoefte van 548 mensen. Met het water dat gebruikt wordt voor alleen de Nederlandse rundvleesconsumptie kan een derde van de wereldbevolking een jaar lang in zijn drinkwaterbehoefte voorzien!