Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: preisoep

Prei

Ingrediënten

olie
prei
knolselderij
aardappel
knoflook
bouillon
paprikapoeder
tomatenpuree
pasta bv. mie, vermicelli of macaroni
water

Bereiding

Olie in de pan gieten. Even warm laten worden en dan de in kleine blokjes gesneden (rauwe) aardappel erin. Vuur even hoog zetten, maar na een minuut of vijf laag. In die paar minuten wel opletten dat het niet aanbrandt. Dan de in ringetjes gesneden en gewassen prei toevoegen, net als de knoflook en de in stukjes gesneden knolselderij. Dit alles vrij lang laten stoven, een minuut of 20, wel er bij blijven om te roeren.

Paprikapoeder en knoflook erbij. Even meebakken.

Dan heet water, met daarin opgelost de bouillon, toevoegen. Tomatenpuree en pasta erdoor. Aan de kook brengen en laten koken tot alles (aardappels en pasta) goed gaar is.

Watergebruik voor voedsel

categorieën: Landbouw algemeen, natuur en milieu, Vlees en veeteelt, water

Mondiaal wordt 80% van het water in de landbouw gebruikt. Het overgrote deel hiervan is bestemd voor de veeteelt. De productie van vlees en andere dierlijke voedingsmiddelen kost veel meer water dan de productie van plantaardige voedingsmiddelen.

Zo kost de productie van:

een kilo rundvlees 100.000  liter
een kilo kippenvlees     3.500  liter
een kilo sojabonen     2.000  liter
een kilo rijst     2.000  liter
een kilo tarwe        900  liter
een kilo aardappelen        500  liter


De hoeveelheid water die nodig is voor het produceren van één portie rundvlees staat gelijk aan de dagelijkse waterbehoefte van 548 mensen. Met het water dat gebruikt wordt voor alleen de Nederlandse rundvleesconsumptie kan een derde van de wereldbevolking een jaar lang in zijn drinkwaterbehoefte voorzien!