Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: borsjt

Bietjes2

Borstj is een van oorsprong Russische traditionele heldere bietensoep. Er zijn veel manieren om 'm klaar te maken, hieronder staat een eenvoudige variant.

Ingrediënten

500 gram bieten, geraspt
2 wortels, fijngehakt
1 grote ui, in snippers
1 teen knoflook, geperst
eventueel 1 kruidenboeket
1 liter bouillon
2 à 3 theelepels citroensap
sojaroom

Bereiding

Breng alle ingrediënten, behalve de citroensap en de sojaroom, in een pan aan de kook. en laat het zo'n 45 minuten pruttelen.
Druk de soep door een zeef of een passe vite en voeg het citroensap en naar smaak nog peper en zout toe.
Breng het weer aan de kook en laat nog 2 minuten pruttelen.

Op het bord sojaroom toevoegen.

WaterPyramid

categorieën: Gezondheid algemeen, water

De WaterPyramid, ontwikkeld door Martijn Nitzsche, zorgt ervoor dat dagelijks ruim 600 liter zout en brak water drinkbaar kan worden gemaakt in derde-wereldlanden.

De piramide is gemaakt van een speciaal soort kunststof dat ultraviolet licht tegenhoudt. De hitte buiten laat de temperatuur binnen oplopen tot meer dan 60 graden, dan verdampt al het water; de condens slaat tegen het kunststof, glijdt naar beneden, en via een systeem van gootjes in de wand gaat dit schone water naar de reservoirs.

Daarnaast heeft de piramide ook de functie van regenwateropvang, dat naast de piramide opgeslagen wordt.

Lokale mensen zijn betrokken bij dit project.

Bronnen:

- krantvandeaarde.nl
- waterpyramid.nl