Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde koolrolletjes

Spitskool1

Ingrediënten

spitskool

sojabrokjes
water
paprikapoeder
kerrie
ketchup
shoyu (zoute sojasaus)

ui
prei
tomatenstukjes in blik of gedroogde en geweekte tomaten
olie
ketchup
paprikapoeder
gistvlokken
pijnboompitjes

Bereiding

De spitskoolbladeren in hun geheel losmaken. Een paar minuten in kokend water blancheren. Goed uit laten lekken.

De sojabrokjes met het water, paprikapoeder, kerrie, ketchup en shoyu koken tot ze zacht zijn. Ongeveer 15 minuten.

In een bakpan olie warm laten worden. De ui en de prei bakken. Daarna de tomaten erbij doen en de ketchup, paprikapoeder, gistvlokken en de sojabrokjes meebakken.

De prut met de pijnboompitten in de koolbladeren rollen. In een ovenschaal leggen op zo'n manier dat er niets uit kan vallen. Ongeveer 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.

Watervervuiling

categorieën: Gezondheid algemeen, Mensen algemeen, voedselveiligheid, water, wereldvoedselverdeling

access-safe-water-map

Schoon (drink)-water lijkt heel gewoon en is dat ook voor ons hier in het rijke westen. Maar het is dat niet voor grote delen van de aarde. Niet alleen droogte is een probleem, maar ook vervuild water. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt 80% van de infectieziekten in de wereld veroorzaakt door vervuild water. Vooral Afrika heeft hier onder te lijden.

Oorzaken

Oorzaken van watervervuiling zijn onder andere industrie, landbouw (gifstoffen, kunstmest) en veeteelt (mest en andere afvalstoffen).

Toegang tot schoon water

Privatisering zorgt ervoor dat schoon drinkwater steeds meer een privilege voor de rijkere mensen wordt. Arme mensen zijn aangewezen op vervuild regen- en rioolwater.
Ongeveer 1 miljard mensen (1/6 deel van de wereldbevolking) heeft onvoldoende toegang tot drinkwater, en 2,5 miljard mensen hebben onvoldoende toegang tot water voor sanitaire voorzieningen.