Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde groenekoolstamppot met tempeh

Groenekool

Ingrediënten

groene kool
aardappels
paprika
ui
wortel
tempeh
water
shoyu
ketchup (optioneel)
zout
olie

Bereiding

De tempeh in plakken van ongeveer een halve centimeter of minder snijden. In een diep bord marineren in shoyu en eventueel ketchup.

Bladeren van de groene kool loshalen, eventueel wassen en de harde nerf er uitsnijden. De rest in zo klein mogelijke reepjes snijden.
Beetje olie in een pan met dikke bodem, daar de reepjes kool inleggen. Het gas laag houden. Na een paar minuten een scheutje shoyu toevoegen en wat water. Deksel op de pan en laten stoven. Regelmatig even omroeren en zorgen dat het vochtig genoeg blijft. Niet nat, het moet niet koken maar stoven.

In een bakpan de paprika, ui en wortel bakken in olie.

De aardappels eventueel schillen en wassen. In kleine blokjes snijden en koken.

De tempeh bakken in olie op redelijk hoog vuur. Regelmatig keren. Ze zijn in een paar minuten klaar.

De aardappels als ze gaar zijn afgieten en bij de groene kool doen. Ook de gebakken groente erdoor. Zout toevoegen. Stampen.

Opdienen met de tempeh apart.

Web of Life

categorieën: Acties, films, Genetische modificatie, Handel, natuur en milieu

Organisatie Hindoe Media (OHM) kwam met de indringende documentaire ‘Web of Life’. Deze documentaire gaat over het belang van biodiversiteit en de strijdlustige milieu activiste en wetenschapper Vandana Shiva, zij vertelt waarom biodiversiteit de essentie is van ons bestaan.

In India heeft er in de afgelopen decennia een genocide plaatsgevonden, zegt Shiva. Een kwart miljoen van de Indiase boeren heeft zelfmoord gepleegd en de hoofdoorzaak is het hebben van schulden door het kopen van genetisch gemanipuleerd zaad van multinationals. De boeren worden gedwongen om gepatenteerd zaad te planten en dus jaarlijks nieuwe zaden in te kopen.
Volgens Vandana Shiva leidt dit uiteindelijk tot de ondergang van de mensheid. Daarom verzet ze zich heftig tegen deze gedwongen inkoop en zet ze zich in voor lokale landbouw en het cultiveren van vergeten zaad. Ze duldt geen inmenging van de staat en westerse coöperaties.

In India is Vandana Shiva al 25 jaar bezig om biodiversiteit in stand te houden. Haar landgoed “Navdanya” is wereldwijd een begrip en een bron van inspiratie geworden. Met haar levensproject wil Vandana Shiva mensen de essentie van het bestaan meegeven en dat begint bij het koesteren van zaad.
,,In het Sanskriet betekent ‘bija’ zaad, het wordt gezien als de bron van ons leven, want het is de eerste schakel van de voedselketen. Het bewaren van zaad is de taak van ieder mens en het delen van zaad hoort bij onze beschaving. Daarom is het essentieel om de bewaarders en gevers van ons voedsel, de landbouwers, met eerbied te behandelen’’, aldus Vandana Shiva.


Zaad kent vele synoniemen; oorsprong, plantenvoortbrengsel, geneesmiddel uit de natuur, grondstof voor landbouw en geld. Maar vanwege de globalisering van de markteconomie wordt de waarde van onze voedselvoorziening slechts uitgedrukt in geld. Grote coöperaties verdienen miljarden aan verkoop van zaad. Gewassen worden gepatenteerd. Bestaande zaadsoorten worden geëlimineerd en er worden op grote schaal genetisch gemanipuleerde zaden geproduceerd. Er wordt ook een enorme hoeveelheid onkruidverdelgers gespoten om monocultuur landschappen in stand te houden en veelal gaat het om een bepaald soort gewas, dat ook nog eens een gekruiste cultivar is.