Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde koolrolletjes

Spitskool1

Ingrediënten

spitskool

sojabrokjes
water
paprikapoeder
kerrie
ketchup
shoyu (zoute sojasaus)

ui
prei
tomatenstukjes in blik of gedroogde en geweekte tomaten
olie
ketchup
paprikapoeder
gistvlokken
pijnboompitjes

Bereiding

De spitskoolbladeren in hun geheel losmaken. Een paar minuten in kokend water blancheren. Goed uit laten lekken.

De sojabrokjes met het water, paprikapoeder, kerrie, ketchup en shoyu koken tot ze zacht zijn. Ongeveer 15 minuten.

In een bakpan olie warm laten worden. De ui en de prei bakken. Daarna de tomaten erbij doen en de ketchup, paprikapoeder, gistvlokken en de sojabrokjes meebakken.

De prut met de pijnboompitten in de koolbladeren rollen. In een ovenschaal leggen op zo'n manier dat er niets uit kan vallen. Ongeveer 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.

Web of Life

categorieën: Acties, films, Genetische modificatie, Handel, natuur en milieu

Organisatie Hindoe Media (OHM) kwam met de indringende documentaire ‘Web of Life’. Deze documentaire gaat over het belang van biodiversiteit en de strijdlustige milieu activiste en wetenschapper Vandana Shiva, zij vertelt waarom biodiversiteit de essentie is van ons bestaan.

In India heeft er in de afgelopen decennia een genocide plaatsgevonden, zegt Shiva. Een kwart miljoen van de Indiase boeren heeft zelfmoord gepleegd en de hoofdoorzaak is het hebben van schulden door het kopen van genetisch gemanipuleerd zaad van multinationals. De boeren worden gedwongen om gepatenteerd zaad te planten en dus jaarlijks nieuwe zaden in te kopen.
Volgens Vandana Shiva leidt dit uiteindelijk tot de ondergang van de mensheid. Daarom verzet ze zich heftig tegen deze gedwongen inkoop en zet ze zich in voor lokale landbouw en het cultiveren van vergeten zaad. Ze duldt geen inmenging van de staat en westerse coöperaties.

In India is Vandana Shiva al 25 jaar bezig om biodiversiteit in stand te houden. Haar landgoed “Navdanya” is wereldwijd een begrip en een bron van inspiratie geworden. Met haar levensproject wil Vandana Shiva mensen de essentie van het bestaan meegeven en dat begint bij het koesteren van zaad.
,,In het Sanskriet betekent ‘bija’ zaad, het wordt gezien als de bron van ons leven, want het is de eerste schakel van de voedselketen. Het bewaren van zaad is de taak van ieder mens en het delen van zaad hoort bij onze beschaving. Daarom is het essentieel om de bewaarders en gevers van ons voedsel, de landbouwers, met eerbied te behandelen’’, aldus Vandana Shiva.


Zaad kent vele synoniemen; oorsprong, plantenvoortbrengsel, geneesmiddel uit de natuur, grondstof voor landbouw en geld. Maar vanwege de globalisering van de markteconomie wordt de waarde van onze voedselvoorziening slechts uitgedrukt in geld. Grote coöperaties verdienen miljarden aan verkoop van zaad. Gewassen worden gepatenteerd. Bestaande zaadsoorten worden geëlimineerd en er worden op grote schaal genetisch gemanipuleerde zaden geproduceerd. Er wordt ook een enorme hoeveelheid onkruidverdelgers gespoten om monocultuur landschappen in stand te houden en veelal gaat het om een bepaald soort gewas, dat ook nog eens een gekruiste cultivar is.