Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: rauwe bietensalade

Bietjes

Ingrediënten

biet (rauw, schoongeborsteld)
rode ui, in kleine stukjes
zonnebloempitten
shoyu

voor de dressing:
yofu
olijfolie
knoflook (veel)
chilimosterd
zout
evt. beetje water

Bereiding

De zonnebloempitten roosteren in een bakpan, zonder olie. In een kommetje een beetje shoyu doen, daar de geroosterde pitten doorroeren.
De biet(en) raspen, de ui in kleine stukjes erbij.
Dressing maken door alle ingrediënten door elkaar te mengen. Dit met de zonnebloempitten door de geraspte biet mengen.

Weken

categorieën: Bereidingstechnieken

Weken is het zacht laten worden van gedroogde voedingsmiddelen door ze in water te leggen. Dit kan gedaan worden met peulvruchten, granen, gedroogd fruit, gedroogde tomaten.

Op deze manier worden de voedingsmiddelen beter verteerbaar of hebben ze een kortere kooktijd. Andere voedingsmiddelen worden op deze manier beter oplosbaar.

Over het algemeen kan het weekwater ook gebruikt worden om de producten in te koken, alleen bij peulvruchten is dit niet aan te bevelen omdat er bij het weken giftige stoffen vrijkomen die in het water gaan zitten. Dit water moet weggedaan worden.