Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spinazie met champignons

Wildespinazie

Ingrediënten

300 gram spinazie
250 gram kastanjechampignons
klontje plantaardige margarine
zeezout
peper
handje zonnebloempitjes
eetlepel sesamzaadjes

Bereiding

In een hoge hapjespan de margarine bruin laten worden en de doormidden gesneden champignons bakken. De spinazie wassen en met nog aanhangende water op de champignons leggen en onder scheppen, De spinazie zal slinken, dan opnieuw natte spinazie erbij en weer onderscheppen. Zo doorgaan tot alle spinazie gebruikt is. Als je snel werkt op hoog vuur blijft de spinazie fris groen en blijven de champignons stevig.

De zonnebloempitten en sesamzaadjes roosteren in een droge pan.

De geroosterde zonnebloempitten met sesamzaad eroverheen strooien.
Zeezout en verse peper naar smaak toevoegen.

Serveersuggestie

Gekookte (nieuwe) aardappels erbij eten.

Weken

categorieën: Bereidingstechnieken

Weken is het zacht laten worden van gedroogde voedingsmiddelen door ze in water te leggen. Dit kan gedaan worden met peulvruchten, granen, gedroogd fruit, gedroogde tomaten.

Op deze manier worden de voedingsmiddelen beter verteerbaar of hebben ze een kortere kooktijd. Andere voedingsmiddelen worden op deze manier beter oplosbaar.

Over het algemeen kan het weekwater ook gebruikt worden om de producten in te koken, alleen bij peulvruchten is dit niet aan te bevelen omdat er bij het weken giftige stoffen vrijkomen die in het water gaan zitten. Dit water moet weggedaan worden.