Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: winterwraps

Ingrediënten

- 150 gram knolselderij
- 150 gram wortel
- 100 gram venkel
- 100 gram ijsbergsla
- 200 gram rooktofu
- 250 gram (halve beker) yofu (sojayoghurt)
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- scheutje olijfolie
- beetje citroensap
- peper en zout naar smaak
- 4 wraps

Bereiding

Snij de rooktofu in dobbelsteentjes en bak ze krokant aan alle kanten. Zet opzij.

Schil de knolselderij en was de wortel en venkel. Snijd deze groenten in blokjes of reepjes. Stoom ze dan ongeveer 10 minuten boven kokend water.
Snijd of scheur de ijsbergsla in reepjes en doe deze in een apart bakje.

Ondertussen in een grote schaal de yofu, de gesnipperde ui, de geperste knoflook, olijfolie, citroensap, peper en zout mengen. Hier de gestoomde groenten en de gebakken rooktofu doorroeren.

De wraps bakken volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Aan tafel de wraps beleggen met het yofu-groentemengsel en de ijsbergsla.
Oprollen en opeten.

Weken

categorieën: Bereidingstechnieken

Weken is het zacht laten worden van gedroogde voedingsmiddelen door ze in water te leggen. Dit kan gedaan worden met peulvruchten, granen, gedroogd fruit, gedroogde tomaten.

Op deze manier worden de voedingsmiddelen beter verteerbaar of hebben ze een kortere kooktijd. Andere voedingsmiddelen worden op deze manier beter oplosbaar.

Over het algemeen kan het weekwater ook gebruikt worden om de producten in te koken, alleen bij peulvruchten is dit niet aan te bevelen omdat er bij het weken giftige stoffen vrijkomen die in het water gaan zitten. Dit water moet weggedaan worden.