Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: curry van pastinaak en wortel

Kokos

Ingrediënten (voor ongeveer 3 porties)

- 3 middelgrote pastinaken
- 150 gram winterwortel
- 2 eetlepels olie
- 2/3 theelepel zwart mosterdzaad
- koriander naar smaak
- kopje water
- 1/2 kopje sojaroom
- kaneel naar smaak
- theelepel kerrie
- geraspte kokos

Bereiding

Borstel de pastinaken en wortels schoon en snijd ze in blokjes.

Verhit de olie en doe hier de mosterdzaadjes bij. Als ze beginnen te springen de groenten en een beetje van het water toevoegen. Roeren en ongeveer een kwartier laten pruttelen op een laag vuur, af en toe kijken of het niet droogkookt, dan extra water toevoegen.

Hierna de sojaroom, nog wat water en de rest van de specerijen toevoegen. Nog ongeveer 5 minuten laten pruttelen.

Serveersuggestie

Garneren met kokos en verse koriander en opdienen met rijst of gerst.

Weken

categorieën: Bereidingstechnieken

Weken is het zacht laten worden van gedroogde voedingsmiddelen door ze in water te leggen. Dit kan gedaan worden met peulvruchten, granen, gedroogd fruit, gedroogde tomaten.

Op deze manier worden de voedingsmiddelen beter verteerbaar of hebben ze een kortere kooktijd. Andere voedingsmiddelen worden op deze manier beter oplosbaar.

Over het algemeen kan het weekwater ook gebruikt worden om de producten in te koken, alleen bij peulvruchten is dit niet aan te bevelen omdat er bij het weken giftige stoffen vrijkomen die in het water gaan zitten. Dit water moet weggedaan worden.