Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bataat en pompoenpuree

Bataat

Ingrediënten

1 bataat (zoete aardappel)
water
1/2 kleine pompoen
2 theelepels kaneel
1 eetlepel chilipoeder
1 theelepel komijn
olijfolie
3 eetlepels gomasio

Bereiding

- Schil de bataat en snijd 'm in kleine blokjes. Zet deze op in ruim water en alle kruiden behalve de gomasio.

- Halveer de pompoen en haal de pitjes eruit. (Als je deze droogt en bewaart kan je ze weer gebruiken om te zaaien, je kan ze ook roosteren en opeten.)
Schil de pompoen en snijd deze ook in kleine blokjes. Omdat pompoen veel sneller gaar is dan de bataat doe je deze pas bij de bataat als die al een minuut of 7 gekookt heeft. Daarna alles nog even koken tot de pompoen zacht is.

- Dan afgieten en olijfolie en de gomasio toevoegen. Alles stampen tot puree.

Serveersuggestie

Deze puree combineert goed met broccoli en een kikkererwtenschotel.

Weken en koken van granen

categorieën: Bereidingstechnieken

Om granen te kunnen verteren is het nodig om ze te koken en/of te weken. Hoe ouder ze zijn, hoe langer ze geweekt en gekookt moeten worden. Hoe langer je ze weekt, hoe minder lang je ze hoeft te koken. Als je veel tijd hebt, en energie wilt besparen, kan je ze kort - 10 à 15 minuten - koken en ze dan in een hooikist zetten. Zo garen ze langzaam, maar kunnen ze nooit aanbranden. Als hooikist kan je je bed gebruiken. De pan in een hand- of theedoek wikkelen en onder de dekens zetten. Als je dit ‘s morgens doet, is het ‘s avonds gaar en nog warm.
Het is lekker om tijdens het koken een bouillonblokje en/of kruiden aan het water toe te voegen.
Van veel granen bestaat er een volkoren en een witte variant. Persoonlijk eet ik vrijwel alleen de volkoren variant. Die is gezonder en vind ik lekkerder. Vroeger vond ik dat niet, maar toen ik er eenmaal aan gewend was wel. Ik denk dat de meeste mensen hier aan kunnen wennen.

Week- en kooktijden

Onderstaande tijden zijn gemiddelden. De versheid en de variant van het graan kunnen invloed hebben. Proef af en toe of het al gaar is. Voeg zo nodig extra water toe.

Eerst het water aan de kook (bouillon) brengen, daarna het graan en eventueel 1 à 2 theelepels (olijf)-olie erbij doen. Dan wordt het minder kleverig. Als je juist kleverigheid wilt - voor bv. kroketten, sushi of risotto - dan dus het graan met het koude water opzetten.

Als het graan eerst geroosterd is (5 à 10 minuten langzaam in een droge pan opwarmen), krijgt het een zoetere en nootachtige smaak. De kooktijd is dan wat korter. Je kan het graan ook met wat olie en ui of knoflook eerst bakken, en dan kokend water erbij doen.

Hoeveelheden per persoon: 60 à 100 gram gedroogd = 120 à 200 gram gekookt.

graansoortkooktijd in min.hoeveelheid water 
amarant20 à 253 keer
boekweit15 2 keer 
bulgur10 2 keer 
couscous*2 keer 
gerst**60 3 keer 
gierst40 2,5 keer 
haver**45 à 603 à 4 keer
kasha15 à 202 keer 
polenta4 keer 
quinoa15 2 keer
rijst45 à 602 keer 
rogge**60 3 keer 
spelt**60 2 keer 
tarwe** 60 2 keer 

* Couscous in kokend water doen en goed doorroeren. Gas uitzetten en ongeveer 5 minuten laten staan.
** Deze granen eerst een nacht weken.