Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige linzensoep

Rode linzen1

Alle soepen en dus ook linzensoep kunnen op veel verschillende manieren gemaakt worden. Deze soep smaakt weer heel anders dan de linzensoep elders op deze site.

Ingrediënten (voor 2 personen)

- 1/2 liter water
- 1 bouillonblokje
- 75 gram rode linzen
- takje vers bonenkruid of theelepel gedroogd
- theelepel kerrie
- theelepel korianderpoeder
- theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1/2 winterwortel
- 2 roosjes bloemkool
- 1/2 prei
- scheutje olijfolie
- dessertlepel tamarinde chutney
- dessertlepel santen (kokosvet in blok)

Bereiding

Breng het water aan de kook met de bouillon, de kruiden en de linzen.

Snijd de groente in kleine stukjes en voeg deze toe.

De overige ingrediënten ook erbij doen en het geheel ongeveer een kwartier laten koken.

Weken en koken van peulvruchten

categorieën: Bereidingstechnieken

peulvruchten

De meeste gedroogde peulvruchten moeten eerst geweekt en gekookt worden voor ze gegeten kunnen worden. Linzen zijn hier de uitzondering op, die hoef je alleen te koken. Toch kan je ze ook weken, de kooktijd wordt dan korter.

Je kan ook gare peulvruchten in een potje kopen, dan hoef je ze alleen nog maar op te warmen. Voor peulvruchten geldt net als voor granen: hoe ouder ze zijn, hoe langer ze moeten weken en koken. En hoe langer je ze weekt, hoe korter je ze hoeft te koken.
De hier gegeven weektijden zijn een minimum. Het handigste is het om de peulvruchten de avond van tevoren in het water te zetten, zodat ze een hele nacht kunnen weken.
Voor het weken en koken moeten de peulvruchten eerst onderzocht worden op steentjes en dergelijke.

Na het weken het weekwater weggooien (daar zitten de onverteerbare suikers in die een pijnlijk opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen veroorzaken), en schoon water nemen om te koken. Bonekruid en/of ao nori toevoegen tijdens het koken bevordert de verteerbaarheid. Zout toevoegen vermindert het stukkoken.

 peulvrucht  weektijd
 kooktijd
 dupuis-linzen  30 min.  45 min.
 gele linzen  30 min.  45 min.
 rode linzen  -  20 -30 min.
     
 groene erwten  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 kapucijners  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 kikkererwten  6 - 8 uur  1 ½ - 2 uur
 spliterwten  -  2 uur
  -  -   -
 adukibonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 bruine bonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 citroenbonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 flageolets  6 - 8 uur  1 ½ - 2 uur
 kievitsbonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 limabonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 mungbonen  1 uur  1 uur
 sojabonen  12 uur  2 - 3 uur
 witte bonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 zwartoogbonen ((zwarte) oogbonen, black eyed peas)  8 - 12 uur 1 - 1 1/2 uur


Hoeveelheid peulvruchten per persoon:
gedroogd 110 à 125 gram = gekookt 350 à 400 gram.