Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Reuzenzwam met Green zebra's

Green zebra

Ingrediënten

- reuzenzwam, jong
- olie en/of boter
- green zebra tomaten
- 1 ui, in ringen
- 1 prei in ringen en gewassen
- teen knoflook, geperst
- ketchup
- peper, zout, paprikapoeder

Bereiding

Borstel de zwammen goed schoon en snijd in repen.

Verhit olie en/of boter in een bakpan en bak hierin de zwam met de ui. Voeg hier de prei en de tomaten aan toe en laat even op hoog vuur, onder voortdurend roeren lekker bakken.

De overige ingrediënten toevoegen en nog een minuut of 10 op het vuur laten.

Weken en koken van peulvruchten

categorieën: Bereidingstechnieken

peulvruchten

De meeste gedroogde peulvruchten moeten eerst geweekt en gekookt worden voor ze gegeten kunnen worden. Linzen zijn hier de uitzondering op, die hoef je alleen te koken. Toch kan je ze ook weken, de kooktijd wordt dan korter.

Je kan ook gare peulvruchten in een potje kopen, dan hoef je ze alleen nog maar op te warmen. Voor peulvruchten geldt net als voor granen: hoe ouder ze zijn, hoe langer ze moeten weken en koken. En hoe langer je ze weekt, hoe korter je ze hoeft te koken.
De hier gegeven weektijden zijn een minimum. Het handigste is het om de peulvruchten de avond van tevoren in het water te zetten, zodat ze een hele nacht kunnen weken.
Voor het weken en koken moeten de peulvruchten eerst onderzocht worden op steentjes en dergelijke.

Na het weken het weekwater weggooien (daar zitten de onverteerbare suikers in die een pijnlijk opgeblazen gevoel en winderigheid kunnen veroorzaken), en schoon water nemen om te koken. Bonekruid en/of ao nori toevoegen tijdens het koken bevordert de verteerbaarheid. Zout toevoegen vermindert het stukkoken.

 peulvrucht  weektijd
 kooktijd
 dupuis-linzen  30 min.  45 min.
 gele linzen  30 min.  45 min.
 rode linzen  -  20 -30 min.
     
 groene erwten  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 kapucijners  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 kikkererwten  6 - 8 uur  1 ½ - 2 uur
 spliterwten  -  2 uur
  -  -   -
 adukibonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 bruine bonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 citroenbonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 flageolets  6 - 8 uur  1 ½ - 2 uur
 kievitsbonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 limabonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 mungbonen  1 uur  1 uur
 sojabonen  12 uur  2 - 3 uur
 witte bonen  8 - 12 uur  1 - 1 ½ uur
 zwartoogbonen ((zwarte) oogbonen, black eyed peas)  8 - 12 uur 1 - 1 1/2 uur


Hoeveelheid peulvruchten per persoon:
gedroogd 110 à 125 gram = gekookt 350 à 400 gram.