Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegratineerde venkel

Venkel

Ingrediënten

- 2 venkelknollen, in dunne plakjes
- sap van 2 citroenen
- 300 ml sojaroom
- 1 eetlepel rijststroop

Voor het gegratineerde laagje:
- 80 g havervlokken
- 80 g paneermeel
- 40 g bloem
- 50 g margarine

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Kook de venkel 5 minuten in water met 2 eetlepels citroensap. Spoel de venkel af met koud water en laat uitlekken op een vergiet.

Meng de venkel met de rest van het citroensap en de rijststroop. Doe het mengsel in een ovenschaal en giet er de sojaroom bij.

Meng voor het kruimellaagje de havervlokken, bloem en het paneermeel.
Verhit de margarine en giet over het haver-vlokkenmengsel. Strooi dit over de venkel.

Zet de schotel 30 minuten in de oven.

Wereldvoedseldag

categorieën: filosofie, Handel, Landbouw algemeen, organisaties, wereldvoedselverdeling

wereldvoedseldag

Een heel groot deel van de wereldbevolking lijdt honger. Dat is al heel lang het geval en dat gaat onverminderd door. Toch is het niet zo dat er te weinig voedsel geproduceerd wordt. Er wordt op dit moment genoeg geproduceerd om alle mensen op aarde voldoende en gezond te kunnen voeden. Waarom is er dan nog zo veel honger?

Verdeling

Het probleem is niet de hoeveelheid, maar de verdeling. Dit is vooral een economisch probleem, dat samenhangt met machtsstructuren en -spelletjes, (landbouw)-subsidies, de doelstelling van bedrijven om winst te maken, corrupte regeringen en andere organisaties, oorlogen, onwil en nog veel meer duistere motieven en argumenten.
Om hier de aandacht op te vestigen is er elk jaar in oktober een wereldvoedseldag. Deze dag wordt sinds 1981 elk jaar gehouden. Overal in de wereld worden op deze dag (en in de weken eromheen) wereldmaaltijden georganiseerd. Deze maaltijden bestaan uit de hoeveelheden en ingrediënten die per persoon beschikbaar zouden zijn als al het geproduceerde voedsel eerlijk verdeeld zou worden. Dit blijkt altijd weer ruim voldoende te zijn.
Met deze producten kunnen allerlei gerechten bereid worden. Zoals soepen, salades, ovenschotels, groenteschotels en toetjes.

Per persoon is er per dag het volgende beschikbaar:

264 gram tarwe
60 gram gerst
269 gram rijst
268 gram maïs
68 gram overige granen
25 gram peulvruchten

212 gram fruit
303 gram groenten
313 gram wortel- en knolgewassen
145 gram aardappels
50 gram (keuken)-olie

50 gram ruwe suiker
260 gram melk
57 gram vis
(bron: http://www.omslag.nl/)

Vlees

Vlees komt op dit lijstje niet voor omdat de productie van vlees zo’n grote aanslag op de beschikbare ruimte is, dat als iedereen vlees zou eten er niet genoeg ruimte zou zijn om al het benodigde veevoer te verbouwen. Van dezelfde oppervlakte landbouwgrond, die nodig is om voedsel te verbouwen voor 1 persoon met een standaard (westers) vlees-dieet, kunnen 3 tot 7 vegetariërs of zelfs 12 tot 20 veganisten - mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken - leven.

Oplossingen

Het wereldhonger-probleem hoeft niet opgelost te worden, en zal niet opgelost worden, door allerlei nieuwe technieken om voedsel te kweken. Niet genetische modificatie - waarvan altijd gezegd wordt dat het de honger in de wereld zal verminderen - is de oplossing, maar een eerlijker verdeling en een drastische vermindering van de veestapel. Als er nog zo veel mensen niet of niet genoeg te eten hebben, en als er wel genoeg geproduceerd wordt, dan rijst de vraag waar al dat overtollige voedsel heen gaat. Een groot deel hiervan gaat naar de immense veestapel, een groot deel gaat naar overschotten (boterbergen, melkplassen) en wordt uiteindelijk gewoon doorgedraaid en/of gedumpt als afval. Maar er gaat ook een groot deel naar mensen die al genoeg hebben. Mensen die dus te veel eten. Overconsumptie en overgewicht hangen allebei samen met de honger in de wereld.