Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pompoen-bonenragout

Pompoenen

Gebaseerd op een recept uit Puur vegetarisch van Peter Berley.


Ingrediënten

- 200 gram gedroogde bonen (of neem een blik of pot butterbeans, cannellinibonen of witte bonen)
- 3 el olijfolie
- 1 grote ui
- pond pompoen, eventueel geschild, in grove stukken gesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- stukje gemberwortel van ongeveer 2 cm, geschild en geperst (in knoflookpers)
- 2 blikken (400 gram) tomaten in stukjes
- kaneelpoeder of een stokje van 5 cm
- zout en peper

Bereiding

Week en kook de gedroogde bonen volgens de aanwijzingen.

Verwarm de olie in een zware bakpan (liefst gietijzer) met een dikke bodem op halfhoog vuur. Fruit hierin de ui met een snufje zout tot hij glazig is. Voeg dan de pompoen, de knoflook en de gember toe en bak ongeveer 5 minuten op een laag vuur.

Voeg de tomaten met het sap toe en breng aan de kook. Voeg de bonen en de kaneel toe.
Op een laag vuur laten koken tot de pompoen gaar is, voeg eventueel water toe.

Verwijder het kaneelstokje en voeg naar smaak zout en peper toe.

Serveersuggestie

Berley serveert dit gerecht met polenta, maar het combineert ook goed met een ander graan of met brood.
Ook een knoflooksaus is hier lekker bij.

Wereldvoedseldag

categorieën: filosofie, Handel, Landbouw algemeen, organisaties, wereldvoedselverdeling

wereldvoedseldag

Een heel groot deel van de wereldbevolking lijdt honger. Dat is al heel lang het geval en dat gaat onverminderd door. Toch is het niet zo dat er te weinig voedsel geproduceerd wordt. Er wordt op dit moment genoeg geproduceerd om alle mensen op aarde voldoende en gezond te kunnen voeden. Waarom is er dan nog zo veel honger?

Verdeling

Het probleem is niet de hoeveelheid, maar de verdeling. Dit is vooral een economisch probleem, dat samenhangt met machtsstructuren en -spelletjes, (landbouw)-subsidies, de doelstelling van bedrijven om winst te maken, corrupte regeringen en andere organisaties, oorlogen, onwil en nog veel meer duistere motieven en argumenten.
Om hier de aandacht op te vestigen is er elk jaar in oktober een wereldvoedseldag. Deze dag wordt sinds 1981 elk jaar gehouden. Overal in de wereld worden op deze dag (en in de weken eromheen) wereldmaaltijden georganiseerd. Deze maaltijden bestaan uit de hoeveelheden en ingrediënten die per persoon beschikbaar zouden zijn als al het geproduceerde voedsel eerlijk verdeeld zou worden. Dit blijkt altijd weer ruim voldoende te zijn.
Met deze producten kunnen allerlei gerechten bereid worden. Zoals soepen, salades, ovenschotels, groenteschotels en toetjes.

Per persoon is er per dag het volgende beschikbaar:

264 gram tarwe
60 gram gerst
269 gram rijst
268 gram maïs
68 gram overige granen
25 gram peulvruchten

212 gram fruit
303 gram groenten
313 gram wortel- en knolgewassen
145 gram aardappels
50 gram (keuken)-olie

50 gram ruwe suiker
260 gram melk
57 gram vis
(bron: http://www.omslag.nl/)

Vlees

Vlees komt op dit lijstje niet voor omdat de productie van vlees zo’n grote aanslag op de beschikbare ruimte is, dat als iedereen vlees zou eten er niet genoeg ruimte zou zijn om al het benodigde veevoer te verbouwen. Van dezelfde oppervlakte landbouwgrond, die nodig is om voedsel te verbouwen voor 1 persoon met een standaard (westers) vlees-dieet, kunnen 3 tot 7 vegetariërs of zelfs 12 tot 20 veganisten - mensen die helemaal geen dierlijke producten gebruiken - leven.

Oplossingen

Het wereldhonger-probleem hoeft niet opgelost te worden, en zal niet opgelost worden, door allerlei nieuwe technieken om voedsel te kweken. Niet genetische modificatie - waarvan altijd gezegd wordt dat het de honger in de wereld zal verminderen - is de oplossing, maar een eerlijker verdeling en een drastische vermindering van de veestapel. Als er nog zo veel mensen niet of niet genoeg te eten hebben, en als er wel genoeg geproduceerd wordt, dan rijst de vraag waar al dat overtollige voedsel heen gaat. Een groot deel hiervan gaat naar de immense veestapel, een groot deel gaat naar overschotten (boterbergen, melkplassen) en wordt uiteindelijk gewoon doorgedraaid en/of gedumpt als afval. Maar er gaat ook een groot deel naar mensen die al genoeg hebben. Mensen die dus te veel eten. Overconsumptie en overgewicht hangen allebei samen met de honger in de wereld.