Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gomasio

Gomasio

Gomasio is een mengsel van 5% zeezout en 95% geroosterde sesamzaadjes. Het wordt onder andere gebruikt om sauzen en soepen hartiger te maken, en als broodbeleg. Het is ook heerlijk over gebakken groenten als pompoen, pastinaak en dergelijke.

Het is te koop in biowinkels, maar je kan het ook zelf maken.

Zelf maken
Ingrediënten

8 -16 eetlepels sesamzaad
1 eetlepel wit zeezout

Bereiding

Was het sesamzaad zodat er geen steentjes en andere ongerechtigheden meer inzitten. Laat het goed drogen.

Rooster het op een vrij hoog vuur terwijl je voortdurend roert totdat het lichtbruin is. Stop op tijd want als het te donker is is het niet lekker meer. Doe het meteen uit de nog hete pan in een vijzel.

Rooster ook het zeezout, tot het goed droog is. Het moet nog wel wit zijn. Voeg het zout bij het zaad in de vijzel en roer rustig met de stamper, steeds in dezelfde richting. Het moet geen pasta maar ook niet een al te fijn poeder worden. Het is lang houdbaar maar vers is het het lekkerst.

What the Health

categorieën: films, Gezond voedsel, Gezondheid algemeen, natuur en milieu

What the Health is een Amerikaanse documentaire die laat zien hoe de Amerikaanse gezondheidsfondsen gesponsord worden door de vlees- en zuivelindustrie aan de ene kant en de big pharma aan de andere kant. In deze docu worden alternatieven getoond voor het slikken van veel medicijnen door met name het eten van een Whole Food Plant Based Diet. Een manier van leven die uitgaat van een gezond op planten gebaseerde voedselpatroon. Ze gaan met name in op ziekten als diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten.

Van de site whatthehealthfilm.com/

What the Health is the groundbreaking follow-up film from the creators of the award-winning documentary Cowspiracy. The film exposes the collusion and corruption in government and big business that is costing us trillions of healthcare dollars, and keeping us sick.

What The Health is a surprising, and at times hilarious, investigative documentary that will be an eye-opener for everyone concerned about our nation’s health and how big business influences it.