Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: worteltaart (A real carrotpie)

Worteltaart

Dit recept is met toestemming overgenomen uit Ecofabulous koken in alle seizoenen van Lisette Kreischer. Daar heet het A real carrotpie!

Ingrediënten

- 1 grote winterwortel
- 350 gram gezeefd tarwemeel, geen bloem
- 330 gram rietsuiker of druivensuiker (of dadelsuiker)
- 75 gram rozijnen
- 75 gram walnoten
- 1/2 eetlepel kaneelpoeder
- 1/2 eetlepel fijn gesneden gember (kan ook weggelaten worden)
- rasp van 1 sinaasappelschil (neem een biologische sinaasappel hiervoor)
- mespunt zout
- 250 ml zonnebloemolie
- 250 ml sojamelk en sojaroom, gemengd
- 3 eetlepels appelmoes
- 1 zakje bakpoeder
- mespunt zout
- extra walnoten ter versiering
- sojaslagroom
- extra wortelrasp ter versiering

Bereiding

Voor 8 grote punten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een taartvorm (diameter 20 cm) in en bestrooi die met bloem.
Was de wortel en rasp ze fijn.
Crush de walnoten.

Meng meel, bakpoeder, zout, kruiden, suiker, wortel, walnoten, rozijnen en sinaasappelrasp in een kom. Roer goed door. Meng in een andere kom de olie met het sojamengsel en de appelmoes, en voeg dit aan het droge mengsel toe.

Roer het geheel goed door.

Het mengsel mag geen nat beslag worden maar ook geen deeg; het hangt er een beetje tussenin; een dik en glanzend mengsel.
Schep het in de vorm en bak de taart in zo'n 40 minuten gaar.

Vanaf 25 minuten mag je af en toe in de oven kijken. Houd de bovenkant in de gaten en prik er af en toe in met een mes of vork; als dat er schoon uitkomt is de taart klaar (prik-met-de-vork-test).
Heb je een oven met een knop voor onderwarmte dan is het wijs om de onderwarmte halverwege de baktijd 10 minuten aan te zetten.

Is de taart goudbruin? Haal hem uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen. Versier de afgekoelde taart op een mooi bord met sojaslagroom, walnoten en wortelrasp.

Whole Food Plant Based Diet WFPB

categorieën: Afvallen algemeen, Gezond voedsel, Over gewicht, Theorieën over gezonde voeding

hippocrates eattolive

Ik dacht altijd dat ik om gezond te worden weinig moest eten (calorierestrictie) maar volgens mijn nieuwste inzichten hoeft dat helemaal niet. Het whole food plant based idee gaat er juist van uit dat je zo veel mogelijk moet eten. Zo veel mogelijk vitamines, mineralen, vezels en andere phyto-nutriënten. Wat neerkomt op veel, heel veel, groenten, fruit, peulvruchten en volkoren granen. Iets minder maar wel genoeg noten, zaden, paddestoelen. En zo min mogelijk bewerkte producten, lege caloriën (olie!, suiker) en dierlijke producten. Dus zo veel mogelijk gezonde elementen per calorie. Het is een voedings/levenswijze om zo gezond mogelijk te worden en blijven. 

H = N/C

Zoals Joel Fuhrman het formuleert in zijn boek Eat to Live: health = nutrients/calorie. Je hebt al die voedingsstoffen nodig. En zo klinkt het dan ineens een stuk logischer waarom het voedsel dat je eet je ziek of gezond kan maken.Toen ik er steeds verder in dook kreeg ik hele nieuwe inzichten. Zo ging de veel en voor allerlei theoriën gebruikte quote van Hippocrates ineens echt iets betekenen.

Dit is heel erg kort de uitleg van wat een Whole Food Plant Based theorie behelst. Er zijn boeken over geschreven en documentaires over gemaakt. En er zijn plenty wetenschappelijke onderzoeken gedaan die vrijwel allemaal de zelfde uitkomsten hebben; echt heel erg gezond eten kan heel veel van de moderne welvaartsziekten zoals hoge bloeddruk, diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en overgewicht, voorkomen en zelfs vaak verminderen of genezen. De theorie wordt vooral gepromoot door artsen die patiënten niet konden helpen en toen zijn gaan kijken naar wat mensen eten. Iets dat niet erg gewoon is voor een reguliere arts.

Ik ben het zelf nu een aantal weken aan het uitproberen en het is voor het eerst dat ik onbeschaamd hele schalen voedsel eet, geen honger heb na het eten, ben afgevallen en tevens mijn hoge bloeddruk verlaagd heb.

WFPB en veganisme

Hoewel de meeste promotors en aanhangers van het WFPB dieet veganistisch eten is een veganistisch dieet niet hetzelfde. Alles wat niet van dieren komt past in een veganistisch dieet maar zo is het niet bij het Whole Food Plant Based dieet. Dit is zeker ook gebasseerd op planten maar minstens zo belangrijk is het whole food idee. Het volwaardige voedsel. Dus voedsel zoals het op zijn gezondst is, zoveel mogelijk in zijn natuurlijke staat, met alle vezels en nutriënten er nog in. Dus zo min mogelijk bewerkt, geen geraffineerde granen, wit meel, genetisch gemodificeerd voedsel en totaal veranderde producten. Dus bv geen appelsap maar wel appels omdat je dan met alle suikers ook de vezels binnen krijgt. Die zorgen voor een langzamere opname van de suikers. Dan blijkt ook waarom olie niet of maar heel spaarzaam gebruikt wordt. De olie is het eindproduct van een bewerking waarbij alles wat het oorspronkelijke product (olijven, mais, zonnebloempitten, sesamzaadjes) gezond maakte eruit  gehaald is en je dus slechts 'lege' caloriën, in dit geval puur vet, overhoudt.

Meer weten

Wie meer wil weten kan ik aanraden Eat to Live van Joel Fuhrman en Hoe overleef je? (How not to die) van Michael Greger te lezen. En de docu's Forks over Knives en Eating you alive te kijken.

Op internet is nog heel veel meer info te vinden. Googel op Fuhrman, Nutritarian diet, WFPB, Greger, The China Study, en er gaat een wereld voor je open. Of neem contact op met mij en misschien kan ik je vragen beantwoorden.