Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: uientaart

Dit is oorspronkelijk een Duits recept. Het kan zowel als hoofd- als als bijgerecht gegeten worden. Met bijvoorbeeld een uitgebreide salade erbij is het al snel een hele maaltijd. Ook lekker om 'm koud als hapje tussendoor te nuttigen.

Ingrediënten

- 250 gram bloem
- 150 ml water
- 3 gram droge gist
- peper
- zout
- 500 gram uien
- olie
- 1 teentje knoflook
- half pakje sojaroom
- 50 gram tamari-tofu

Bereiding

Kneed een soepel deeg van bloem, water, gist en 2 theelepels zout. Zet dit op een warme plek met een vochtige theedoek erover. Laat het ongeveer twee uur rijzen.

Kneed het deeg nog een keer en laat het nog een uur rijzen.

Snijd de uien in smalle ringetjes. Fruit ze in de olie lichtbruin, voeg bijna op het laatst de knoflook, peper en zout toe. Net als de sojaroom. Het vuur uitzetten.

De tofu in stukjes snijden en knapperig bakken in olie.

De oven voorverwarmen op 200 graden. Het deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer een halve centimeter en in een taartvorm een opstaand randje vormen. De tofu op de bodem van de taart verspreiden. Hierover het uienmengsel smeren.

De randjes van de taart insmeren met olie.
De taart ongeveer 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Why are thin people not fat?

categorieën: films, Over gewicht

Een BBC Horizon documentaire.

The world is affected by an obesity epidemic, but why is it that not everyone is succumbing? Medical science has been obsessed with this subject and is coming up with some unexpected answers. As it turns out, it is not all about exercise and diet.

At the centre of this programme is a controversial overeating experiment that aims to identify exactly what it is about some people that makes it hard for them to bulk up.