Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensoep

Oregano1

Ingrediënten

- flinke scheut olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 of 5 tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- paprikapoeder
- oregano
- 2 handjes taugé
- 2 eetlepels kokos
- 2 dl water

Bereiding

Olijfolie verwarmen. Hierin de ui fruiten en na een paar minuten de knoflook toevoegen. Goed roeren zodat het niet aanbrandt. De kruiden erdoor doen.
Dan de tomaten, de tomatenpuree en het water erbij. Aan de kook laten komen. Ongeveer 10 à 15 minuten laten pruttelen. Als het te droog dreigt te worden, nog een beetje water toevoegen. Vlak voor opdienen taugé en kokos erdoor.

Wie is er bang voor de vooruitgang

categorieën: boeken, Gezondheid algemeen, Klimaatverandering

Wie-is-er-bang-voor-de-vooruitgang

Auteur: Jaffe Vink
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044627510

Tekst van de uitgever

Wij leven in een unieke tijd. We hebben de droom van onze voorouders gerealiseerd. Zij hebben hartstochtelijk geloofd dat de vooruitgang hen zou verlossen van de bittere armoede en de zware arbeid.

Maar we kunnen niet geloven dat het zo goed gaat. We zijn bang. We wantrouwen ons voedsel, we vrezen het klimaat, we zijn bezorgd over het milieu. Onze angst zit in de chemische bestrijdingsmiddelen, in de q-koorts, in een ijsbeer uit een film van Al Gore, in een dode boom, in overbevolkte sloppenwijken, in co2 en gsm en – volgens het laatste rapport van de Gezondheidsraad – in de zonnebril.

Wie is er bang voor de vooruitgang is een onderzoek naar die angst. Waar komt die vandaan? Wat zijn de wortels van ons hedendaagse onbehagen, van onze verontrusting en paniek?