Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde spitskool

Rodespitskool

Ingrediënten

olie
ui
verse gember
kerrie
spitskool
kokosmelk

Bereiding

De spitskool in fijne reepjes snijden.

In een pan met een dikke bodem de ui in de olie fruiten. De gember schillen en fijnsnijden of door een knoflookpers persen en meebakken. Vuur niet te hoog. Kerrie toevoegen.

De spitskool erbij doen en even meebakken. Dan de kokosmelk toevoegen. Goed roeren en met een deksel op de pan nog ongeveer 15 minuten stoven.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan geserveerd worden als een bijgerecht bij een rijsttafel of als een hoofdgroentegerecht bij een aardappelmaaltijd.

Wie is er bang voor de vooruitgang

categorieën: boeken, Gezondheid algemeen, Klimaatverandering

Wie-is-er-bang-voor-de-vooruitgang

Auteur: Jaffe Vink
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044627510

Tekst van de uitgever

Wij leven in een unieke tijd. We hebben de droom van onze voorouders gerealiseerd. Zij hebben hartstochtelijk geloofd dat de vooruitgang hen zou verlossen van de bittere armoede en de zware arbeid.

Maar we kunnen niet geloven dat het zo goed gaat. We zijn bang. We wantrouwen ons voedsel, we vrezen het klimaat, we zijn bezorgd over het milieu. Onze angst zit in de chemische bestrijdingsmiddelen, in de q-koorts, in een ijsbeer uit een film van Al Gore, in een dode boom, in overbevolkte sloppenwijken, in co2 en gsm en – volgens het laatste rapport van de Gezondheidsraad – in de zonnebril.

Wie is er bang voor de vooruitgang is een onderzoek naar die angst. Waar komt die vandaan? Wat zijn de wortels van ons hedendaagse onbehagen, van onze verontrusting en paniek?