Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zuurkoolsalade

Zuurkoolsalade

Ingrediënten

- rozijnen en/of abrikozen in stukjes
- zuurkool
- appels
- lijnzaad
- pompoenpitjes
- walnoten

Bereiding

Week de rozijnen en/of de abrikozen in stukjes in een bakje water, hoe langer hoe zachter ze worden.

De zuurkool kan uitgeknepen worden als ie nog in de verpakking zit om zo alles wat minder zuur te laten worden. Houd je echt heel erg van zuur dan kan je het sap gewoon erin laten.

De zuurkool in een schaal doen en met twee vorken of met je handen uit elkaar trekken.
De geweekte rozijnen en/of stukjes abrikoos toevoegen, met het weekwater, als dat niet teveel is. De appels raspen. Het lekkerste is om ongeveer net zo veel appel als zuurkool te gebruiken.
De walnoten in kleine stukjes breken of malen.

Alles bij elkaar in de schaal doen, goed roeren met de twee vorken.
Als het te zuur is kan je eventueel wat diksap toevoegen.

Er kunnen natuurlijk allerlei ander ingrediënten naar smaak toegevoegd worden. Ik doe een greep: peer, gedroogde en geweekte pruimen, gedroogde incabessen, kokosrasp enz. enz.

Wilgenschip

categorieën: Permacultuur, water

Een wilgenschip is een vlot, gevlochten van wilgentenen. Op dit schip kunnen eetbare waterplanten gezet worden, bijvoorbeeld: gele lis, reuzen rabarber, watermunt, pinksterbloem en grote waterweegbree.
Het eerste wilgenschip in Nederland en Europa ligt in Leiden. Het is gebouwd op 22 april 2009 (Earth Day) onder leiding van Taco Blom, permacultuur-ontwerper.
Dit wilgenschip is een onderdeel van het Biodiversiteit Actie Plan Leiden eo Lekker Groen.

De wilgen gaan uitlopen en de planten groeien. De wortels van de wilgen zuiveren het water en de groene eilandjes worden een toevluchtsoord voor watervogels en libellen.

Meer weten:
IDeeWinkel, 071 5226703
permacultuur.eu/
permacultuurnederland.org/
gezondegronden.nl/