Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pasta met winterpostelein

Knoflook1

Ingrediënten (voor 2 personen)

150 gram pasta naar keuze
250 gram kastanjechampignons (1 bakje)
1 ui
1 teentje knoflook
1/2 potje zongedroogde tomaatjes op olie
20 gram cashewnoten, ongebrand en ongezouten
1 bosje winterpostelein

Bereiding

Snijd de ui in dunne ringen en de champignons doormidden. Knip de tomaatjes in stukjes. Was de winterpostelein. Hak de noten grof.

Kook de pasta volgens aanwijzingen op het pak.

Verwarm de olie uit het potje tomaatjes in een bakpan en bak hier de ui en de champignons in. Daarna de knoflook, de noten en de tomaatjes toevoegen.

Doe de gare en afgegoten pasta bij de groenten in de pan, en dan de postelein erbij. Laat even doorwarmen. Naar smaak peper en zout toevoegen.

Winkel, Dos

categorieën: personen,

dos

Dos Winkel is onderwaterfotograaf en ambassadeur van de zee. Al jaren fotografeert hij de schoonheid van de oceanen en vele andere ecosystemen zoals onderwater in mangrovebossen, regenwouden, meren enz. Steeds vaker komt hij daarbij ellende tegen. Ellende die vooral veroorzaakt wordt door overbevissing, bijvangst, illegale visserij en ander ge- en misbruik van de oceanen (en de rest van de planeet) door de mens.

Voorbeelden hiervan zijn: steeds minder grote vissen omdat de grootste weggevangen zijn; koraalriffen met steeds minder leven, maar ook mensen die wereldwijd werkloos raken omdat westerse vissers met grote schepen de gebieden, waar voorheen kleinschalige visvangst het levensonderhoud was voor hele gemeenschappen, nu leeggevist zijn.

De fotograaf reist tegenwoordig veel om lezingen en diapresentaties te geven over deze misstanden. Ook zijn er intussen diverse boeken verschenen, onder andere 'Wonderen van de zee' en 'Wat is er mis met vis?!'. Het laatste boek gaat vooral over hoe de consument misleid wordt als het gaat over hoe gezond vis en visolie zijn, en verder over de misstanden die grootschalige visvangst en overbevissing veroorzaken.

Dos Winkel kan gevraagd worden voor lezingen via zijn index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=20&Itemid=122">website, hier kan ook meer informatie gevonden worden over de onderstaande lezingen.

Sea the Truth

Dos Winkel speelt een grote rol bij de totstandkoming van de film Sea the Truth. Een film die aantoont dat grootschalige visserij, vervuiling en andere menselijke bezigheden geleid hebben tot een complete verwoesting in de zeeën en oceanen.