Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: tomatensoep

Oregano1

Ingrediënten

- flinke scheut olijfolie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 of 5 tomaten
- 1 eetlepel tomatenpuree
- paprikapoeder
- oregano
- 2 handjes taugé
- 2 eetlepels kokos
- 2 dl water

Bereiding

Olijfolie verwarmen. Hierin de ui fruiten en na een paar minuten de knoflook toevoegen. Goed roeren zodat het niet aanbrandt. De kruiden erdoor doen.
Dan de tomaten, de tomatenpuree en het water erbij. Aan de kook laten komen. Ongeveer 10 à 15 minuten laten pruttelen. Als het te droog dreigt te worden, nog een beetje water toevoegen. Vlak voor opdienen taugé en kokos erdoor.

Winkel, Dos

categorieën: personen,

dos

Dos Winkel is onderwaterfotograaf en ambassadeur van de zee. Al jaren fotografeert hij de schoonheid van de oceanen en vele andere ecosystemen zoals onderwater in mangrovebossen, regenwouden, meren enz. Steeds vaker komt hij daarbij ellende tegen. Ellende die vooral veroorzaakt wordt door overbevissing, bijvangst, illegale visserij en ander ge- en misbruik van de oceanen (en de rest van de planeet) door de mens.

Voorbeelden hiervan zijn: steeds minder grote vissen omdat de grootste weggevangen zijn; koraalriffen met steeds minder leven, maar ook mensen die wereldwijd werkloos raken omdat westerse vissers met grote schepen de gebieden, waar voorheen kleinschalige visvangst het levensonderhoud was voor hele gemeenschappen, nu leeggevist zijn.

De fotograaf reist tegenwoordig veel om lezingen en diapresentaties te geven over deze misstanden. Ook zijn er intussen diverse boeken verschenen, onder andere 'Wonderen van de zee' en 'Wat is er mis met vis?!'. Het laatste boek gaat vooral over hoe de consument misleid wordt als het gaat over hoe gezond vis en visolie zijn, en verder over de misstanden die grootschalige visvangst en overbevissing veroorzaken.

Dos Winkel kan gevraagd worden voor lezingen via zijn index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=20&Itemid=122">website, hier kan ook meer informatie gevonden worden over de onderstaande lezingen.

Sea the Truth

Dos Winkel speelt een grote rol bij de totstandkoming van de film Sea the Truth. Een film die aantoont dat grootschalige visserij, vervuiling en andere menselijke bezigheden geleid hebben tot een complete verwoesting in de zeeën en oceanen.