Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: groene kool met pompoenstamppot

Groenekool

Stamppot hoeft niet per se van aardappels gemaakt te worden. Je kan in plaats hiervan ook bijvoorbeeld pastinaak of pompoen nemen.

Ingrediënten

pompoen
bouillon
groene kool
een scheutje sojamelk
olie
zout

olie
ui
prei
juspoeder
ketchup
water

Bereiding

Groene pompoen schillen, oranje pompoen alleen als dat nodig is. De groene pompoen is over het algemeen zoeter dan de oranje. In stukjes snijden en opzetten in water met een bouillonblokje. De groene kool zo klein mogelijk gesneden erbij doen. Pompoen is over het algemeen iets eerder gaar dan aardappel. Je kan het op dezelfde manier testen door er met een vork in te prikken.

In een bakpan de olie verhitten. Ui en prei zachtjes bakken. Als het zacht en gaar is de ketchup, het juspoeder en water toevoegen. Eventueel nog kruiden toevoegen. Roeren tot een mooie jus ontstaan is.

Als de pompoen gaar is afgieten. Olie, sojamelk en zout toevoegen. Stampen.

Winkel, Dos

categorieën: personen,

dos

Dos Winkel is onderwaterfotograaf en ambassadeur van de zee. Al jaren fotografeert hij de schoonheid van de oceanen en vele andere ecosystemen zoals onderwater in mangrovebossen, regenwouden, meren enz. Steeds vaker komt hij daarbij ellende tegen. Ellende die vooral veroorzaakt wordt door overbevissing, bijvangst, illegale visserij en ander ge- en misbruik van de oceanen (en de rest van de planeet) door de mens.

Voorbeelden hiervan zijn: steeds minder grote vissen omdat de grootste weggevangen zijn; koraalriffen met steeds minder leven, maar ook mensen die wereldwijd werkloos raken omdat westerse vissers met grote schepen de gebieden, waar voorheen kleinschalige visvangst het levensonderhoud was voor hele gemeenschappen, nu leeggevist zijn.

De fotograaf reist tegenwoordig veel om lezingen en diapresentaties te geven over deze misstanden. Ook zijn er intussen diverse boeken verschenen, onder andere 'Wonderen van de zee' en 'Wat is er mis met vis?!'. Het laatste boek gaat vooral over hoe de consument misleid wordt als het gaat over hoe gezond vis en visolie zijn, en verder over de misstanden die grootschalige visvangst en overbevissing veroorzaken.

Dos Winkel kan gevraagd worden voor lezingen via zijn index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=20&Itemid=122">website, hier kan ook meer informatie gevonden worden over de onderstaande lezingen.

Sea the Truth

Dos Winkel speelt een grote rol bij de totstandkoming van de film Sea the Truth. Een film die aantoont dat grootschalige visserij, vervuiling en andere menselijke bezigheden geleid hebben tot een complete verwoesting in de zeeën en oceanen.