Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koude tomatensoep

Rozemarijn

Ingrediënten

- olijfolie (eventueel)
- ui
- knoflook
- zongedroogde tomaten in olie (in stukjes gesneden)
- olijven (gehalveerd en zonder pit!)
- blikje gepelde tomaten in stukjes
- tomatenpuree
- rozemarijn
- basilicum
- bouillonblokje
- water

- tomaten
- komkommer
- rode ui

Bereiding

De olie van het potje zongedroogde tomaten in een pan gieten, als het te weinig is aanvullen met olijfolie. Olie geeft alle gerechten meer smaak en een betere structuur, en het is nog gezond ook. Er zijn veel mensen die hier anders over denken, zij gebruiken gewoon wat minder.

Het vuur laag houden en de ui zachtjes laten garen. De knoflook, zongedroogde tomaatjes, de olijven en de takjes van rozemarijn mee laten sudderen. Na zo'n 10 minuten het blikje gepelde tomaten en de tomatenpuree erbij. Roeren, water en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Even lekker laten doorkoken.

Het vuur uitzetten. De rozemarijntakjes verwijderen, dit gaat het makkelijkste als ze bijeengebonden zijn of als ze in een theeëi zitten. Rozemarijn blijft over het algemeen vrij hard.
Dan de basilicum erdoor doen en met de staafmixer alles glad mengen.

Als de soep afgekoeld is er de verse tomaten, de rode ui en komkommer (de tomaten en komkommer in blokjes gesneden, de ui in snippers) erdoor roeren.

Serveersuggestie

Koud opdienen met bv. geroosterd knoflook- of olijvenbrood.

Winkel, Dos

categorieën: personen,

dos

Dos Winkel is onderwaterfotograaf en ambassadeur van de zee. Al jaren fotografeert hij de schoonheid van de oceanen en vele andere ecosystemen zoals onderwater in mangrovebossen, regenwouden, meren enz. Steeds vaker komt hij daarbij ellende tegen. Ellende die vooral veroorzaakt wordt door overbevissing, bijvangst, illegale visserij en ander ge- en misbruik van de oceanen (en de rest van de planeet) door de mens.

Voorbeelden hiervan zijn: steeds minder grote vissen omdat de grootste weggevangen zijn; koraalriffen met steeds minder leven, maar ook mensen die wereldwijd werkloos raken omdat westerse vissers met grote schepen de gebieden, waar voorheen kleinschalige visvangst het levensonderhoud was voor hele gemeenschappen, nu leeggevist zijn.

De fotograaf reist tegenwoordig veel om lezingen en diapresentaties te geven over deze misstanden. Ook zijn er intussen diverse boeken verschenen, onder andere 'Wonderen van de zee' en 'Wat is er mis met vis?!'. Het laatste boek gaat vooral over hoe de consument misleid wordt als het gaat over hoe gezond vis en visolie zijn, en verder over de misstanden die grootschalige visvangst en overbevissing veroorzaken.

Dos Winkel kan gevraagd worden voor lezingen via zijn index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=20&Itemid=122">website, hier kan ook meer informatie gevonden worden over de onderstaande lezingen.

Sea the Truth

Dos Winkel speelt een grote rol bij de totstandkoming van de film Sea the Truth. Een film die aantoont dat grootschalige visserij, vervuiling en andere menselijke bezigheden geleid hebben tot een complete verwoesting in de zeeën en oceanen.