Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pastasaus

Aubergine

Ingrediënten

aubergine
olijfolie
ui
paprika
paprikapoeder
oregano
cayennepeper
basilicum
tomatenpuree
knoflook
gistvlokken
water

Bereiding

Begin met de aubergine te schillen en in stukjes of plakjes te snijden. Meteen daarna bakken in (veel) olijfolie op hoog vuur. Daarna ui, paprika, knoflook en alle kruiden behalve de basilicum toevoegen.

Vuur hoog houden en blijven roeren. Ongeveer 10 minuten. Dan water, tomatenpuree en gistvlokken toevoegen.

Een half uur op een laag vuur laten pruttelen. Af en toe doorroeren. Op het allerlaatst de basilicum erdoor roeren.

WKK

categorieën: Landbouw algemeen, natuur en milieu

WKK = WarmteKrachtKoppelings-installatie.

Een aardgasverbrandingsmotor die zowel warmte als elektriciteit opwekt.

Omdat de stroom steeds duurder wordt, gebruikt ongeveer 40% van de tuinders in Nederland een WKK. Deze zijn veel duurzamer dan conventionele elektriciteitscentrales. De opgewekte warmte wordt gebruikt om de kassen te verwarmen, de opgewekte elektriciteit wordt verkocht.