Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: boskip in tomatensaus, nassa con pomodori

Handboek paddestoelen zoeken en bereiden

Boskip is een andere naam voor zwavelzwam, een in Nederland en België voorkomende paddestoel die met name groeit op oude eiken maar ook op andere loofbomen. De smaak doet denken aan die van kip, vandaar de benaming.
Dit recept heb ik (iets gewijzigd) overgenomen uit het Handboek paddestoelen van Mark Janssen. Hij heeft het weer van de Amerikaanse auteur Joe Maruca.

Ingrediënten

- 350 gram zwavelzwam
- olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 4 tomaten
- rode wijn
- tijm
- basilicum
- oregano
- eventueel iets van room

Bereiding

Snijd de zwam in reepjes. Bak ze 10 tot 15 minuten met de knoflook op matig vuur (de zwam kleurt dan dieporanje).

Ontvel de tomaten, snijd ze klein en laat ze met de kruiden en het sjalotje sudderen in de wijn.

Voeg deze tomatensaus toe aan de zwam en  laat nog 10 tot 15 minuten sudderen.

Voeg eventueel een scheutje room toe.

Serveersuggestie

Serveer als voorgerecht met brood of als een bijgerecht bij de maaltijd.

Wolffers, Ivan

categorieën: personen

wolffers

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts.
Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij Gezondheidszorg en Cultuur doceert. Hij schrijft niet alleen over medische onderwerpen, maar ook romans en andere boeken.

Wolffers zet, samen met anderen, de eerste gezondheidswinkels op.

In 1977 verschijnt het boek Medicijnen. Dit is tot nu toe een veel geraadpleegd standaardwerk. Tegenwoordig ook digitaal te raadplegen via home">medicijnenwijzer.
In 2007 verscheen Het dikke afvalboek en in 2008 het vervolg hierop Het gezonde afvalboek.

Ivan Wolffers was betrokken bij het opzetten van de websites gezonderafvallen.nl en afslankacademie.nl.