Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gierst met aubergine

Aubergine

Ingrediënten

water
bouillon
bonenkruid
gierst

olie
aubergine
ui
cherry-tomaatjes
peper
zout
paprikapoeder
chilipoeder
ketchup
sambal
tofu-tomaatsmeersel

Bereiding

De gierst opzetten met ongeveer 2 keer zoveel water als gierst. Als je eerst het water met de bouillon en het bonenkruid aan de kook laat komen voor je de gierst erbij doet, wordt het minder kleverig. Even laten koken en dan op een zo laag mogelijk vuurtje zetten. Of in een hooikist (bed), tot het gaar is.

De aubergine in blokjes snijden. Genoeg (veel) olie in de pan heet laten worden. De aubergineblokjes erbij doen. Lekker bruin laten worden aan alle kanten tot ze zacht zijn maar niet sponzig.

Dan de in ringen gesneden ui toevoegen. De kruiden, sambal en ketchup en de tomaatjes mee laten bakken.

Een grote schep van het tofu-tomaatsmeersel door de groenten roeren en mee laten bakken.

Als de gierst gaar is deze op een bord scheppen. De rest ernaast leggen.

Zaden voor voedsel

categorieën: Landbouw algemeen, organisaties, wereldvoedselverdeling

zaden_voor_voedsel

Prof. dr. Willem van Cotthem is een actie gestart tegen honger en armoede door middel van het verzamelen en versturen van zaden van, met name, tropische vruchten - maar ook van andere fruit- en groentesoorten. De zaden worden overal verzameld door mensen die deze vruchten en groenten eten. Ze kunnen opgestuurd worden en Willem van Cotthem verstuurt ze dan naar waar ze nodig zijn. Het inzamelen van zaden kost niets, terwijl het kopen van zaden ter plekke duur is.

Op die plekken zijn kleinschalige projecten in de vorm van moestuinen, die de plaatselijke bevolking van eten voorzien. De tuinen worden verzorgd door de bevolking zelf, en die is dan ook zeer betrokken bij de projecten.

Iedereen kan zaden opsturen. Spoel ze af en laat ze drogen en stuur ze dan naar:
Prof. dr. Willem van Cotthem
Beeweg 36
BE-9080 Zaffelare
België

Voor meer informatie zie: zadenvoorleven.wordpress.com/