Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gestoofde spitskool

Rodespitskool

Ingrediënten

olie
ui
verse gember
kerrie
spitskool
kokosmelk

Bereiding

De spitskool in fijne reepjes snijden.

In een pan met een dikke bodem de ui in de olie fruiten. De gember schillen en fijnsnijden of door een knoflookpers persen en meebakken. Vuur niet te hoog. Kerrie toevoegen.

De spitskool erbij doen en even meebakken. Dan de kokosmelk toevoegen. Goed roeren en met een deksel op de pan nog ongeveer 15 minuten stoven.

Serveersuggestie

Dit gerecht kan geserveerd worden als een bijgerecht bij een rijsttafel of als een hoofdgroentegerecht bij een aardappelmaaltijd.

Zeekraal

categorieën: producten

zeekraal

Salicornia europaea.
Synoniemen: hanepoot, krabbekruid, krabbekwaad, kaalkruid, zeegrappe, zouterik.

Zeekraal is een zeewier dat vlak onder de kust groeit. Ook in Nederland kan je het vinden op regelmatig onderlopende delen van het strand. Het houdt van drassig, modderig terrein en is erg zoutminnend. Het is in Nederland een beschermde plant dus je mag het niet plukken.
De zeekraal die in de (bio)-winkels ligt komt dan ook meestal uit Frankrijk of Engeland.

De stevige stengels groeien als de takken van een struikje omhoog. Als er genoeg bij elkaar staan vormen ze een mooi groen tapijt.

Zeekraal heeft een zilte, zoute, smaak. Het kan rauw in een salade gegeten worden maar je kan het ook koken (tien minuten) of (roer)-bakken. De harde delen verwijderen en de rest goed afspoelen.

Hoe jonger en malser het is hoe groener de steeltjes. In het najaar worden ze paars en bruin en houterig. Ze zijn dan niet lekker meer om rauw te eten.

Droog bewaren anders gaat het snel rotten.