Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: chocomilkshake

Ingrediënten

(voor 2 personen)
4 dadels
1 rijpe banaan
scheut agavesiroop
scheutje ahornsiroop
1/4 theelepel vanillepoeder
volle theelepel cacaopoeder
klein handje cashewnoten ongebrand en ongezouten
sojamelk

Bereiding

De dadels en de banaan in stukjes in de blender doen, alles behalve sojamelk toevoegen.
Zoveel sojamelk toevoegen tot het streepje voor 2 kopjes.

Blenderen.

Zeekraal

categorieën: producten

zeekraal

Salicornia europaea.
Synoniemen: hanepoot, krabbekruid, krabbekwaad, kaalkruid, zeegrappe, zouterik.

Zeekraal is een zeewier dat vlak onder de kust groeit. Ook in Nederland kan je het vinden op regelmatig onderlopende delen van het strand. Het houdt van drassig, modderig terrein en is erg zoutminnend. Het is in Nederland een beschermde plant dus je mag het niet plukken.
De zeekraal die in de (bio)-winkels ligt komt dan ook meestal uit Frankrijk of Engeland.

De stevige stengels groeien als de takken van een struikje omhoog. Als er genoeg bij elkaar staan vormen ze een mooi groen tapijt.

Zeekraal heeft een zilte, zoute, smaak. Het kan rauw in een salade gegeten worden maar je kan het ook koken (tien minuten) of (roer)-bakken. De harde delen verwijderen en de rest goed afspoelen.

Hoe jonger en malser het is hoe groener de steeltjes. In het najaar worden ze paars en bruin en houterig. Ze zijn dan niet lekker meer om rauw te eten.

Droog bewaren anders gaat het snel rotten.