Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-pastinaak-witte-bonensoep

Pastinaak 2

Een lekker verwarmende wintersoep.

Ingrediënten

- 1 grote ui, in snippers
- 500 gram winterwortel
- 1 grote pastinaak
- flinke scheut (olijf)olie
- 1 liter bouillon
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 800 gram gare witte bonen, uit blik of geweekt en gekookt
- zout
- peper

Bereiding

Was de wortel en de pastinaak en snijd ze in stukjes.

Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui op een laag vuur een paar minuten. Voeg daarna de stukjes wortel en pastinaak toe en bak ze even mee. Roer dan de komijn en de koriander erdoor en schenk de bouillon erbij.

Breng dit langzaam, al roerend, aan de kook en laat ongeveer een kwartier koken. Voeg dan de bonen toe en laat ze nog een minuut of 5 meekoken.

Breng op smaak met peper en zout.

Zeekraal

categorieën: producten

zeekraal

Salicornia europaea.
Synoniemen: hanepoot, krabbekruid, krabbekwaad, kaalkruid, zeegrappe, zouterik.

Zeekraal is een zeewier dat vlak onder de kust groeit. Ook in Nederland kan je het vinden op regelmatig onderlopende delen van het strand. Het houdt van drassig, modderig terrein en is erg zoutminnend. Het is in Nederland een beschermde plant dus je mag het niet plukken.
De zeekraal die in de (bio)-winkels ligt komt dan ook meestal uit Frankrijk of Engeland.

De stevige stengels groeien als de takken van een struikje omhoog. Als er genoeg bij elkaar staan vormen ze een mooi groen tapijt.

Zeekraal heeft een zilte, zoute, smaak. Het kan rauw in een salade gegeten worden maar je kan het ook koken (tien minuten) of (roer)-bakken. De harde delen verwijderen en de rest goed afspoelen.

Hoe jonger en malser het is hoe groener de steeltjes. In het najaar worden ze paars en bruin en houterig. Ze zijn dan niet lekker meer om rauw te eten.

Droog bewaren anders gaat het snel rotten.