Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde koolrolletjes

Spitskool1

Ingrediënten

spitskool

sojabrokjes
water
paprikapoeder
kerrie
ketchup
shoyu (zoute sojasaus)

ui
prei
tomatenstukjes in blik of gedroogde en geweekte tomaten
olie
ketchup
paprikapoeder
gistvlokken
pijnboompitjes

Bereiding

De spitskoolbladeren in hun geheel losmaken. Een paar minuten in kokend water blancheren. Goed uit laten lekken.

De sojabrokjes met het water, paprikapoeder, kerrie, ketchup en shoyu koken tot ze zacht zijn. Ongeveer 15 minuten.

In een bakpan olie warm laten worden. De ui en de prei bakken. Daarna de tomaten erbij doen en de ketchup, paprikapoeder, gistvlokken en de sojabrokjes meebakken.

De prut met de pijnboompitten in de koolbladeren rollen. In een ovenschaal leggen op zo'n manier dat er niets uit kan vallen. Ongeveer 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.

Zeekraal

categorieën: producten

zeekraal

Salicornia europaea.
Synoniemen: hanepoot, krabbekruid, krabbekwaad, kaalkruid, zeegrappe, zouterik.

Zeekraal is een zeewier dat vlak onder de kust groeit. Ook in Nederland kan je het vinden op regelmatig onderlopende delen van het strand. Het houdt van drassig, modderig terrein en is erg zoutminnend. Het is in Nederland een beschermde plant dus je mag het niet plukken.
De zeekraal die in de (bio)-winkels ligt komt dan ook meestal uit Frankrijk of Engeland.

De stevige stengels groeien als de takken van een struikje omhoog. Als er genoeg bij elkaar staan vormen ze een mooi groen tapijt.

Zeekraal heeft een zilte, zoute, smaak. Het kan rauw in een salade gegeten worden maar je kan het ook koken (tien minuten) of (roer)-bakken. De harde delen verwijderen en de rest goed afspoelen.

Hoe jonger en malser het is hoe groener de steeltjes. In het najaar worden ze paars en bruin en houterig. Ze zijn dan niet lekker meer om rauw te eten.

Droog bewaren anders gaat het snel rotten.