Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gegrilde courgette

Courgettebloem

Ingrediënten

courgette
cherry-tomaten
ui in ringetjes
knoflook
olijfolie
zout
peper
chilipoeder
ketchup

Bereiding

Snij de courgette in plakken van maximaal een halve centimeter dik. De tomaten halveren.
Marineer alles in olijfolie met zout, peper, chilipoeder. Laat even uitlekken en gril ze dan in een hete grilpan, een hete koekepan of op de barbeque. De pan moet goed heet zijn voor de groenten erin gaan. Beide zijden ongeveer een paar minuten tot de courgette zacht is. De courgette en tomaat uit de pan halen en nu de ui en knofook erin, even bakken en dan ketchup erbij. Dit over de courgette en tomaat gieten.

Bij hele grote courgettes kunnen eventueel de zaden eruit geschept worden. Dit gaat goed met een lepel.

Gegrilde courgette is erg lekker als broodbeleg of als bijgerecht bij pasta of aardappels.

Zevenblad

categorieën: producten

zevenblad zevenblad1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Aegopodium podagraria.

Zevenblad is een bekend fenomeen bij hobby- en moestuinders. Het is een hardnekkig onkruid dat alleen verwijderd kan worden door de hele planten, inclusief alle worteltjes, te verwijderen. Elk achtergelaten stukje wortel groeit uit tot een nieuw plantje. Er is echter nog een andere mogelijkheid: opeten!

Het jonge blad kan rauw gegeten worden in een salade of verwerkt worden in stamppotten. Zevenblad kan verder net zo gebruikt worden als spinazie. Ook is het mogelijk om met zevenblad, in plaats van of gecombineerd met basilicum, pesto te maken.

Zevenblad bevat veel vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma.