Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: citroencupcakes

Soyatoo

Ingrediënten cupcake

2/3 kop sojamelk
2/3 kop rijstemoutstroop
1/3 kop neutraal smakende olie
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel ahornsiroop
1 theelepel natriumbicarbonaat
1/4 theelepel zout
1 1/3 kop gebuild meel, gezeefd

Ingrediënten toefje

1 pakje Soya Topping Cream (300 ml) (Soyatoo)
50 gram ongezouten, ongebrande cashewnoten, fijngemalen
2 eetlepels ahornsiroop
1 theelepel geraspte citroenschil

Bereiding cakejes

Meng de sojamelk met de rijstemoutstroop, olie, vanille en ahornsiroop met een garde.
In een aparte kom het meel mengen met het zout en bicarbonaat en voeg dit bij bovenstaand mengsel. Goed mengen.
Een muffinvorm vullen met papieren bakvormpjes en met een juslepel de vormpjes vullen tot ze voor 2/3 gevuld zijn.
Dit 20 tot 22 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 165 graden. De cakejes zijn gaar als je er met een vork in kan prikken en deze er schoon uit komt. Minimaal een uur laten afkoelen voor je de toefjes maakt.

Bereiding toefjes

De soyatoo voor bereiding 2 uur koelen in een koelkast.
De Soya topping Cream mengen met ahornsiroop, de citroenrasp en de gemalen cashewnootjes en dan opkloppen. Hiermee een slagroomspuit vullen (niet meer dan halfvol) en de cakejes hiermee garneren (een toefje spuiten).

Als je ze nog een tijdje in de koelkast zet worden de toefjes mooi stevig.

Zevenblad

categorieën: producten

zevenblad zevenblad1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Aegopodium podagraria.

Zevenblad is een bekend fenomeen bij hobby- en moestuinders. Het is een hardnekkig onkruid dat alleen verwijderd kan worden door de hele planten, inclusief alle worteltjes, te verwijderen. Elk achtergelaten stukje wortel groeit uit tot een nieuw plantje. Er is echter nog een andere mogelijkheid: opeten!

Het jonge blad kan rauw gegeten worden in een salade of verwerkt worden in stamppotten. Zevenblad kan verder net zo gebruikt worden als spinazie. Ook is het mogelijk om met zevenblad, in plaats van of gecombineerd met basilicum, pesto te maken.

Zevenblad bevat veel vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma.