Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
aubergine
tomatenstukjes op sap, in blik - (Als je verse tomaten gebruikt in ovenschotels kunnen ze een vervelend zure bijsmaak hebben. Dit is niet het geval bij tomaten uit blik.)
gistvlokken
zout
olie
ketchup
currypasta
ui
knoflook

Bereiding

Kook de aardappels in stukken een paar minuten, ze moeten niet helemaal gaar zijn. Afgieten en apart zetten.

De aubergine wassen en afdrogen, niet schillen, en het stekelige uiteinde verwijderen. In de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik snijden, deze plakken in vieren delen. Een behoorlijke hoeveelheid olie in een bakpan verhitten. Hoeveelheid en temperatuur van de olie zijn cruciaal. Te weinig olie zorgt voor een spons- of piepschuimstructuur en -smaak. Een te lage begintemperatuur kan leiden tot aanbranden.

Regelmatig omdraaien tot ze gaar zijn. Dan de ui, knoflook, gistvlokken, currypasta, ketchup en zout toevoegen. Even bakken en daarna het blik tomatenstukjes erbij doen. Goed roeren en een paar minuten door bakken.

Ondertussen de oven voorverwarmen tot zo'n 200 graden.

In een ovenschaal eerst de aardappelen en daarop de groenteprut doen. Uitsmeren zodat alle aardappelen onder het vocht liggen.

De schaal in de oven doen en ongeveer twintig à dertig minuten laten staan. Prikken of de aardappels gaar zijn; zo ja, opdienen en opeten!

Zevenblad

categorieën: producten

zevenblad zevenblad1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Aegopodium podagraria.

Zevenblad is een bekend fenomeen bij hobby- en moestuinders. Het is een hardnekkig onkruid dat alleen verwijderd kan worden door de hele planten, inclusief alle worteltjes, te verwijderen. Elk achtergelaten stukje wortel groeit uit tot een nieuw plantje. Er is echter nog een andere mogelijkheid: opeten!

Het jonge blad kan rauw gegeten worden in een salade of verwerkt worden in stamppotten. Zevenblad kan verder net zo gebruikt worden als spinazie. Ook is het mogelijk om met zevenblad, in plaats van of gecombineerd met basilicum, pesto te maken.

Zevenblad bevat veel vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma.