Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: pannekoeken met adukibonen-appelprut

Adukiboontjes

Ingrediënten
 

voor de pannekoeken:
gebuild meel
kikkererwtenmeel
wijnsteenbakpoeder (ongeveer een half zakje)
water
zout

voor de adukibonen-appelprut:
adukibonen
bouillon
bonenkruid
moesappelen
water
diksap
kaneel
rozijnen

Bereiding

De adukibonen een nacht weken en dan nog ongeveer 1 à anderhalf uur koken met de bouillon en het bonekruid. Afgieten.

Maak een beslag van de melen - ongeveer 2 à 3 keer zoveel gebuild meel als kikkererwtenmeel - water, zout en het wijnsteenbakpoeder. Goed roeren en ongeveer een half uurtje laten staan.
Appelmoes maken van de appels met een beetje water, dixap, rozijnen en kaneel. Hier de bonen doorheen roeren. Warm houden.

De pannekoeken bakken en beleggen met de warme bonen-appelprut.

Zevenblad

categorieën: producten

zevenblad zevenblad1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Aegopodium podagraria.

Zevenblad is een bekend fenomeen bij hobby- en moestuinders. Het is een hardnekkig onkruid dat alleen verwijderd kan worden door de hele planten, inclusief alle worteltjes, te verwijderen. Elk achtergelaten stukje wortel groeit uit tot een nieuw plantje. Er is echter nog een andere mogelijkheid: opeten!

Het jonge blad kan rauw gegeten worden in een salade of verwerkt worden in stamppotten. Zevenblad kan verder net zo gebruikt worden als spinazie. Ook is het mogelijk om met zevenblad, in plaats van of gecombineerd met basilicum, pesto te maken.

Zevenblad bevat veel vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma.