Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortelmousse

Wortel

Deze wortelmousse is zacht en subtiel van smaak en past goed bij gerechten die een wat Indiaas karakter hebben.

Ingrediënten

500 gr wortel in stukjes
stukje verse gember
100 ml kokosmelk
1 theelepel kurkuma
1 theelepel koriander
eventueel een stukje rode peper
peper en zout of een beetje bouillonpoeder naar smaak
sesamzaad geroosterd

Bereiding

Kook de wortel gaar in wat water. Rasp een stukje verse gember.
Breng in een steelpannetje de kokosmelk aan de kook met de gemberrasp, de kurkuma en de koriander. Laat de kokosmelk zachtjes tot de helft inkoken. Snijd het stukje rode peper in fijne reepjes.

Pureer de gare wortelstukjes met de kokosmelk met een staafmixer. Breng de mousse op smaak met peper en zout of een verkruimeld bouillonblokje.

Serveersuggestie

Strooi geroosterd sesamzaad over de mousse.

Zevenblad

categorieën: producten

zevenblad zevenblad1 (foto: Gwen Rijsdijk)

Aegopodium podagraria.

Zevenblad is een bekend fenomeen bij hobby- en moestuinders. Het is een hardnekkig onkruid dat alleen verwijderd kan worden door de hele planten, inclusief alle worteltjes, te verwijderen. Elk achtergelaten stukje wortel groeit uit tot een nieuw plantje. Er is echter nog een andere mogelijkheid: opeten!

Het jonge blad kan rauw gegeten worden in een salade of verwerkt worden in stamppotten. Zevenblad kan verder net zo gebruikt worden als spinazie. Ook is het mogelijk om met zevenblad, in plaats van of gecombineerd met basilicum, pesto te maken.

Zevenblad bevat veel vitamine C, provitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. In de volksgeneeskunde gebruikte men zevenblad bij de behandeling van jicht en reuma.