Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
aubergine
tomatenstukjes op sap, in blik - (Als je verse tomaten gebruikt in ovenschotels kunnen ze een vervelend zure bijsmaak hebben. Dit is niet het geval bij tomaten uit blik.)
gistvlokken
zout
olie
ketchup
currypasta
ui
knoflook

Bereiding

Kook de aardappels in stukken een paar minuten, ze moeten niet helemaal gaar zijn. Afgieten en apart zetten.

De aubergine wassen en afdrogen, niet schillen, en het stekelige uiteinde verwijderen. In de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik snijden, deze plakken in vieren delen. Een behoorlijke hoeveelheid olie in een bakpan verhitten. Hoeveelheid en temperatuur van de olie zijn cruciaal. Te weinig olie zorgt voor een spons- of piepschuimstructuur en -smaak. Een te lage begintemperatuur kan leiden tot aanbranden.

Regelmatig omdraaien tot ze gaar zijn. Dan de ui, knoflook, gistvlokken, currypasta, ketchup en zout toevoegen. Even bakken en daarna het blik tomatenstukjes erbij doen. Goed roeren en een paar minuten door bakken.

Ondertussen de oven voorverwarmen tot zo'n 200 graden.

In een ovenschaal eerst de aardappelen en daarop de groenteprut doen. Uitsmeren zodat alle aardappelen onder het vocht liggen.

De schaal in de oven doen en ongeveer twintig à dertig minuten laten staan. Prikken of de aardappels gaar zijn; zo ja, opdienen en opeten!

Zoönose

categorieën: Dieren, Geschiedenis, Gezondheid algemeen, Vlees en veeteelt

zwaarden_paarden_en_ziektekiemen

Wikipedia:

"Een zoönose is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen. Het woord zoönose is afgeleid van de Griekse woorden zoön (dier) en nosos (ziekte). Veel fulminant (levensbedreigend) verlopende infectieziekten zijn zoönosen, daar deze bacteriën protozoa virussen of wormen vaak zijn aangepast om in hun specifieke gastheer te overleven zonder al te veel schade aan te richten, maar deze bij andere gastheren een heftige immuunreactie oproepen. Het verschijnsel waarbij menselijke aandoeningen worden overgedragen op dieren, wordt antropozoönose genoemd.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieerde een zoönose in 1959 als een ziekte die van gewervelde dieren op een natuurlijke wijze op de mens kan worden overgedragen."

Zwaarden, paarden en ziektekiemen

In het geweldige boek Zwaarden, paarden en ziektekiemen van Jared Diamond las ik hoe de Spaanse veroveraars zo relatief makkelijk de Nieuwe Wereld (Zuid-, Midden- en Noord Amerika) kon veroveren. Omdat de Europeanen al een lange tijd landbouw en met name veeteelt hadden en de meeste mensen dus met allerlei dierziekten in aanraking waren gekomen hadden de overlevers van die ziekten de ziekteverwekkers in hun bloed.

De oorspronkelijke bewoners van de Nieuwe Wereld (onder andere: Azteken, Maya's, Inca's, Indianen) hadden hier geen kennis mee gemaakt en dus ook geen afweer tegen. De overgrote meerderheid van deze volkeren overleed hieraan.

Omdat deze mensen wel dieren (onder anderen lama's en cavia's) maar niet in zulke grote hoeveelheden hielden hadden zij geen zoönosen ontwikkeld en konden zij dus niet de Europeanen besmetten.