Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Chinese groentesoep met tofoe

Paksoy

Een recept uit Het 2 dagen dieet van Michelle Harvie & Tony Howell.

Ingrediënten, voor 1 persoon

- 250 ml (zoutarme) bouillon
- 1 kleine stronk paksoi (paksoy), schoongemaakt (ongeveer 60 gram)
- 3 champignons, in dunne plakken
- 3 lente-uitjes, schoongemaakt en in dunne ringen
- 1 teen knoflook, gepeld
- 1 stukje verse gemberwortel, geschild (ongeveer 6 cm)
- 150 gram stevige tofoe
- scheutje sojasaus

Bereiding

Breng de bouillon aan de kook.

Haal de bladeren van de paksoi uit elkaar en snijd de stengels in staafjes en de bladeren in dunne reepjes. Doe de stengels bij de bouillon samen met de champignons en de lente-uitjes en laat alles pruttelen op een laag vuur.

Rasp de knoflook en de gember boven de pan en laat ze 3 minuten meekoken.

Snijd de tofoe in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Voeg dan de kleingesneden bladeren en de tofoe toe aan de bouillon. Laat alles nog 2 minuten pruttelen.

Neem de pan van het vuur en schep met een schuimspaan de groenten en de tofoe in een kom. Giet er voorzichtig de bouillon over en voeg een scheutje sojasaus toe.

Zoönose

categorieën: Dieren, Geschiedenis, Gezondheid algemeen, Vlees en veeteelt

zwaarden_paarden_en_ziektekiemen

Wikipedia:

"Een zoönose is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen. Het woord zoönose is afgeleid van de Griekse woorden zoön (dier) en nosos (ziekte). Veel fulminant (levensbedreigend) verlopende infectieziekten zijn zoönosen, daar deze bacteriën protozoa virussen of wormen vaak zijn aangepast om in hun specifieke gastheer te overleven zonder al te veel schade aan te richten, maar deze bij andere gastheren een heftige immuunreactie oproepen. Het verschijnsel waarbij menselijke aandoeningen worden overgedragen op dieren, wordt antropozoönose genoemd.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieerde een zoönose in 1959 als een ziekte die van gewervelde dieren op een natuurlijke wijze op de mens kan worden overgedragen."

Zwaarden, paarden en ziektekiemen

In het geweldige boek Zwaarden, paarden en ziektekiemen van Jared Diamond las ik hoe de Spaanse veroveraars zo relatief makkelijk de Nieuwe Wereld (Zuid-, Midden- en Noord Amerika) kon veroveren. Omdat de Europeanen al een lange tijd landbouw en met name veeteelt hadden en de meeste mensen dus met allerlei dierziekten in aanraking waren gekomen hadden de overlevers van die ziekten de ziekteverwekkers in hun bloed.

De oorspronkelijke bewoners van de Nieuwe Wereld (onder andere: Azteken, Maya's, Inca's, Indianen) hadden hier geen kennis mee gemaakt en dus ook geen afweer tegen. De overgrote meerderheid van deze volkeren overleed hieraan.

Omdat deze mensen wel dieren (onder anderen lama's en cavia's) maar niet in zulke grote hoeveelheden hielden hadden zij geen zoönosen ontwikkeld en konden zij dus niet de Europeanen besmetten.