Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aubergine-tomatenschotel

Tijm1

Ingrediënten (voor 2 personen)

- olijfolie
- 1 middelgrote aubergine
- 3 tomaten
- 1 teen knoflook
- zout
- peper
- tijm

Bereiding

Was de aubergine en snijd ‘m in schijfjes of in plakken. Bak deze in een flinke hoeveelheid hete olie totdat hij zacht en sappig is.

Voeg het gehakte teentje knoflook, peper, zout, tijm en de in stukjes gesneden tomaten toe.

Dek de pan af en laat het lekker pruttelen, ongeveer 15 tot 25 minuten.

Serveersuggestie

Serveren met rijst en vegetarische gyros.

Zoönose

categorieën: Dieren, Geschiedenis, Gezondheid algemeen, Vlees en veeteelt

zwaarden_paarden_en_ziektekiemen

Wikipedia:

"Een zoönose is een infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen. Het woord zoönose is afgeleid van de Griekse woorden zoön (dier) en nosos (ziekte). Veel fulminant (levensbedreigend) verlopende infectieziekten zijn zoönosen, daar deze bacteriën protozoa virussen of wormen vaak zijn aangepast om in hun specifieke gastheer te overleven zonder al te veel schade aan te richten, maar deze bij andere gastheren een heftige immuunreactie oproepen. Het verschijnsel waarbij menselijke aandoeningen worden overgedragen op dieren, wordt antropozoönose genoemd.

De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieerde een zoönose in 1959 als een ziekte die van gewervelde dieren op een natuurlijke wijze op de mens kan worden overgedragen."

Zwaarden, paarden en ziektekiemen

In het geweldige boek Zwaarden, paarden en ziektekiemen van Jared Diamond las ik hoe de Spaanse veroveraars zo relatief makkelijk de Nieuwe Wereld (Zuid-, Midden- en Noord Amerika) kon veroveren. Omdat de Europeanen al een lange tijd landbouw en met name veeteelt hadden en de meeste mensen dus met allerlei dierziekten in aanraking waren gekomen hadden de overlevers van die ziekten de ziekteverwekkers in hun bloed.

De oorspronkelijke bewoners van de Nieuwe Wereld (onder andere: Azteken, Maya's, Inca's, Indianen) hadden hier geen kennis mee gemaakt en dus ook geen afweer tegen. De overgrote meerderheid van deze volkeren overleed hieraan.

Omdat deze mensen wel dieren (onder anderen lama's en cavia's) maar niet in zulke grote hoeveelheden hielden hadden zij geen zoönosen ontwikkeld en konden zij dus niet de Europeanen besmetten.