Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: Biefstukzwam

Biefstukzwam-11

De Fistulina hepatica is te vinden op oude en omgevallen eiken. Soms hoog in de boom maar ook wel aan de voet. Ze zitten vaak een beetje verstopt maar als je ze eenmaal ziet of er op let kan je ze wel vinden. De rode kleur is onmiskenbaar en deze paddenstoel is dan ook niet gauw te verwarren met andere.

Dit is een parasitaire zwam, dat wil zeggen dat hij leeft op bomen of de wortels van bomen. Deze bomen lijden daaronder en gaan uiteindelijk dood.

De biefstukzwam is niet alleen aan z'n kleur maar ook aan de grootte te herkennen. Hij kan wel 40 cm in doorsnede worden. Pluk 'm niet te jong. De smaak is vrij zuur en de textuur nogal glibberig. Je moet er van houden. Het schijnt mogelijk te zijn het zure te verminderen door de paddenstoel 12 uur in melk te weken voor de bereiding maar dit heb ik niet zelf gedaan.

Ingrediënten

- biefstukzwam
- olie of boter
- ui, in ringen
- knoflook, geperst
- peper en zout

Bereiding

De biefstukzwam goed schoonborstelen en met water afspoelen. Deppen en laten uitlekken.

Verhit de olie in een bakpan en bak daarin de ui. Snijd de zwam in repen of blokjes en bak ze op een hoog vuur. Na een minuut of 10 de knoflook, peper en zout toevoegen en nog even laten sudderen.

Er komt vrij veel vocht vrij bij het bakken van biefstukzwam, dit kan eventueel gebonden worden. Hij wordt niet knapperig.

Bron

Edwin Florès Het paddenstoelenboek en Het grote wildplukboek

Zuivel op zuivel, dan haalt je de duivel

categorieën: Spreekwoorden en gezegden

Betekenis

Herinnering aan de (arme, zuinige) tijd dat men geen boter en kaas tegelijk op zijn brood mocht nemen.
De uitdrukking luidde toen ook wel: Twee zuivels op één brood geeft hongersnood.

Herkomst

En dat was het volgens de overlevering nog steeds in de dagen van Prins Maurits (1567-1625). Die maakte eens zo'n lange ochtendwandeling dat hij honger kreeg. Daarop vroeg hij een schipper om brood. Maar om die boterham te verkrijgen moest hij eerst het schip mee trekken. Toen er tijd was voor het ontbijt, legde de prins kaas op zijn gesmeerde broodje. Maar de schipper was daar niet van gediend, en hij zei: 'Zo is het land niet rijk geworden!'