Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: spaghetti met rucola

Rucola

Ingrediënten

200 gram spaghetti
2 teentjes knoflook
200 gram rucola
2 tomaten
2 eetlepels olijfolie
60 milliliter groentebouillon
3 eetlepels balsamicoazijn
0,5 theelepel zout
gemalen peper
eventueel 80 gram gistvlokken
60 gram pijnboompitten

Bereiding

Kook de spaghetti volgens gebruiksaanwijzing. Giet 'm af en laat 'm uitlekken. Doe terug in de pan en houd 'm warm.

Pel en pers de teentjes knoflook, was de rucola en slinger 'm droog. Scheur de blaadjes in stukken.

Was de tomaten en snij ze in stukken.

Verhit de olijfolie en bak hierin de knoflook. Voeg de bouillon, de azijn, peper en zout toe en breng alles aan de kook.

Neem de pan van het vuur en roer er de pasta, rucola en blokjes tomaat door.

Verdeel de spaghetti over vier borden en bestrooi 'm met gistvlokken en pijnboompitten; serveer direct.

Zuring

categorieën: producten

zuring

Rumex.

Synoniemen: zurkel, surckel.

Van de ongeveer 200 soorten zuring zijn er een groot aantal eetbaar. Omdat ze makkelijk met elkaar kruisen zijn er allerlei varianten onstaan. De meest bekende zijn: spinaziezuring (Rumex patientia), veldzuring (Rumex acetosa) en schapezuring (Rumex acetosella).

Zuring is makkelijk herkenbaar aan zijn lange rode stelen die je in weilanden en bermen zo ongeveer overal in Europa kan aantreffen. Het komt echter steeds minder voor als gevolg van uitlaatgassen en bestrijdingsmiddelen. Het is makkelijk zelf te telen in een tuin of in een pot op het balkon. Eén keer zaaien en je kan er het hele seizoen van plukken, bovendien komt het dan elk jaar terug.

Zuring bevat, naast vitamine C, oxaalzuur, wat calcium onttrekt aan de botten. Het meeste als de plant nog jong is. Aangeraden wordt daarom er niet te veel van te eten. Nu zal dat niet zo gauw gebeuren want veel mensen vinden de plant te zuur.

Niet alleen het blad maar ook de bloemen van deze plant zijn eetbaar.
Het is lekker fris, rauw in een salade, maar je kan het ook stoven of met bv. soep meekoken.