Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-ui-ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
uien
zout
peper
nootmuskaat
sojamelk
margarine

Bereiding

De aardappels en de uien in plakken snijden. In een ovenschaal eerst een laagje aardappels en dan een laag uienschijven leggen. Op elke laag aardappels zout, peper en/of nootmuskaat strooien. Dit herhalen tot alles (de aardappels en de uien) op zijn.
Op het laast klontjes margarine erop leggen en de sojamelk er in gieten. Niet te weinig.

In een voorverwarmde oven (plusminus 200 graden) zetten en na een half uur prikken of de aardappels gaar zijn en controleren of het niet droogkookt. Eventueel melk toevoegen.
Als de aardappels gaar zijn opdienen.

Serveersuggestie

Serveren met een spitskoolsalade.

Zuring

categorieën: producten

zuring

Rumex.

Synoniemen: zurkel, surckel.

Van de ongeveer 200 soorten zuring zijn er een groot aantal eetbaar. Omdat ze makkelijk met elkaar kruisen zijn er allerlei varianten onstaan. De meest bekende zijn: spinaziezuring (Rumex patientia), veldzuring (Rumex acetosa) en schapezuring (Rumex acetosella).

Zuring is makkelijk herkenbaar aan zijn lange rode stelen die je in weilanden en bermen zo ongeveer overal in Europa kan aantreffen. Het komt echter steeds minder voor als gevolg van uitlaatgassen en bestrijdingsmiddelen. Het is makkelijk zelf te telen in een tuin of in een pot op het balkon. Eén keer zaaien en je kan er het hele seizoen van plukken, bovendien komt het dan elk jaar terug.

Zuring bevat, naast vitamine C, oxaalzuur, wat calcium onttrekt aan de botten. Het meeste als de plant nog jong is. Aangeraden wordt daarom er niet te veel van te eten. Nu zal dat niet zo gauw gebeuren want veel mensen vinden de plant te zuur.

Niet alleen het blad maar ook de bloemen van deze plant zijn eetbaar.
Het is lekker fris, rauw in een salade, maar je kan het ook stoven of met bv. soep meekoken.