Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: koolstoofschotel

Koolstoofschotel

Als je niet de beschikking hebt over palmkool gebruik dan boerenkool.

Ingrediënten

300 gram palmkool (of boerenkool)
200 gram spruitjes
olie
1 ui, in ringen
teen knoflook, geperst
theelepel venkelzaad
theelepel korianderzaad
theelepel kerrie

Bereiding

Verwijder van de palmkool de nerven. Snijd de bladeren in kleine reepjes. Spoel ze af als dat nodig is. Uit laten lekken. Van de spruitjes de buitenste bladeren verwijderen en ze, afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren delen.

In een braadpan de olie gieten en daarin meteen de ui zachtjes bakken. De kool en de spruitjes toevoegen, het gas laag laten en een deksel op de pan.

De venkel- en korianderzaadjes fijnstampen in een vijzel en dit met de kerrie en de knoflook mengen.

Als de groenten een kwartiertje hebben staan stoven de kruiden toevoegen en nog ongeveer een kwartier laten staan. Het vuur blijft laag. Af en toe doorroeren om te zorgen dat het niet aanbrandt. Eventueel een paar keer water erbij gieten.

Serveersuggestie

Deze schotel combineert goed met gepofte of gekookte kastanjes, appelmoes en gebakken Japanse braadfilet (tofu).

Zuring

categorieën: producten

zuring

Rumex.

Synoniemen: zurkel, surckel.

Van de ongeveer 200 soorten zuring zijn er een groot aantal eetbaar. Omdat ze makkelijk met elkaar kruisen zijn er allerlei varianten onstaan. De meest bekende zijn: spinaziezuring (Rumex patientia), veldzuring (Rumex acetosa) en schapezuring (Rumex acetosella).

Zuring is makkelijk herkenbaar aan zijn lange rode stelen die je in weilanden en bermen zo ongeveer overal in Europa kan aantreffen. Het komt echter steeds minder voor als gevolg van uitlaatgassen en bestrijdingsmiddelen. Het is makkelijk zelf te telen in een tuin of in een pot op het balkon. Eén keer zaaien en je kan er het hele seizoen van plukken, bovendien komt het dan elk jaar terug.

Zuring bevat, naast vitamine C, oxaalzuur, wat calcium onttrekt aan de botten. Het meeste als de plant nog jong is. Aangeraden wordt daarom er niet te veel van te eten. Nu zal dat niet zo gauw gebeuren want veel mensen vinden de plant te zuur.

Niet alleen het blad maar ook de bloemen van deze plant zijn eetbaar.
Het is lekker fris, rauw in een salade, maar je kan het ook stoven of met bv. soep meekoken.