Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: broodpap

Rozijnen

Ingrediënten

oud brood
rozijnen
water
eventueel sojaroom

Bereiding

De rozijnen in een redelijke hoeveelheid water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Daarna het gas uitzetten en een nacht laten weken, of een half uur laten koken voor direct gebruik. Door het weken in heet water wordt het water lekker zoet.

Het oude gedroogde brood in stukken breken en meekoken met de rozijnen. Een kwartier tot een half uurtje. Het ligt eraan hoe hard het brood was.

Op het laatst kan er wat sojaroom bij gedaan worden. Hier wel mee wachten tot de pap dik genoeg is, anders kan het gaan schiften. Dit is op zich niet erg, het ziet er alleen niet zo fris uit. Als de pap te dun is kan het verdikt worden met wat havermout of vlokken.

Serveersuggestie

Er kan eindeloos gevarieerd worden op dit basisidee. Andere gedroogde vruchten zoals abrikozen, pruimen of vijgen kunnen erbij. Om het zoeter te maken kan diksap, rijstestroop of iets dergelijks toegevoegd worden.
Lekker is ook om er kaneel door te roeren.

Allerlei pitjes, zaadjes en noten geven een aparte smaak.

Zwaarden paarden en ziektekiemen

categorieën: boeken, Geschiedenis, Landbouw algemeen, Mensen algemeen

zwaarden_paarden_en_ziektekiemen

De ongelijkheid in de wereld verklaard

Auteur: Jared Diamond
oorspronkelijke titel: Guns, Germs and Steel. The faces of Human Societies
Uitgever: Spectrum
ISBN: 978 90 274 7834 4

In dit zeer uitgebreide en zeer interessante boek gaat de schrijver op onderzoek naar de geschiedenis van de mensheid en het ontstaan van verschillende maatschappijen.

Een paar onderwerpen uit het boek zijn:
- Waarom zijn hele continenten (de beide Amerika’s, Australië) onder de voet gelopen door volkeren van andere continenten (met name die uit Eurazië)?

- En welke rol speelde de ontwikkeling van landbouw en het houden van dieren hierin? (zie zoönose).

- De verspreiding van kennis van blijkt veel makkelijker te zijn op continenten met een voornaamste west-oost as dan in continenten met een noord-zuid as. Dit heeft te maken met klimaat en landschap.

- Er is maar een volk geweest dat leefde als jagers-verzamelaars en vissers maar zonder een nomadische levensstijl en zonder landbouw. De Jomon- cultuur in Japan. Dit is een unicum in de geschiedenis en was alleen mogelijk omdat zo’n 13.000 jaar geleden na een klimaatverandering de temperatuur opliep en gletsjers smolten. Het werd warmer en natter in Japan. Er kwamen grote bossen vol notenbomen. Doordat het water steeg ontstonden er veel eilanden die een grote kustlijn bezaten waar veel vis gevangen kon worden. Dankzij de uitvinding van het pottenbakken werd het mogelijk veel plantaardige gewassen te eten. De jomon hoefde nooit ver te reizen voor voedsel en kon het zich dus veroorloven potten te maken omdat ze die niet mee hoefden te slepen.

Er staat zoveel in dit boek en het is allemaal zo interessant en beeldend opgeschreven dat een samenvatting hiervan helemaal niet mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in de menselijke geschiedenis dan zou ik dit boek zeker lezen.