Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: aardappel-aubergine ovenschotel

Aardappel

Ingrediënten

aardappels
aubergine
tomatenstukjes op sap, in blik - (Als je verse tomaten gebruikt in ovenschotels kunnen ze een vervelend zure bijsmaak hebben. Dit is niet het geval bij tomaten uit blik.)
gistvlokken
zout
olie
ketchup
currypasta
ui
knoflook

Bereiding

Kook de aardappels in stukken een paar minuten, ze moeten niet helemaal gaar zijn. Afgieten en apart zetten.

De aubergine wassen en afdrogen, niet schillen, en het stekelige uiteinde verwijderen. In de lengte in plakken van ongeveer een halve centimeter dik snijden, deze plakken in vieren delen. Een behoorlijke hoeveelheid olie in een bakpan verhitten. Hoeveelheid en temperatuur van de olie zijn cruciaal. Te weinig olie zorgt voor een spons- of piepschuimstructuur en -smaak. Een te lage begintemperatuur kan leiden tot aanbranden.

Regelmatig omdraaien tot ze gaar zijn. Dan de ui, knoflook, gistvlokken, currypasta, ketchup en zout toevoegen. Even bakken en daarna het blik tomatenstukjes erbij doen. Goed roeren en een paar minuten door bakken.

Ondertussen de oven voorverwarmen tot zo'n 200 graden.

In een ovenschaal eerst de aardappelen en daarop de groenteprut doen. Uitsmeren zodat alle aardappelen onder het vocht liggen.

De schaal in de oven doen en ongeveer twintig à dertig minuten laten staan. Prikken of de aardappels gaar zijn; zo ja, opdienen en opeten!

Zwaarden paarden en ziektekiemen

categorieën: boeken, Geschiedenis, Landbouw algemeen, Mensen algemeen

zwaarden_paarden_en_ziektekiemen

De ongelijkheid in de wereld verklaard

Auteur: Jared Diamond
oorspronkelijke titel: Guns, Germs and Steel. The faces of Human Societies
Uitgever: Spectrum
ISBN: 978 90 274 7834 4

In dit zeer uitgebreide en zeer interessante boek gaat de schrijver op onderzoek naar de geschiedenis van de mensheid en het ontstaan van verschillende maatschappijen.

Een paar onderwerpen uit het boek zijn:
- Waarom zijn hele continenten (de beide Amerika’s, Australië) onder de voet gelopen door volkeren van andere continenten (met name die uit Eurazië)?

- En welke rol speelde de ontwikkeling van landbouw en het houden van dieren hierin? (zie zoönose).

- De verspreiding van kennis van blijkt veel makkelijker te zijn op continenten met een voornaamste west-oost as dan in continenten met een noord-zuid as. Dit heeft te maken met klimaat en landschap.

- Er is maar een volk geweest dat leefde als jagers-verzamelaars en vissers maar zonder een nomadische levensstijl en zonder landbouw. De Jomon- cultuur in Japan. Dit is een unicum in de geschiedenis en was alleen mogelijk omdat zo’n 13.000 jaar geleden na een klimaatverandering de temperatuur opliep en gletsjers smolten. Het werd warmer en natter in Japan. Er kwamen grote bossen vol notenbomen. Doordat het water steeg ontstonden er veel eilanden die een grote kustlijn bezaten waar veel vis gevangen kon worden. Dankzij de uitvinding van het pottenbakken werd het mogelijk veel plantaardige gewassen te eten. De jomon hoefde nooit ver te reizen voor voedsel en kon het zich dus veroorloven potten te maken omdat ze die niet mee hoefden te slepen.

Er staat zoveel in dit boek en het is allemaal zo interessant en beeldend opgeschreven dat een samenvatting hiervan helemaal niet mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in de menselijke geschiedenis dan zou ik dit boek zeker lezen.