Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: romige slasoep

Bieslookbloem

Tegenwoordig wordt sla (kropsla, romeinse sla, bataviasla of ijsbergsla) voornamelijk rauw gegeten, in een salade. Maar vroeger werd er ook vaak soep van gemaakt. Mensen met een tuin hebben vaak veel kroppen tegelijk die snel kunnen doorschieten. In de vroege zomer kost deze groente ook vaak bijna niets. Sla in de soep is een manier om veel hiervan te verwerken.

Ingrediënten

- scheut olie
- 1 (bos-, of rode) ui
- 1 teentje knoflook
- 1 krop sla
- 2 bouillonblokjes
- liter water
- 50 gram aardappel
- peper en zout naar smaak

Bereiding

Stoof de ui (in ringen) en de gewassen of geschilde en in kleine blokjes gesneden aardappels met de olie in een pan. Voeg na een paar minuten de uitgeperste knoflook en de gewassen en grof gesneden sla toe.

Daarna het water met de bouillon erbij doen en alles nog zo'n 10 minuten doorkoken. In een stukje aardappel prikken of die gaar is en als dat het geval is met de staafmixer de soep pureren. Eventueel peper en zout toevoegen.

Serveersuggesties

- Op het bord kleingeknipte bieslook over de soep strooien.
- In plaats van aardappel kan ook sojaroom of bloem gebruikt worden om een romige structuur te krijgen.

Zwaarden paarden en ziektekiemen

categorieën: boeken, Geschiedenis, Landbouw algemeen, Mensen algemeen

zwaarden_paarden_en_ziektekiemen

De ongelijkheid in de wereld verklaard

Auteur: Jared Diamond
oorspronkelijke titel: Guns, Germs and Steel. The faces of Human Societies
Uitgever: Spectrum
ISBN: 978 90 274 7834 4

In dit zeer uitgebreide en zeer interessante boek gaat de schrijver op onderzoek naar de geschiedenis van de mensheid en het ontstaan van verschillende maatschappijen.

Een paar onderwerpen uit het boek zijn:
- Waarom zijn hele continenten (de beide Amerika’s, Australië) onder de voet gelopen door volkeren van andere continenten (met name die uit Eurazië)?

- En welke rol speelde de ontwikkeling van landbouw en het houden van dieren hierin? (zie zoönose).

- De verspreiding van kennis van blijkt veel makkelijker te zijn op continenten met een voornaamste west-oost as dan in continenten met een noord-zuid as. Dit heeft te maken met klimaat en landschap.

- Er is maar een volk geweest dat leefde als jagers-verzamelaars en vissers maar zonder een nomadische levensstijl en zonder landbouw. De Jomon- cultuur in Japan. Dit is een unicum in de geschiedenis en was alleen mogelijk omdat zo’n 13.000 jaar geleden na een klimaatverandering de temperatuur opliep en gletsjers smolten. Het werd warmer en natter in Japan. Er kwamen grote bossen vol notenbomen. Doordat het water steeg ontstonden er veel eilanden die een grote kustlijn bezaten waar veel vis gevangen kon worden. Dankzij de uitvinding van het pottenbakken werd het mogelijk veel plantaardige gewassen te eten. De jomon hoefde nooit ver te reizen voor voedsel en kon het zich dus veroorloven potten te maken omdat ze die niet mee hoefden te slepen.

Er staat zoveel in dit boek en het is allemaal zo interessant en beeldend opgeschreven dat een samenvatting hiervan helemaal niet mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in de menselijke geschiedenis dan zou ik dit boek zeker lezen.