Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: wortel-pastinaak-witte-bonensoep

Pastinaak 2

Een lekker verwarmende wintersoep.

Ingrediënten

- 1 grote ui, in snippers
- 500 gram winterwortel
- 1 grote pastinaak
- flinke scheut (olijf)olie
- 1 liter bouillon
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 800 gram gare witte bonen, uit blik of geweekt en gekookt
- zout
- peper

Bereiding

Was de wortel en de pastinaak en snijd ze in stukjes.

Verhit de olie in een pan en bak hierin de ui op een laag vuur een paar minuten. Voeg daarna de stukjes wortel en pastinaak toe en bak ze even mee. Roer dan de komijn en de koriander erdoor en schenk de bouillon erbij.

Breng dit langzaam, al roerend, aan de kook en laat ongeveer een kwartier koken. Voeg dan de bonen toe en laat ze nog een minuut of 5 meekoken.

Breng op smaak met peper en zout.

Zwaarden paarden en ziektekiemen

categorieën: boeken, Geschiedenis, Landbouw algemeen, Mensen algemeen

zwaarden_paarden_en_ziektekiemen

De ongelijkheid in de wereld verklaard

Auteur: Jared Diamond
oorspronkelijke titel: Guns, Germs and Steel. The faces of Human Societies
Uitgever: Spectrum
ISBN: 978 90 274 7834 4

In dit zeer uitgebreide en zeer interessante boek gaat de schrijver op onderzoek naar de geschiedenis van de mensheid en het ontstaan van verschillende maatschappijen.

Een paar onderwerpen uit het boek zijn:
- Waarom zijn hele continenten (de beide Amerika’s, Australië) onder de voet gelopen door volkeren van andere continenten (met name die uit Eurazië)?

- En welke rol speelde de ontwikkeling van landbouw en het houden van dieren hierin? (zie zoönose).

- De verspreiding van kennis van blijkt veel makkelijker te zijn op continenten met een voornaamste west-oost as dan in continenten met een noord-zuid as. Dit heeft te maken met klimaat en landschap.

- Er is maar een volk geweest dat leefde als jagers-verzamelaars en vissers maar zonder een nomadische levensstijl en zonder landbouw. De Jomon- cultuur in Japan. Dit is een unicum in de geschiedenis en was alleen mogelijk omdat zo’n 13.000 jaar geleden na een klimaatverandering de temperatuur opliep en gletsjers smolten. Het werd warmer en natter in Japan. Er kwamen grote bossen vol notenbomen. Doordat het water steeg ontstonden er veel eilanden die een grote kustlijn bezaten waar veel vis gevangen kon worden. Dankzij de uitvinding van het pottenbakken werd het mogelijk veel plantaardige gewassen te eten. De jomon hoefde nooit ver te reizen voor voedsel en kon het zich dus veroorloven potten te maken omdat ze die niet mee hoefden te slepen.

Er staat zoveel in dit boek en het is allemaal zo interessant en beeldend opgeschreven dat een samenvatting hiervan helemaal niet mogelijk is. Ben je geïnteresseerd in de menselijke geschiedenis dan zou ik dit boek zeker lezen.