Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bataat en pompoenpuree

Bataat

Ingrediënten

1 bataat (zoete aardappel)
water
1/2 kleine pompoen
2 theelepels kaneel
1 eetlepel chilipoeder
1 theelepel komijn
olijfolie
3 eetlepels gomasio

Bereiding

- Schil de bataat en snijd 'm in kleine blokjes. Zet deze op in ruim water en alle kruiden behalve de gomasio.

- Halveer de pompoen en haal de pitjes eruit. (Als je deze droogt en bewaart kan je ze weer gebruiken om te zaaien, je kan ze ook roosteren en opeten.)
Schil de pompoen en snijd deze ook in kleine blokjes. Omdat pompoen veel sneller gaar is dan de bataat doe je deze pas bij de bataat als die al een minuut of 7 gekookt heeft. Daarna alles nog even koken tot de pompoen zacht is.

- Dan afgieten en olijfolie en de gomasio toevoegen. Alles stampen tot puree.

Serveersuggestie

Deze puree combineert goed met broccoli en een kikkererwtenschotel.

Zwaarlijvigheid en kinderen

categorieën: Over gewicht

Steeds meer kinderen lijden aan zwaarlijvigheid en obesitas. Bij kinderen heeft zwaarlijvigheid een aantal mogelijke oorzaken:

- erfelijke afwijking (dit komt bij ongeveer 5% voor)
- ondervoeding in de baarmoeder
- rokende ouders
- uit arme gezinnen komen
- depressies
- bepaalde medicijnen

Maar uiteindelijk krijgen ze - net als alle mensen die met overgewicht te kampen hebben - gewoon meer calorieën binnen dan ze verbruiken.