Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: zoete aardappelen uit de oven met omega humus

Houmous

Een recept uit het boek Eten als medicijn van Dale Pinnock

Ingrediënten voor 2 personen

 - 2 middelgrote zoete aardappelen
- 1 blik van 400 gram kikkererwten, uitgelekt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 2 eetlepels lijnzaadolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- sap van 1/2 citroen
- handvol verse peterselie of koriander, grofgehakt (desgewenst)
- zeezout en zwarte peper

Bereiding

Verhit de oven tot 200 graden. Leg de zoete aardappelen op een bakplaat en zet ze 40 minuten in de oven tot ze zacht aanvoelen als je er in knijpt.

Doe intussen de kikkererwten met sesamzaadjes, lijnzaadolie, knoflook en citroensap in een blender of keukenmachine, voeg naar smaak peper en zout toe en hak het tot een gladde humus.

Snijd de gare aardappelen in de lengte doormidden en schep er een flinke klodder van de humus op. strooi er eventueel de kruiden op en zet meteen op tafel.

Zweeds vangen

categorieën: Bio industrie, Vlees en veeteelt

Voor de slacht moeten vleeskuikens gevangen worden. In Nederland gebeurt dit door de kippen in trosjes van drie of vier per hand aan de poten op te tillen of door ze met een kuikenveegmachine te vangen. Hierbij ontstaan veel kneuzingen en botbreuken (bij de dieren). Ongeveer 8 % van de kuikens kneust hierbij zijn vleugels.

In Zweden gebruiken ze een andere manier. Met twee handen worden twee kippen tegen elkaar gedrukt en rechtopstaand opgepakt. Op deze manier komen kneuzingen veel minder voor. Helemaal gaat de vergelijking niet op omdat verschillende definities van kneuzingen gebruikt worden.

Het vangen volgens de Zweedse methode kost meer. In tegenstelling tot landen als Spanje en Duitsland krijgen pluimveehouders in Nederland geen hogere prijs voor onbeschadigde dieren, en er is dus weinig animo om deze methode toe te passen.

Bron:

- "Kip, ik heb je!” Het vangen van vleeskuikens – een economische verkenning van verschillende potentieel dierenwelzijnsverbeterende alternatieven - Kuikenonderzoek uitgevoerd door de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, aangevraagd door Stichting Wakker Dier
- Wakker Dier, persbericht