Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: gevulde koolrolletjes

Spitskool1

Ingrediënten

spitskool

sojabrokjes
water
paprikapoeder
kerrie
ketchup
shoyu (zoute sojasaus)

ui
prei
tomatenstukjes in blik of gedroogde en geweekte tomaten
olie
ketchup
paprikapoeder
gistvlokken
pijnboompitjes

Bereiding

De spitskoolbladeren in hun geheel losmaken. Een paar minuten in kokend water blancheren. Goed uit laten lekken.

De sojabrokjes met het water, paprikapoeder, kerrie, ketchup en shoyu koken tot ze zacht zijn. Ongeveer 15 minuten.

In een bakpan olie warm laten worden. De ui en de prei bakken. Daarna de tomaten erbij doen en de ketchup, paprikapoeder, gistvlokken en de sojabrokjes meebakken.

De prut met de pijnboompitten in de koolbladeren rollen. In een ovenschaal leggen op zo'n manier dat er niets uit kan vallen. Ongeveer 30 à 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden bakken.

Zweeds vangen

categorieën: Bio industrie, Vlees en veeteelt

Voor de slacht moeten vleeskuikens gevangen worden. In Nederland gebeurt dit door de kippen in trosjes van drie of vier per hand aan de poten op te tillen of door ze met een kuikenveegmachine te vangen. Hierbij ontstaan veel kneuzingen en botbreuken (bij de dieren). Ongeveer 8 % van de kuikens kneust hierbij zijn vleugels.

In Zweden gebruiken ze een andere manier. Met twee handen worden twee kippen tegen elkaar gedrukt en rechtopstaand opgepakt. Op deze manier komen kneuzingen veel minder voor. Helemaal gaat de vergelijking niet op omdat verschillende definities van kneuzingen gebruikt worden.

Het vangen volgens de Zweedse methode kost meer. In tegenstelling tot landen als Spanje en Duitsland krijgen pluimveehouders in Nederland geen hogere prijs voor onbeschadigde dieren, en er is dus weinig animo om deze methode toe te passen.

Bron:

- "Kip, ik heb je!” Het vangen van vleeskuikens – een economische verkenning van verschillende potentieel dierenwelzijnsverbeterende alternatieven - Kuikenonderzoek uitgevoerd door de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, aangevraagd door Stichting Wakker Dier
- Wakker Dier, persbericht