Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: adukibonen-appel-prut

Adukiboontjes

Ingrediënten

adukibonen (geweekt en gekookt)
moesappels
diksap
kaneel
rozijnen (geweekt)

Bereiding

De appels in zo klein mogelijke stukjes opzetten met een bodempje water en een scheutje diksap. Als het appelmoes aan het worden is de bonen, rozijnen en kaneel erbij doen.
Goed heet laten worden.

Serveersuggestie

Dit is erg lekker op pannekoeken of op brood, maar het kan ook gewoon als een (bij)-gerecht gegeten worden.

Zweeds vangen

categorieën: Bio industrie, Vlees en veeteelt

Voor de slacht moeten vleeskuikens gevangen worden. In Nederland gebeurt dit door de kippen in trosjes van drie of vier per hand aan de poten op te tillen of door ze met een kuikenveegmachine te vangen. Hierbij ontstaan veel kneuzingen en botbreuken (bij de dieren). Ongeveer 8 % van de kuikens kneust hierbij zijn vleugels.

In Zweden gebruiken ze een andere manier. Met twee handen worden twee kippen tegen elkaar gedrukt en rechtopstaand opgepakt. Op deze manier komen kneuzingen veel minder voor. Helemaal gaat de vergelijking niet op omdat verschillende definities van kneuzingen gebruikt worden.

Het vangen volgens de Zweedse methode kost meer. In tegenstelling tot landen als Spanje en Duitsland krijgen pluimveehouders in Nederland geen hogere prijs voor onbeschadigde dieren, en er is dus weinig animo om deze methode toe te passen.

Bron:

- "Kip, ik heb je!” Het vangen van vleeskuikens – een economische verkenning van verschillende potentieel dierenwelzijnsverbeterende alternatieven - Kuikenonderzoek uitgevoerd door de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, aangevraagd door Stichting Wakker Dier
- Wakker Dier, persbericht