Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: mangotoetje

Munt2

Ingrediënten

- 2 rijpe mango’s
- ½  bosje citroenmelisse
- ½ bosje munt

Bereiding

De mango’s schillen en langs de pit in stroken snijden. Doe dit boven een grote schaal zodat het sap opgevangen wordt. Daarna de stroken in stukjes snijden.

Was de kruiden, eventueel harde stelen verwijderen, en fijn hakken.

Alles met een blender of staafmixer pureren en minstens een half uur laten staan.

Zweeds vangen

categorieën: Bio industrie, Vlees en veeteelt

Voor de slacht moeten vleeskuikens gevangen worden. In Nederland gebeurt dit door de kippen in trosjes van drie of vier per hand aan de poten op te tillen of door ze met een kuikenveegmachine te vangen. Hierbij ontstaan veel kneuzingen en botbreuken (bij de dieren). Ongeveer 8 % van de kuikens kneust hierbij zijn vleugels.

In Zweden gebruiken ze een andere manier. Met twee handen worden twee kippen tegen elkaar gedrukt en rechtopstaand opgepakt. Op deze manier komen kneuzingen veel minder voor. Helemaal gaat de vergelijking niet op omdat verschillende definities van kneuzingen gebruikt worden.

Het vangen volgens de Zweedse methode kost meer. In tegenstelling tot landen als Spanje en Duitsland krijgen pluimveehouders in Nederland geen hogere prijs voor onbeschadigde dieren, en er is dus weinig animo om deze methode toe te passen.

Bron:

- "Kip, ik heb je!” Het vangen van vleeskuikens – een economische verkenning van verschillende potentieel dierenwelzijnsverbeterende alternatieven - Kuikenonderzoek uitgevoerd door de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, aangevraagd door Stichting Wakker Dier
- Wakker Dier, persbericht