Voedselencyclopedie

inhoud

Recept: bananentaart

Rijpe bananen2

Ingrediënten
 

voor de bodem:
1 pakje moutbiscuit van 200 gram
150 gram margarine

voor de vulling:
4 rijpe bananen
½ liter soja-vanillevla
1 zakje agar-agar
½ liter rijstemelk met amandel en hazelnoot (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkel)

Bereiding

Om de bodem te maken koekjes verkruimelen en margarine smelten. Met elkaar mengen en in een springvorm goed aandrukken. De springvorm hoeft niet ingevet te worden.

De bodem af laten koelen tot kamertemperatuur en dan nog een half uurtje in de koelkast zetten.

In een blender de agar-agar, de bananen, de rijstemelk en sojavla mengen en daarna verhitten in een pan. Het is belangrijk om te blijven roeren zodat de agar-agar goed verdeeld blijft.
Een paar minuten zachtjes laten doorkoken (nog steeds blijven roeren).

De vulling voorzichtig over de taartbodem schenken. Laten afkoelen en in de koelkast zetten. Ongeveer twee uur koelen voor serveren. Daarna uit de springvorm halen.

Zweeds vangen

categorieën: Bio industrie, Vlees en veeteelt

Voor de slacht moeten vleeskuikens gevangen worden. In Nederland gebeurt dit door de kippen in trosjes van drie of vier per hand aan de poten op te tillen of door ze met een kuikenveegmachine te vangen. Hierbij ontstaan veel kneuzingen en botbreuken (bij de dieren). Ongeveer 8 % van de kuikens kneust hierbij zijn vleugels.

In Zweden gebruiken ze een andere manier. Met twee handen worden twee kippen tegen elkaar gedrukt en rechtopstaand opgepakt. Op deze manier komen kneuzingen veel minder voor. Helemaal gaat de vergelijking niet op omdat verschillende definities van kneuzingen gebruikt worden.

Het vangen volgens de Zweedse methode kost meer. In tegenstelling tot landen als Spanje en Duitsland krijgen pluimveehouders in Nederland geen hogere prijs voor onbeschadigde dieren, en er is dus weinig animo om deze methode toe te passen.

Bron:

- "Kip, ik heb je!” Het vangen van vleeskuikens – een economische verkenning van verschillende potentieel dierenwelzijnsverbeterende alternatieven - Kuikenonderzoek uitgevoerd door de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, aangevraagd door Stichting Wakker Dier
- Wakker Dier, persbericht